Παρελθόν από την κυβέρνηση Τραμπ αποτελεί και επισήμως πλέον ο Έλον Μασκ που επιβεβαίωσε την «προγραμματισμένη» αποχώρησή του αφού δρομολόγησε την λειτουργία της επιτροπής που επιφορτίστηκε με την περικοπή δημοσίων δαπανών, προσελκύοντας τα «πυρά» από πολιτικούς κι όχι μόνο, προς εκπλήρωση της υπόσχεσής του να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις επιχειρήσεις του.
«Καθώς η προγραμματισμένη περίοδος κατά την οποία εργάστηκα ως ειδικός κυβερνητικός υπάλληλος φτάνει στο τέλος της, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ που μου έδωσε την ευκαιρία να μειώσω τις ανώφελες δαπάνες», έγραψε χθες ενώ άσκησε κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε οριακά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Η αποστολή ‘DOGE’ (σ.σ. η επιτροπή κυβερνητικής αποτελεσματικότητας) θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον για να γίνει τρόπος ζωής στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.
As my scheduled time as a Special Government Employee comes to an end, I would like to thank President @realDonaldTrump for the opportunity to reduce wasteful spending.
The @DOGE mission will only strengthen over time as it becomes a way of life throughout the government.— Elon Musk (@elonmusk) May 29, 2025
Ωστόσο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε την Τρίτη το βράδυ, ο Μασκ υιοθέτησε διαφορετικό τόνο, πιο επιθετικό. «Απογοητεύτηκα βλέποντας αυτό το νομοσχέδιο των μαζικών δαπανών το οποίο, ειλικρινά, θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και δεν θα το μειώσει και το οποίο υπονομεύει το έργο που κάνει η ομάδα DOGE», σχολίασε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που προωθεί ο Τραμπ.
Εξάλλου ο Μασκ κατήγγειλε μιλώντας στην Washington Post ότι το DOGE «είχε καταλήξει ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα πάντα». Το «μεγάλο και όμορφο νομοσχέδιο» για τον προϋπολογισμό, όπως το ονομάζει ο Αμερικανός πρόεδρος, εξετάζεται αυτή την περίοδο από το Κογκρέσο. Στόχος του είναι να εφαρμοστούν ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ρεπουμπλικάνου, όπως οι κολοσσιαίου ύψους «φοροεπιστροφές Τραμπ» τις οποίες είχε εγκρίνει κατά την πρώτη θητεία του, αλλά θα λήξουν στο τέλος του έτους.
Σύμφωνα με μια ανάλυση του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το νομοσχέδιο αυτό θα αυξήσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα, που ήδη φτάνει τα 36,2 τρισεκ. δολάρια, κατά 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. «Πιστεύω ότι ένας νόμος μπορεί να είναι μεγάλος ή μπορεί να είναι ωραίος. Αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να είναι και τα δύο» είπε ο Μασκ στη συνέντευξη στο CBS News, που θα μεταδοθεί στο σύνολό της την Κυριακή.
Το σχόλιο αυτό του δισεκατομμυριούχου αποτελεί την πρώτη δημόσια ρήξη του με τον Τραμπ, η συμμαχία με τον οποίο προέκυψε κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές. Ο Μασκ προσέφερε μεγάλα ποσά για να στηρίξει τις προεδρικές φιλοδοξίες του Ρεπουμπλικάνου, ενώ η σχέση τους έγινε ακόμη πιο στενή στην αρχή της δεύτερης θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ.
«Ειλικρινά, απογοητεύτηκα όταν είδα το κολοσσιαίο νομοσχέδιο για τις δαπάνες, το οποίο όχι μόνον δεν μειώνει το έλλειμμα αλλά το αυξάνει, και υπονομεύει το έργο που κάνει η ομάδα της DOGE», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla. «Νομίζω ότι ένα νομοσχέδιο μπορεί να είναι μεγάλο ή μπορεί να είναι όμορφο, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να είναι και τα δύο, κατά την προσωπική μου άποψη», πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος.
Μετά και το «μαύρο» στο Χ, ο δισεκατομμυριούχος διεμήνυσε πως πρέπει να επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στις εταιρείες του, και δεσμεύτηκε για σημαντικές βελτιώσεις στο δημοφιλές social media. «Επιστροφή στη δουλειά και στον ύπνο σε αίθουσες συνεδριάσεων/σέρβερς/εργοστασίων 24/7. Πρέπει να είμαι υπερ-επικεντρωμένος σε X/xAI, Tesla και SpaceX καθώς έχουμε λανσάρει κρίσιμες τεχνολογίες. Όπως αποδεικνύεται από τα προβλήματα χρόνου λειτουργίας του X πρέπει να γίνουν σημαντικές λειτουργικές βελτιώσεις».
Yπενθυμίζεταιπ παράλληλα πως ανακοίνωσε ότι θέλει να διατηρήσει τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της Tesla ώστε να συνεχίσει να έχει τον πλήρη έλεγχο για τα επόμενα 5 χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο θέλει «επαρκή έλεγχο ψήφου», ώστε να μην μπορεί να εκδιωχθεί από ακτιβιστές επενδυτές. «Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι ένα λογικό θέμα ελέγχου του μέλλοντος της εταιρείας», υπογράμμισε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι σχεδιάζει να ξοδεύει «πολύ λιγότερα» χρήματα σε πολιτικές δωρεές στο μέλλον, λέγοντας συγκεκριμένα «νομίζω ότι έχω κάνει αρκετά». Υπενθυμίζεται ότι ο δισεκατομμυριούχος προσέφερε πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ. «Εάν δω ότι χρειάζεται στο μέλλον να ξοδέψω χρήματα για πολιτικούς σκοπούς θα το κάνω, αλλά αυτή τη στιγμή δε βρίσκω το λόγο», επεσήμανε.
Ο Μασκ και ο Τραμπ ήταν αχώριστοι επί εβδομάδες μετά την τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου. Ο δισεκατομμυριούχος εμφανιζόταν παντού: στο πλευρό του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, στο προεδρικό αεροσκάφος, σε υπουργικά συμβούλια, στον κήπο του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς διαφημιστικής προώθησης των αυτοκινήτων Tesla…
Η φιγούρα του Μασκ ήταν πανταχού παρούσα, την ώρα που ο Τραμπ προχωρούσε στη μία ανακοίνωση μετά την άλλη: διακοπή της διεθνούς βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ, κλείσιμο ομοσπονδιακών υπηρεσιών, απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Ωστόσο δεν άργησαν να εμφανιστούν άρθρα στα αμερικανικά μέσα τα οποία αναφέρονταν στις αντιδράσεις υπουργών του Τραμπ για τις μεθόδους και τις αποφάσεις του Μασκ.
Η αποστολή του είχε ανακοινωθεί εξαρχής ότι θα ήταν περιορισμένη χρονικά και το καθεστώς του ως ειδικού κυβερνητικού υπαλλήλου είχε διάρκεια 130 ημέρες. Στα τέλη Απριλίου ο Μασκ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται για να ασχοληθεί περισσότερο με τις επιχειρήσεις του, κυρίως με την Tesla, οι πωλήσεις της οποίας έπεφταν την ώρα που ο ιδιοκτήτης της γινόταν μια από τις πιο διχαστικές προσωπικότητες του κόσμου.