H Ford επιστρέφει στη Formula 1!

Κώστας Μπιτσικώκος
Μοιράσου το
H Ford επιστρέφει στη Formula 1!
Ford - Formula 1
H αμερικάνικη εταιρεία θα παρέχει κινητήρες στα μονοθέσια της Red Bull Racing από το 2026.

Σε μία στρατηγική κίνηση με ορίζοντα αρκετών ετών, προχώρησε η Ford Motor Company. Η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία συμφώνησε με την πρωταθλήτρια της Formula 1, Red Bull Racing, για την παροχή μονάδων ισχύος από το 2026, χρονιά κατά την οποία θα εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. H Ford θα πάρει έτσι τη θέση της Honda στα μονοθέσια της αυστριακής ομάδας.

Η Ford επέλεξε την επιστροφή της στην F1 μετά από πάνω από δύο δεκαετίες (η τελευταία εμπλοκή της στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού ήταν το 2004, όταν οι κινητήρες Ford-Cosworth έδιναν ώθηση στα μονοθέσια της Jaguar), για αρκετούς λόγους.

Ανάμεσά τους είναι η επέκταση της F1 στις ΗΠΑ (πλέον θα υπάρχουν τρία Grand Prix από φέτος), η αυξανόμενη δημοφιλία του θεσμού διεθνώς, αλλά και η υβριδική τεχνολογία που συνδέει το μηχανοκίνητο αθλητισμό με τα αυτοκίνητα παραγωγής. Μέσω της παρουσίας της στη Formulan 1, η Ford Motor Company θεωρεί ότι θα έχει σημαντικά οφέλη, τόσο στο οικονομικό κομμάτι όσο και στο κύρος της μάρκας.

«Αυτή είναι η αρχή ενός συναρπαστικού νέου κεφαλαίου στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού της Ford, η οποία ξεκίνησε όταν ο προπάππους μου κέρδισε έναν αγώνα που συντέλεσε στο ξεκίνημα της εταιρείας μας», δήλωσε ο Μπιλ Φορντ, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας. «Η Ford επιστρέφει στην κορυφή του σπορ φέρνοντας τη μακρά παράδοση της Ford στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τον εξηλεκτρισμό σε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες σκηνές στον κόσμο».

Παρά την απουσία της εδώ και δύο δεκαετίες, η Ford παραμένει ο τρίτος πιο επιτυχημένος κατασκευαστής κινητήρων στην ιστορία, έχοντας κατακτήσει 10 Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και 13 Πρωταθλήματα Οδηγών. Και επιστρέφει σε μία εποχή όπου το σπορ έχει κάνει άλματα δημοτικότητας στις ΗΠΑ.

«Τα σημερινά νέα ότι η Ford έρχεται στη Formula 1 από το 2026 είναι υπέροχα για το σπορ και είμαστε ενθουσιασμένοι που τη βλέπουμε να πλαισιώνει του απίστευτους συνεργάτες μας που βρίσκονται ήδη στη F1», δήλωσε ο Στέφανο Ντομενικάλι, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. «Η Ford είναι μια παγκόσμια μάρκα με απίστευτη κληρονομιά στους αγώνες και στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και βλέπει την τεράστια αξία που παρέχει η πλατφόρμα μας με πάνω από μισό δισεκατομμύριο θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Η δέσμευσή μας να επιτύχουμε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030 και να εισάγουμε βιώσιμα καύσιμα στα μονοθέσια της F1 από το 2026 είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος για την απόφασή της Ford να μπει στη F1. Πιστεύουμε ότι το σπορ μας παρέχει τις ευκαιρίες και την απήχηση που δεν συναντά κανείς σε κανένα άλλο άθλημα, και ανυπομονούμε να δούμε το λογότυπο της Ford στις εμβληματικές πίστες της F1 από το 2026».

Ο Πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ, ανέφερε: «Υπάρχουν λίγοι κατασκευαστές που έχουν μια τόσο περίφημη ιστορία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό όπως η Ford, οπότε το να την βλέπεις να επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 είναι κάτι το εξαιρετικό. Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω την επιτυχία των κανονισμών για τις μονάδες ισχύος του 2026 που έχουν στο πυρήνα τους τη δέσμευση για βιωσιμότητα και θέαμα. Φυσικά το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το σπορ στις ΗΠΑ είναι σημαντικό για τη συνεχή ανάπτυξη της κορυφαίας σε όλο τον κόσμο κατηγορίας αγώνων στο μηχανοκίνητο αθλητισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.