Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανταποκρίθηκαν καλά -σε γενικό βαθμό- στις προκλήσεις του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο «βαρίδι» παραμένουν για το επενδυτικό κλίμα οι τράπεζες, σημειώνει στη ανάλυσή της η Beta Χρηματιστηριακή.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης, Μάνος Χατζηδάκης, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από το προγραμματισμένο τεστ αντοχής τις αλλαγές από το λογιστικό πρότυπο 9, και την ευθυγράμμιση με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων του πλάνου του SSM. Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστούν τα πλάνα των κεφαλαιακών ενισχύσεων είτε με τις πωλήσεις θυγατρικών, είτε με τις πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων είτε με την άντληση κεφαλαίων από ομολογιακές εκδόσεις.
Πρόκειται για ένα έργο υψηλού βαθμού δυσκολίας καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να προστατέψουν τα κεφάλαια τους μειώνοντας τα δάνεια σε καθυστέρηση χωρίς να μπορούν να δώσουν νέα δάνεια που θα βελτίωνε την σχέση ενήμερων/καθυστερούμενων δανείων. Επίσης, η ασάφεια που υπάρχει αναφορικά με τις υποθέσεις του τεστ και των απαιτήσεων του βαθμού κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων μετά την υιοθέτηση του IFRS 9 βάζει ένα θέμα ποσοτικοποίησης των δεδομένων και επάρκειας των κατά τα άλλα υψηλών δεικτών των βασικών κεφαλαίων (CET-1), αναφέρει.
Παρόλα αυτά, το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης θα μπορούσε να διατηρήσει την αισιοδοξία στην αγορά και να περιορίσει τα απόνερα της αρνητικής φημολογίας, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης. Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι οι αξιολογήσεις λειτουργούν θετικά στην ψυχολογία όταν ολοκληρώνονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καταθέσεις και την μείωση των καθυστερήσεων σε δάνεια που είναι «στο κόκκινο». Μετά την γ’ αξιολόγηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ρύθμιση του χρέους και η ολοκλήρωση του προγράμματος μπορούν να έχουν πιο ευεργετικό χαρακτήρα στην ροή του χρήματος μειώνοντας τους κεφαλαιακούς περιορισμούς οι οποίοι έχουν επίδραση και στο επενδυτικό τοπίο.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι αξιολογήσεις περνούν μέσα από πολύπλοκες και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις καθιστώντας όλα τα παραπάνω περισσότερο σαν «ευχολόγιο» παρά σαν μια ρεαλιστική προσέγγιση των εν δυνάμει λόγων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο.
«Μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αναθεωρούμε την στάση μας έναντι του τραπεζικού κλάδου εστιάζοντας στην μετοχή της Εθνική Τράπεζα ως την τράπεζα που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά ισολογισμού, ρίσκου και απόδοσης», καταλήγει η ανάλυση.