Τεχνο...πάρτι στην Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ για Nasdaq - Σηματωρός η Nvidia

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνο...πάρτι στην Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ για Nasdaq - Σηματωρός η Nvidia
Ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 0,01% στις 39.069 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,70% στις 5.304 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,10% στις 16.920 μονάδες, που συνιστά ιστορικό υψηλό.

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών πέτυχε ο Nasdaq την Παρασκευή στην Wall Street καθώς τα κέρδη της Nvidia αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι η Fed θα καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων. Ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 0,01% στις 39.069 μονάδες, εκτείνοντας το ο S&P 500 κέρδισε 0,70% στις 5.304 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,10% στις 16.920 μονάδες, που συνιστά ιστορικό υψηλό.

Με τις επιδόσεις αυτές και η συνολική εικόνα της εβδομάδας ήταν ανάμεικτη. Μεγάλος χαμένος ήταν ο Dow Jones με απώλειες της τάξεως του 2,33% και το πρώτο αρνητικό πενθήμερο εδώ και πάνω από ένα μήνα. Ο S&P 500 παρέμεινε οριακά στο «πράσινο», με κέρδος 0,03% και ο Nasdaq έκοψε το νήμα με άνοδο 1,4%.

Στα ταμπλό, η μετοχή της Nvidia σημείωσε άνοδο 2,57% στα 1.064 δολάρια -που αποτελεί νέο ορόσημο για την κατασκευάστρια τσιπ- καθώς ο ενθουσιασμός συνεχίστηκε μετά την ανακοίνωση των κερδών της. Η φρενίτιδα με την ΑΙ σε συνδυασμό με άλλες ισχυρές τεχνολογικές μετοχές, τροφοδότησε την αγορά με δυναμικά κέρδη, ακόμη και αν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό είναι πως η Advanced Micro Devices έκανε ράλι 4%, ενώ οι Intel και NXP Semiconductors ανέβηκαν 2% έκαστη. Οι μετοχές της Meta και του Netflix κατέγραψαν κέρδη άνω του 2% επίσης.

Πάντως, μετά από ορισμένα ισχυρά οικονομικά και εργασιακά στοιχεία που προέκυψαν αυτή την εβδομάδα, η Goldman Sachs ανέβασε την πρόβλεψή της για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed από τον Ιούλιο για τον Σεπτέμβριο. «Ο πληθωρισμός θα είναι αρκετά βελτιωμένος τον Σεπτέμβριο, αλλά όχι ικανοποιητικό ρυθμό, καθιστώντας την μείωση των επιτοκίων μία όχι και τόσο εύκολη απόφαση», επεσήμανε ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Μέρικλ.

Εμπορεύματα

Στο μέτωπο των commodities, τα κέρδη της Παρασκευής για το πετρέλαιο δεν στάθηκαν ικανά να σώσουν τις εβδομαδιαίες απώλειες. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 1,1%, στα 77,72 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας μετρά απώλειες 2,3%. Το αργό Brent παράδοσης Ιουλίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 0,9%, στα 82,12 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, με εβδομαδιαία πτώση 2,2%. Η βενζίνη παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 0,6% στα 2,48 δολάρια το γαλόνι, κλείνοντας την εβδομάδα με βουτιά 3,5%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιουνίου προσέθεσε σχεδόν 0,1% στα 2,41 δολάρια το γαλόνι, αλλά διολίσθησε 2,9% στην εβδομάδα. Το φυσικό αέριο παράδοσης Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 2,52 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, κατρακυλώντας 5,2% την Παρασκευή ενώ σε επίπεδο εβδομάδας αποδυναμώθηκε κατά 4% και διολίσθησε σε χαμηλό από τις 16 Μαΐου.

Ακολούθως, τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και πεντέμισι μήνες και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2023 διένυσε ο χρυσός. Ειδικότερα, ο χρυσός spot κέρδισε 0,2% στα 2.332,77 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα futures του πολύτιμου μετάλλου έχασαν 0,1% για να διαμορφωθούν οι τιμές τους στα 2.334,50 δολάρια. Ο χρυσός έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.449,89 δολαρίων τη Δευτέρα, αλλά έκτοτε έχασε πάνω από 100 δολάρια σημειώνοντας απώλειες 3%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Δεκεμβρίου. Το ασήμι spot ενισχύθηκε 0,5% στα 30,25 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα σκαρφάλωσε σε υψηλό 11 ετών. Η πλατίνα πρόσθεσε κατά 0,8% στα 1.027,25 δολάρια, ενώ το παλλάδιο απώλεσε 0,7% στα 962,50 δολάρια. Στην εβδομάδα, όμως, και τα τρία μέταλλα βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, τη στιγμή που ο δείκτης του δολαρίου διολίσθησε κατά 0,4%, καθιστώντας τα commodities σχετικά λιγότερο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Μάκρο

Στο πεδίο των «μάκρο», αυξημένη περισσότερο από το αναμενόμενο ήταν τον Απρίλιο η ζήτηση για διαρκή αγαθά όπως συσκευές, αυτοκίνητα και αεροπλάνα, σύμφωνα με το Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 0,7% σε μηνιαία βάση, ελαφρώς κάτω από την αύξηση 0,8% που είχε σημειωθεί το Μάρτιο. Η εκτίμηση του Dow Jones προέβλεπε μείωση 1%. Εξαιρουμένων των ειδών μεταφοράς, οι παραγγελίες επιταχύνθηκαν κατά 0,4%. Οι νέες παραγγελίες παρέμειναν αμετάβλητες, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η άμυνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες στις ευρωαγορές στη «σκιά» των επιτοκίων

Χρηματιστήριο: Ήπιες απώλειες με βουτιά τζίρου

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 85 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider