Πρωτοβουλία κινήσεων από profit takers στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωτοβουλία κινήσεων από profit takers στο Χρηματιστήριο
Τους καταλύτες για την επόμενη κίνηση αναζητούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο και στις διεθνείς αγορές.

Τελ. ενημέρωση 11:17

Χτύπησε και τις 5.337 μονάδες ο S&P 500 στη χθεσινή συνεδρίαση προτού γυρίσει χαμηλότερα και αποτινάξει το γρήγορο χρήμα.

Πολλούς μπορεί να ξάφνιασε το χθεσινή απότομο swing της Wall Street, αλλά όλα φαίνεται πως πάνε βάσει «σχεδίου» για τις 5.550 με 5.600 μονάδες...! Οι αγορές έκαναν ένα βήμα πίσω, παίρνοντας ανάσες για να κινηθούν υψηλότερα. Άλλωστε έχουν όλα τα φόντα να το κάνουν, μιας και οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ και η βελτίωση αυτών στην ΕΕ θα ενισχύσουν περαιτέρω την κερδοφορία των εταιρειών, ενώ έπονται αργά αλλά σταθερά και οι μειώσεις των επιτοκίων.

Συνεπώς το μοτιβο των σύντομων διορθώσεων για μια υψηλότερη κίνηση θα διατηρηθεί, με την πολυπόθητη διόρθωση που μπορεί να ονειρεύονται πολλοί να αργεί ακόμη. Οι traders σπεύδουν να φοβίσουν επενδυτές κυρίως του retail μέσω αυτών των σύντομων, μπορεί και απλά ενδοσυνεδριακών, διορθώσεων αγοράζοντας φθηνότερα.

«Θεωρούμε λοιπόν ότι σε ένα τέτοιο μακροοικονομικό περιβάλλον με την ανακοινωμένη κερδοφορία των επιχειρήσεων αυξημένη και πρόβλεψη για αύξηση των συνολικών κερδών των εταιρειών του S&P 500 για τα 2024 στα 2,033 τρισ. δολάρια από 1,851 τρισ. δολάρια το 2023 (9,8%),για το 2025 2,308 τρισ. δολάρια (13,5%) και 2,598 τρισ. δολάρια το 2026 (12,5%) είναι εύλογο οι μετοχικοί δείκτες να καταγράφουν ανώτερα.

Δηλαδή θα μπορούσε σύμφωνα με το στατιστικό πρότυπο η επόμενη κορυφή του S&P 500 να βρίσκεται μεταξύ 6.500 και 8.500 μονάδων στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου του 2026. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι ενδιαμέσως δεν θα εμφανιστεί κάποια ύφεση και δεν θα προκύψουν σοβαρές αποκλίσεις από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων», αναφέρει η Hellas Fin.

Το ΧΑ από την άλλη δείχνει να συσσωρεύει μετά μια εξίσουν σύντομη πτώση από τις 1.505 μονάδες. Το μοναδικό ζητούμενο είναι αν θα βρεθούν οι καταλύτες αυτοί που θα το στείλουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και πιο συγκεκριμένα προς τις 1.535 με 1.550 μονάδες.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «με τις 1.500 μονάδες να εμπνέουν αλλά και να τρομάζουν τον Γενικό Δείκτη, εκτιμούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του ΧΑ στο υπόλοιπο του έτους. Ενώ η βασική τάση συνεχίζει ανοδική, οι δυνατότητες αλλά και ο πειρασμός για όσους θέλουν να «πάνε ταμείο» από παλιές θέσεις παραμένει.

Το ΧΑ - στο βαθμό που οι διακυμάνσεις του αποσπώνται από το διεθνές κλίμα - θα τιμολογήσει και τα επικείμενα αποτελέσματα της κάλπης, με ό,τι αυτά πιθανόν συνεπάγονται για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε επίπεδο τίτλων-πρωταγωνιστών, η αφομοίωση των λογιστικών αποτελεσμάτων αλλά και οι αγοραπωλησίες από πλευράς βασικών μετόχων θα παράσχουν κρίσιμα σινιάλα για το τι μέλλει γενέσθαι στη λεωφόρο Αθηνών.

«Με τον αμερικάνικο δείκτη Nasdaq σε υψηλά όλων των εποχών, οι εγχώριοι bulls αποκτούν «επιπλέον ζωές» αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει - αν μη τι άλλο - να παρακολουθούν τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη σε σχέση με τις κοντινές στηρίξεις των 1.467 και 1.437 μονάδων», επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Περνώντας στα επιχειρηματικά, ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, προσπάθησε να περιγράψει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο που θα διαμορφωθεί στην επόμενη δεκαετία ερωτηθείς, με βάση την πολυετή εμπειρία, για τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται για τον κλάδο.

Όπως ανφέρε, ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς σε συνδυασμό με την υπερβολική ρύθμιση από πλευράς της Ένωσης θα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι telcos τα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα και δεν δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα, ο συνεχώς αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Ασία μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό σκηνικό.

Από την άλλη, πωλήσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ ετησίως και περιθώριο EBIT 8% περιλαμβάνει το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ομίλου Fourlis το διάστημα 2026-2027 και το οποίο θα στηριχθεί στην οργανική ανάπτυξη του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων, καθώς και στη δημιουργία νέων σημείων πώλησης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,48% στις 1.474,60 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,51% στις 3.571,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διολισθαίνει κατά 0,83% στις 1.295,70 μονάδες.

Στις τράπεζες ασκούνται πιέσεις σε ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, με την Alpha στο -0,73% και την Πειραιώς να υποχωρεί σε ήπιο βαθμό.

Κράτανε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ, ενώ ελαφρώς υψηλότερα κινείται ΤΕΝΕΡΓ, Lamda, ElvalHalcor και Optima.

Υπεραποδίδει σημαντικά ο ΟΠΑΠ με κέρδη 0,8% στα 15,07 ευρώ.

Απώλειες 1,26% για ΜΟΗ, -0,62% για Τιτάν και -0,87% για ΜΠΕΛΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι τελευταίοι «χρησμοί» Τσαμάζ για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ

Fourlis: Βάζει πλώρη για πωλήσεις 750 εκατ. ευρώ ως το 2027 – Τα σχέδια για IKEA, Intersport, Holland & Barrett

gazzetta
gazzetta reader insider insider