Χρηματιστήριο: Απότομη προσγείωση στις 1.300 μονάδες - Πιέσεις σε τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Απότομη προσγείωση στις 1.300 μονάδες - Πιέσεις σε τράπεζες
Απότομη και απροσδόκητη προσγείωση για το Χρηματιστήριο στα όρια των 1.300 μονάδων.

Απότομη και απροσδόκητη προσγείωση για το Χρηματιστήριο στα όρια των 1.300 μονάδων και μάλιστα μακριά από το κλίμα της αμερικανικής αγοράς, επηρεαζόμενο πιθανώς από το αρχικό profit taking και ίσως και από σενάρια στασιμοπληθωρισμού που αρχίζουν να φουντώνουν για την Ευρωζώνη.

Όπως ήταν δυνατόν οι επιθετικές κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες άρχισαν να επιδρούν στην παγκόσμια οικονομία, ενώ υπάρχουν αναλυτές που δείχνουν να ανησυχούν για τυχόν υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που μπορεί να φέρει μια πιο βαθιά ύφεση προκαλώντας έντονους τριγμούς στις αγορές. Από την άλλη, οι αγορές υποστηρίχθηκαν από τα ορισμένα νέα στοιχεία αλλά και από αρκετούς ομιλητές της κεντρικής τράπεζας που φάνηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με τυχόν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια.

Ώθηση στη Wall Street δίνουν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που αυξήθηκαν κατά 187.000 τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 170.000. Από την άλλη, το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 3,8% από 3,5% τον Ιούλιο, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 3,5%, δείχνοντας το δρόμο του τέλους για τη Fed και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Από την άλλη, το ΧΑ όντας και μια ρηχή αγορά που κουνιέται αρκετά εύκολα από ορισμένους fast money investors έδειξε να ταλαιπωρείται σήμερα από τις διαθέσεις profit taking που κυριάρχησαν, φέρνοντας μεγαλύτερη ένταση και προκαλώντας ένα κύμα ρευστοποιήσεων.

Και όλα αυτά, ενώ η Moody's έδειξε να κλείνει το μάτι σε αναβάθμισης της Ελλάδας, βλέποντας μια υψηλή αποκλιμάκωση του χρέους και μια περαιτέρω θετική δυναμική στις αξιολογήσεις.

Η αγορά βρίσκεται σε άλλο σημείο του κύκλου, με τις μετοχές να παραμένουν αρκετά φθηνές έναντι άλλων αγορών και παρά το ράλι που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους. Μπροστά της η οικονομία έχει την επενδυτική βαθμίδα, οι τράπεζες ρολάρουν και τρέχουν οι διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ, με τις διανομές μερισμάτων να είναι μπροστά, ενώ και το ΧΑ προσπαθεί να επανέλθει σε μια πιο μεσομακροπρόθεσμη βάση έναντι των υπολοίπων, στο χάρτη των αναπτυγμένων αγορών.

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Στεριώτης Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, «ανοδική παραμένει συνολικά η τάση του Γενικού Δείκτη, με την διόρθωση του Αυγούστου να μην ανατρέπει τη γενική εικόνα. Οι λόγοι της υποχώρησης του ΓΔ από τα υπερεννιαετή υψηλά του ήταν κυρίως η πρόσφατη αδυναμία της Wall Street, οι «υπεραγορασμένοι» μετρητές και η καλοκαιρινή απουσία νέου αγοραστικού όγκου.

Δεδομένων των συνθηκών, οι Επενδυτές μακρόπνοης διακράτησης μπορούν να νιώθουν ικανοποιημένοι από τον Αύγουστο της λεωφόρου Αθηνών.

Όπως έχουμε πει, τα Χρηματιστήρια θέλουν "φρέσκο χρήμα" για να ανέβουν, κάτι που δεν ισχύει για τις πτώσεις. Ακόμη και το γεγονός ότι αφουγκραζόμαστε κάποιον κορεσμό από την πορεία των τελευταίων εβδομάδων αποδεικνύει ότι οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές παρά τις φετινές εντυπωσιακές αποδόσεις και μάλιστα εν μέσω των αρνητικών μακροοικονομικών επιδόσεων της Ευρωζώνης (επίμονος πληθωρισμός, ισχνή ανάπτυξη, γεωπολιτικές προκλήσεις).

Τα χαμηλά του Αυγούστου δείχνουν το επίπεδο στο οποίο μπορούν να τοποθετηθούν τα ενδεικτικά stop-long επί του ΓΔ (πέριξ των 1.260 μονάδων).

Βραχυπρόθεσμα θα αναμένουμε την ολοκλήρωση του rebalancing το οποίο «αναστατώνει» τους όγκους συναλαγών προς και μακριά από ελληνικούς τίτλους, η στάθμιση των οποίων αυξάνεται και μειώνεται, αντίστοιχα, για όσα παθητικά χαρτοφυλάκια είναι εκ του καταστατικού τους υποχρεωμένα να ακολουθούν τη στάθμιση διεθνών μετοχικών δεικτών-«καλαθιών».

Σε διεθνές επίπεδο, ο τεχνολογικός Nasdaq έχει «βγάλει από τα ρούχα τους» όσους μετράνε το ιστορικό κάποιων θεμελιωδών, με τις αποτιμήσεις να βασίζονται πλέον σε ισχυρές δόσεις momentum και... επιστημονικής φαντασίας και τους Επενδυτές να αγνοούν τα μεγάλα εταιρικά «κανόνια» στην Κίνα αλλά και αυτά που προηγήθηκαν στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα».

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έχασε οριακά ακόμη και τις 1.300 μονάδες, κλείνοντας με πτώση 0,99% στις 1.299,47 μονάδες, με τον τζίρο στα 79,86 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,93% στις 3.152,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δέχθηκε τις υψηλότερες πιέσεις όντας ο πιο ευάλωτος σε επιθέσεις των πωλητών, κλείνοντας στο -2,19% και τις 1.039,82 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha διολίσθησε κατά 3,21% στα 1,5065 ευρώ, η ΕΤΕ στο -2,77% και τα 6,10 ευρώ, η Πειραιώς στο -1,94% και τα 3,13 ευρώ και η Eurobank στο -1% και τα 1,587 ευρώ.

Βαριές απώλειες για την Autohellas που ξεπέρασαν το 4%, κλείνοντας στα 13,52 ευρώ, αλλά και σε Viohalco (-2,85%), ElvalHalcor (-2,49%), και Ελλάκτωρ (-2,78%).

Οι κινήσεις ευρύτερα στο ταμπλό φάνηκαν να δείχνουν αναδιαρθώσεις χαρτοφυλακίων, με αρκετά άτσαλα γυρίσματα και διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΠ (2,05%), ο ΟΤΕ (1,52%), η Cenergy (1,52%), και η ΔΕΗ (0,10%), κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, διατηρώντας τα προχήματα της αγοράς.

Στο κόκκινο και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Τεχνική Ολυμπιακή, η DImand, η ΕΧΑΕ και τα Πλαστικά Θράκης κατέγραψαν τις υψηλότερες απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Οι παράγοντες που θα εδραιώσουν την ισχυρή πρόοδο της Ελλάδας και οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι

Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναμένει η Barclays εντός Σεπτεμβρίου

Α. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε τροχιά υπέρβασης του 1 δισ. τα προσαρμοσμένα EBITDA για όλο το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider