Νέες απώλειες στην Wall Street στην «σκιά» του πληθωρισμού

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες στην Wall Street στην «σκιά» του πληθωρισμού
Διευρύνεται η πτώση στην αμερικανική αγορά. Στο -1,2% ο Nasdaq.

Τελευταία ενημέρωση 20.43

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, διευρύνοντας τις ισχυρές απώλειες της συνεδρίασης της Πέμπτης, με την ανθεκτικότητα των πληθωριστικών πιέσεων στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη να ενισχύει τους φόβους για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενόψει των επερχόμενων συνεδριάσεών της.

Ήδη ανώτατοι αξιωματούχοι της Federal Reserve, όπως η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ και ο επικεφαλής Fed του Σαίντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες για όσο διάστημα ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα, κάτι που αναμένεται να παρασύρει καθοδικά τις μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σε αυτό το κλίμα, η Goldman Sachs σήμερα επεσήμανε πως η Fed θα προχωρήσει σε άλλες 3 αυξήσεις των επιτοκίων της το 2023, κατά 25 μονάδες κάθε φορά, αφού τα στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμός είναι «κολλώδης» και επίμονος ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική.

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα βλέπει πλέον αυξήσεις 25 μονάδων βάσης (0,25%) Μάρτιο, Μάιο και Ιούνιο. Αυτό θα σημαίνει ότι το βασικό κόστος του επιτοκίου παρέμβασης στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο εύρος του 5,25% με 5,5% (από το 4,5% με 4,75% που βρίσκεται σήμερα).

Από την πλευρά τους, στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America εκτιμούν πως η καθυστερημένη άφιξη μιας ύφεσης στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει τις μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η αποστολή της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό δεν εκπληρώνεται», έγραψε ο Mάικλ Χάρτνετ, επικεφαλής της ομάδας έρευνας της BoFA, o οποίος αναμένει ότι ο S&P 500 θα κατρακυλήσει στις 3.800 μονάδες έως τις 8 Μαρτίου.

Η κίνηση των δεικτών

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί εκ νέου κατά 55 μονάδες ή 0,16% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 33.641 μονάδων, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος χάνει 0,8% στις 4.057 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος καταγράφει απώλειες 1,23% και διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 11.709 μονάδων.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των ενεργειακών Albemarle και Devon Energy, οι οποίες χάνουν 10% και 5% αντίστοιχα, ενώ πτώση άνω του 4% σημειώνει ο τίτλος της DoorDash.

Σημειώνεται πως χθες, οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με σημαντικές απώλειες άνω του 1%, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο Dow Jones χάνει περίπου 1%, όπως και ο S&P 500, ενώ σχεδόν αμετάβλητος παραμένει ο Nasdaq.

Μάκρο

Έβδομη συνεχόμενη μηνιαία μείωση σημείωσαν οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο λόγω των χαμηλότερων τιμών των καυσίμων, ένδειξη χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν 0,2% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα μετά από πτώση 0,1% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Η μέτρηση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από μια αρχικά εκτιμώμενη αύξηση 0,4%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση των τιμών κατά 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: «Άγγιξε» το χαμηλότερο επίπεδό του για το 2023

ΗΠΑ: Έβδομη συνεχόμενη μηνιαία υποχώρηση στις τιμές εισαγωγών

Η Goldman Sachs προβλέπει 3 επιπλέον αυξήσεις στα επιτόκια της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider