Θετικό βήμα χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Σταθάκης από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, την κύρωση κατά πλειοψηφία της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που σφραγίζει τη δραστηριοποίηση της Τράπεζας στη χώρα μας.

Υπέρ της τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων να τάσσονται υπέρ ενώ αντίθετοι δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας με την κύρωση της συμφωνίας θα αξιοποιηθεί η τεράστια εμπειρία που διαθέτει η EBRD σε θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, όπως οι εξαγωγικές δραστηριότητες, ενώ αναμένεται να υπάρξουν πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως, μέσω ανακυκλούμενων δανείων που ως επί το πλείστον θα διοχετεύονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομών. Με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφεί στις 14 Μαΐου 2015 και ψηφίστηκε από την ολομέλεια σήμερα η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και EBRD έχει ορίζοντα μέχρι το 2020, ενώ το συνολικό ποσό της ρευστότητας που θα μπορούσε να διοχετευθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι η EBRD χρηματοδοτεί ιδιωτικά επενδυτικά έργα (ή ακόμη επενδύει και απευθείας σε κρατικές τράπεζες όπως έκανε με την εξαγορά μεριδίου 25% στη Belinvest της Λευκορωσίας), στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, ενώ είναι η πρώτη φορά που στο πεδίο δραστηριοποίησής της εντάσσεται και η Ελλάδα.

Οι πρώτες επαφές για την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είχαν γίνει από το 2014, ωστόσο οι διαδικασίες είχαν προσωρινά «παγώσει» λόγω των εκλογών και ενεργοποιήθηκαν ξανά μετά τον Μάρτιο.

Σημειώνεται πως στην EBRD συμμετέχουν 64 χώρες και επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΤΕπ. Μέχρι σήμερα ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν συνεισφέρει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές με την EBRD χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων στις αποδέκτριες χώρες μέλη της Τράπεζας, κυρίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (εκτός Ελλάδας).