Ηπατίτιδα στα παιδιά: Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό της αιτίας  – Τι συμβουλεύουν οι γιατροί τους γονείς

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό της αιτίας  – Τι συμβουλεύουν οι γιατροί τους γονείς
Μπροστά σε έναν «γρίφο» βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες.

Μπροστά σε έναν «γρίφο» βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες.

Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών (κυρίως 2-5 ετών) και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, παρατηρήθηκαν συχνά γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφονται οι περισσότερες περιπτώσεις, συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους για την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων, όπως είναι ο ίκτερος, η αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων, ο κνησμός στο σώμα, ο πυρετός, η ναυτία και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα.

Οι υποθέσεις

Οι αρμόδιοι οργανισμοί υγείας ενημερώνουν ότι «σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια», που σημαίνει ότι κανένα από τα υπάρχοντα εμβόλια δεν προστατεύει από το σύνδρομο, ενώ δεν μπορούν να καθοριστούν οι τρόποι πρόληψης.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Κατά συνέπεια, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Ωστόσο, περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με σκοτσέζικη μελέτη, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η αρχική υπόθεση ότι η ασθένεια προκαλείται από κάποιον τοξικό παράγοντα σε τρόφιμα, ποτά ή παιχνίδια δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται και πλέον «οι βασικές υποθέσεις επικεντρώνονται στους αδενοϊούς», όπως αναφέρουν οι συντάκτες της.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο εγκλεισμός στη διάρκεια των lockdown άφησε τα παιδιά ευάλωτα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν εκτέθηκε σε συνηθισμένες παιδικές ιώσεις. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι η ηπατίτιδα μπορεί να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την Covid-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι αν και ο πιθανός ρόλος του αδενοϊού ή/και του SARS-CoV-2 στην παθογένεση αυτών των περιπτώσεων είναι μια υπόθεση, άλλοι μολυσματικοί και μη μολυσματικοί παράγοντες πρέπει επίσης να διερευνηθούν πλήρως για την κατάλληλη αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου. Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότερα κρούσματα πριν εντοπιστεί η αιτιολογία και ληφθούν αντίστοιχα κατάλληλα μέτρα ελέγχου και πρόληψης.

Καταγεγραμμένα περιστατικά σε 5 χώρες

Όπως ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα (18/4), μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί:

έως πέντε περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία, τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και τέσσερα περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για εννέα κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά.

Σε συναγερμό οι υγειονομικοί φορείς

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση για περιπτώσεις με παρόμοια προφίλ. Ωστόσο, τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία για τον εντοπισμό περιστατικών τόσο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και διεθνώς. Προτεραιότητα είναι ο προσδιορισμός της αιτιολογίας αυτών των περιπτώσεων για την καθοδήγηση περαιτέρω δράσεων.

Ο ΠΟΥ δεν συνιστά κανέναν περιορισμό στα ταξίδια ή/και στις συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου εντοπίζονται κρούσματα, με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας, επί του παρόντος, δεν έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά. Ωστόσο, ο Οργανισμός διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία και διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι η χώρα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή.

Οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: Εγρήγορση για τα Περιστατικά Οξείας Ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αυξάνονται οι μυστηριώδεις περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Όλες οι ειδήσεις

14:44

Ρωσία: «Εξαιρετικά επικίνδυνα» τα σχόλια για αμερικανικό πλήγμα στην Κριμαία

14:43

Σε υψηλό 16 ετών τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ

14:39

Νέα Εποχή για την Ardu Prime, premium partner της EuroLeague

14:38

Γερμανία: Διαφωνία για το πλαφόν στο αέριο μεταξύ υπ. Οικονομίας και προμηθευτών ενέργειας

14:36

Ισπανία: Η κεντρική τράπεζα «κόβει» την ανάπτυξη του 2023 - Μεγάλη αύξηση στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

14:32

Bitcoin: «Ισορροπεί» λίγο πάνω από τα 20.000 δολάρια - Ο Μασκ επεφύλασσε κέρδη και για το Doge

14:27

Το εταιρικό Παραγωγικό Δίκτυο της Εθνικής Ασφαλιστικής ταξιδεύει στην Ελούντα!

14:23

Βρετανία: H Λιζ Τρας επιμένει για τη μείωση των φόρων, παρά την εσωκομματική αμφισβήτηση

14:16

Η σούπερ εφαρμογή «Χ» του Έλον Μασκ θυμίζει πολύ το WeChat...

14:10

ΠΟΕ: Η μεγάλη εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου για το 2023 «δείχνει» προς ύφεση

14:08

Η Sixt θα αγοράσει 100.000 ηλεκτρικά οχήματα από την BYD για την Ευρώπη

14:06

ΠΕΦ: Τα νέα όρια των προϋπολογισμών βάζουν φρένο στις επενδύσεις

14:01

Το 6% των Ελλήνων αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής

14:01

Paypal: Δίψα για Ταξίδια - Πώς να παραμείνετε ασφαλείς σε έναν κόσμο ψηφιακών πληρωμών

14:01

ΔΟΕ για ενεργειακή κρίση: Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για την Ευρώπη

13:47

Χατζηδάκης για ΕΦΚΑ: Θα προχωρήσουμε μπροστά με σύστημα και αποτελεσματικότητα

13:45

Επίσκεψη Χρ. Σταϊκούρα και Μ. Αργυρού στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

13:43

Απώλειες για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου - Τέλος το εξαήμερο ράλι

13:38

Συνάντηση Μητσοτάκη - CEO Enagas: Συζητήθηκαν οι προοπτικές για νέες επενδύσεις

13:37

Πολλαπλή αναβάθμιση από τη Moody's για την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα

13:31

Δ. Μιχαηλίδου: «Το Νοέμβριο η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και ο προσωπικός βοηθός στον χώρο εργασίας»

13:30

Tesco: Ισχυρή πτώση στα κέρδη προ φόρων, «κόβει» το ετήσιο outlook

13:27

Υπό ρωσική επίβλεψη ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια μετά την προσάρτηση

13:25

Κομισιόν: Εγκρίθηκε γερμανική στήριξη της BASF 134 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

13:23

Fendi: Πέθανε η Φράνκα Φέντι της γνωστής οικογένειας του ομώνυμου οίκου μόδας

13:22

Στους Μπερτόζι, Μέλνταλ και Σάρπλες το φετινό Νόμπελ Χημείας

13:17

Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΕΛΙΝΥΑΕ υπέγραψε η Ολυμπία Οδός

13:14

Συνάντηση Μητσοτάκη με συνταξιούχους στις 14 Οκτωβρίου

13:12

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 13 εβδομάδων, στο 1,35% αυξήθηκε η απόδοση

13:05

Αναστασιάδης για τουρκικές προκλήσεις: Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα