Μετάλλαξη Δέλτα: Αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται στη χώρα - Τι γνωρίζουμε γι' αυτή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετάλλαξη Δέλτα: Αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται στη χώρα - Τι γνωρίζουμε γι' αυτή
koronoios.getty
Ο κύριος λόγος της ανησυχίας είναι το γεγονός πως μεταδίδεται έως 60% ευκολότερα απ’ ό,τι το αρχικό στέλεχος του νέου κορoνοϊού.

Μόλις έντεκα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στη Ελλάδα. Εντούτοις, αναμένεται αύξηση της διασποράς με την αύξηση του αριθμού των τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας, όπως εκτίμησε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

"Όσον αφορά την πιθανή εισαγωγή της μετάλλαξης Δέλτα, όλα τα μοντέλα λένε ότι σε όλες τις χώρες κάποια στιγμή θα γίνει.
Σε μας έχει γίνει, είχαμε κάποια κρούσματα, αλλά μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά. Δεν βλέπουμε μετάδοση στην κοινότητα και γενικά τα μοντέλα δεν δείχνουν να έχουμε αύξηση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα σύντομα. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί πολύ και από την συμπεριφορά μας και από το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ανησυχία της για την πρόκληση ενός τέταρτου κύματος, εξέφρασε την Τρίτη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία θεοδωρίδου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ένταση ενός τέτοιου κύματος θα είναι ασθενέστερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

Σε διεθνές επίπεδο

Το στέλεχος Δέλτα συνδέθηκε αρχικά με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδία και στη συνέχεια με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν πιο έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Το στέλεχος φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα, ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας αλλά και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη.

Επιπλέον, στις ΗΠΑ, το στέλεχος Δέλτα ευθυνόταν στα μέσα Μαΐου για μόλις το 2,5% των νέων κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Ωστόσο χθες, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Dr. Anthony Fauci ανακοίνωσε πως πλέον αποτελεί το 20% των νέων κρουσμάτων. Εκτίμησε επίσης ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχει κυριαρχήσει στη χώρα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε η Corriere della Sera, η μετάλλαξη Δέλτα αντιστοιχεί στο 25% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού που καταγράφονται στην Ιταλία, ενώ στα μέσα του Μαΐου το σχετικό ποσοστό ήταν στο 1%.

Είναι διαφορετικό από τα άλλα

Το στέλεχος Δέλτα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με αυτά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο νέος κορονοϊός βρήκε μια εναλλακτική οδό εξέλιξης. Οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος Δέλτα βελτιώνουν την ικανότητά του να προσκολλάται στα κύτταρα του αναπνευστικού αλλά και την ικανότητά του να διαφεύγει από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που μολύνονται από αυτό έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο απ’ ό,τι όσοι μολύνονταν από το αρχικό στέλεχος. Επομένως, οι πρώτοι διασπείρουν περισσότερα μολυσμένα σωματίδια στον αέρα γύρω τους. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Προστατεύουν τα εμβόλια;

Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι τα εμβόλια έναντι της Covid-19 δρουν προστατευτικά και έναντι του στελέχους Δέλτα.

Στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι με μία δόση το εμβόλιο Pfizer/BioNTech παρέχει 88% προστασία από τη συμπτωματική Covid-19 από στέλεχος Δέλτα. Με δύο δόσεις, τα εμβόλια Pfizer/BionTech και AstraZeneca μειώνουν κατά περισσότερο από 90% τις εισαγωγές εξαιτίας του.

Ο επικεφαλής της Pfizer στο Ισραήλ, Αλόν Ράπαπορτ, ανέφερε πως το σκεύασμα της εταιρείας έχει αποδειχθεί πως είναι κατά περίπου 90% αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα, με βάση στοιχεία εργαστηριακών μελετών.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, Σάρον Αλρόι-Πρέις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακόμα συλλέγει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μετάλλαξης Δέλτα, που θεωρείται ιδιαίτερα πιο μεταδοτική από τα κοινά στελέχη του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο όπλο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης είναι ο εμβολιασμός.

"Όπως δείχνουν όλες οι αναλύσεις σε όλα τα κράτη, είναι ότι είναι ο εμβολιασμός. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μόσιαλος: H μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους ανεμβολίαστους

Η μετάλλαξη Δέλτα στο 20% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ

Εμβολιασμοί: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Εφικτός ο στόχος για εμβολιασμό του 70% μέσα στο καλοκαίρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider