Μεγάλες ανατροπές στη «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών smartphone έφερε το iPhone 12

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλες ανατροπές στη «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών smartphone έφερε το iPhone 12
Η Apple ξεπέρασε τη Samsung και κατέκτησε τον τίτλο του μεγαλύτερου προμηθευτή έξυπνων κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

Μεγάλες ανακατατάξεις στην διεθνή λίστα των κορυφαίων κατασκευαστών έξυπνων κινητών τηλεφώνων, έφερε η νέα σειρά έξυπνων κινητών τηλεφώνων iPhone 12, τοποθετώντας την Apple, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, στην κορυφή βάσει των πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner και βάσει των πωλήσεων του τέταρτου τριμήνου του 2020, η Apple ξεπέρασε τη Samsung και κατέκτησε τον τίτλο του μεγαλύτερου προμηθευτή έξυπνων κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, κάτι που είχε να συμβεί από το 2016.

Ειδικότερα το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, όπου οι πωλήσεις παραδοσιακά είναι αυξημένες λόγω της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, η Apple κατάφερε να πουλήσει 80 εκατ. νέα iPhone, με τον κύριο όγκο αυτών, να προέρχεται από την νέα σειρά των 5G iPhone που λάνσαρε το Φθινόπωρο. 

Πέρα από το χαρακτηριστικό του 5G που συνετέλεσε στην αύξηση των πωλήσεων, καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έπαιξαν και οι βελτιώσεις στην κάμερα του κινητού, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Senior Research Director της Gartner, Anshul Gupta. «Ακόμα κι αν οι καταναλωτές ήταν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις αγορές τους λόγω της πανδημίας, το 5G και τα χαρακτηριστικά της κάμερας των νέων iPhone, ενθάρρυναν αρκετούς χρήστες να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους ή να προτιμήσουν την Αpple έναντι άλλων κατασκευαστών». 

Εν συγκρίσει με το 2019 μάλιστα, ο κολοσσός του Κουπερτίνο κατάφερε να πουλήσει 10 εκατ. περισσότερα iPhone κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και είδε το μερίδιο αγοράς του να αυξάνεται κατά σχεδόν 15%. 

Ο βασικός αντίπαλός της Apple, η Samsung, η οποία βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των κατασκευαστών από το 2016 κι έπειτα, είδε το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται κατά 11,8% και πούλησε σχεδόν 8 εκατ. λιγότερες συσκευές από όσες είχε πουλήσει το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Τη λοιπή πεντάδα συμπληρώνουν οι Xiaomi, Oppo και Huawei με μερίδιο αγοράς 11,3, 8,9 και 8,9 αντίστοιχα.  Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Gartner η Xiaomi κατέγραψε άνοδο 33,9% την μεγαλύτερη μεταξύ των κατασκευαστών, η Oppo 12,9% ενώ η Huawei έκανε ελεύθερη πτώση, πέφτοντας κατά -41,1%.

insider

 

Η άνοδος αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του CEO της Apple, Tim Cook, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 η εταιρεία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό αναβαθμίσεων κινητών τηλεφώνων στην ιστορία της, ενώ μόνο οι πωλήσεις των iPhone εισέφεραν στην Apple περισσότερα από 65 δισ. εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στη μεγαλύτερη εικόνα, η παγκόσμια αγορά smartphones δεν αποδείχτηκε πιο ανθεκτική από την πανδημία, με τις συνολικές πωλήσεις του 2020 να καταγράφουν πτώση της τάξης του 12,5% 

Όσο για τη χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών πέρα από την ανατροπή των δύο πρώτων θέσεων, η Apple και η Xiaomi ήταν οι μόνοι κατασκευαστές που κατάφεραν να κινηθούν αντιστρόφως ανάλογα με την πορεία της αγοράς. Στην περίπτωση της Apple μάλιστα, η ανάπτυξη ήρθε παρότι λάνσαρε τη νέα σειρά τηλεφώνων αργότερα από το συνηθισμένο εξαιτίας της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Ενθαρρυντικό σημάδι για τα επόμενα έτη είναι και η άνοδος που καταγράφηκε στην κατηγορία των 5G τηλεφώνων, με τους καταναλωτές ωστόσο να στρέφουν το βλέμμα τους και σε οικονομικές εκδοχές 5G smartphones αντί για τις ναυαρχίδες, η τιμή των οποίων ξεπερνά πλέον τα 1.500 ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα μάλιστα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στην ανοδική πορεία της Apple συνέβαλε και η κυκλοφορία του πιο οικονομικού για τα δεδομένα της, iPhone 12 mini, παρά τις εκτιμήσεις ότι δεν κινήθηκε το ίδιο ανοδικά με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς. 

Όσο για το 2021, οι ειδικοί της Gartner εκτιμούν ότι η διαθεσιμότητα των πιο οικονομικών 5G smartphones, ο αριθμός των οποίων θα αυξάνει όσο περνά ο καιρός, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πρόσημο στο τέλος της χρονιάς. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που σύμφωνα με διεθνή μέσα η Apple αναμένεται να συνεχίσει να κυκλοφορεί «mini» μοντέλα και τα επόμενα χρόνια. Όσο για τη νέα σειρά iPhone 13 η οποία αναμένεται από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι φήμες λένε ότι θα έχει το δακτυλικό αποτύπωμα κάτω από την οθόνη και θα έρθει με ακόμα περισσότερες βελτιώσεις στην κάμερα, θέλοντας μάλλον να διατηρήσει την πετυχημένη φετινή «συνταγή».

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider