Ρεκόρ όλων των εποχών στη κίνηση διαδικτύου στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ όλων των εποχών στη κίνηση διαδικτύου στην Ελλάδα
Η κίνηση έφτασε τα 379 Gbps στις 15 Δεκεμβρίου.

Εκτοξεύτηκε η κίνηση του διαδικτύου στη χώρα ειδικά κατά την δεύτερη καραντίνα με την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία να προκαλούν αυξάνουν την κίνηση έως και 6 φορές εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τα στοιχεία του ελληνικού κόμβου ανταλλαγής κίνησης (Greek Internet Exchange) ο οποίος ανακοίνωσε ρεκόρ όλων των εποχών στις 15 Δεκεμβρίου με την κίνηση να αγγίζει τα 379 Gbps καθώς και από την πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων data.gov.gr η οποία τέθηκε σήμερα σε λειτουργία.

insider

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πώς έχει εξελιχθεί η κίνηση στο GR - IX, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Τεχνολογία της ανανεωμένης πλατφόρμας τόσο στο πρώτο Lockdown όσο και στο δεύτερο η κίνηση κλιμακώθηκε αισθητά. ειδικότερα μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων του Μαρτίου 2020, η κίνηση τριπλασιάστηκε και αποκλιμακώθηκε σταδιακά φτάνοντας στο διπλάσιο της κίνησης του Οκτωβρίου του 2019. Η χαλάρωση των μέτρων που ακολούθησε οδήγησε όπως ήταν αναμενόμενο σε περαιτέρω αποκλιμάκωση, με το κλίμα να αντιστρέφεται εκ νέου τον Οκτώβριο και την κίνηση να κάνει άλμα προς τα πάνω τον Νοέμβριο. 

insider

Να θυμίσουμε ότι αυτούς τους μήνες πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που εφάρμοζαν την τηλεργασία σε μέρος του προσωπικού τους. Μόλις δε προστέθηκε και η τηλεκπαίδευση στην εξίσωση, μετά και την νέα απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο, καταγράφηκε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με αποκορύφωμα τις 15 Δεκεμβρίου.

insider

Παρότι μάλιστα οι εορταστικές προσφορές που λανσάρουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για απεριόριστη χρήση δεδομένων θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα περισσότερο την πίεση που δέχονται τα δίκτυα, αυτή αναμένεται να εξισορροπηθεί από το κλείσιμο των σχολείων και κατ επέκταση της τηλεκπαίδευσης μέχρι και τα Φώτα.

Τα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργηθούν περισσότερα δεδομένα από αυτά των τελευταίων 30 ετών

Να θυμίσουμε ότι  παλαιότερη έρευνα της IDC «Global DataSphere Forecast», η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές της υγειονομικής κρίσης, εκτιμά ότι η πανδημία του κορονοϊού και η νέα τάξη πραγμάτων που θα διαμορφώσει, θα εκτοξεύσει την διαδικτυακή κίνηση διεθνώς. Σύμφωνα με την έρευνα μάλιστα τα δεδομένα, που θα δημιουργηθούν τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερα από αυτά που καταναλώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια!

Ο διαρκώς αυξανόμενος όγκος των δεδομένων που διακινούνται μέσω του παγκόσμιου ιστού εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού θα έχει ως αποτέλεσμα το 2020 να διακινηθούν μέσω Διαδικτύου πάνω από 59 zettabytes (ZB) δεδομένων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αρκεί να αναφέρουμε ότι 1 zettabyte αντιστοιχεί με 1000 δισ. gigabytes...

Κι όλα αυτά εξαιτίας των υπαλλήλων που έχουν στραφεί στην τηλεργασία, την ραγδαία άνοδο της χρήσης εργαλείων απομακρυσμένης επικοινωνίας και των αναγκών για διαδικτυακή διασκέδαση που έχει δημιουργήσει ο εγκλεισμός των ανθρώπων στο σπίτι, λόγω της πανδημίας.  

Μάλιστα η συνεχής και σταθερή ανάπτυξη στη δημιουργία και κατανάλωση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια τάση που θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της πανδημίας, με τον πλανήτη να παράγει τα επόμενα πέντε χρόνια τριπλάσια αν όχι πολλαπλάσια δεδομένα από την προηγούμενη πενταετία. 

Καταλύτης στην ανάπτυξη αυτή θα αποτελέσει το βίντεο περιεχόμενο, με τους καταναλωτές να καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερους όγκους βίντεο ψυχαγωγίας ετησίως. 

H συμμετοχή των καταναλωτών στην παγκόσμια παραγωγή δεδομένων αντιστοιχεί ποσοστιαία στο 50%, ωστόσο, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 4% τα επόμενα πέντε χρόνια δίνοντας το μερίδιο της συμμετοχής της στις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider