Κατώτατος μισθός: «Ψαλίδα» 12 μονάδων χωρίζει τις προτάσεις εργοδοτών - εργαζομένων - Η πρόταση του ΣΕΒ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: «Ψαλίδα» 12 μονάδων χωρίζει τις προτάσεις εργοδοτών - εργαζομένων - Η πρόταση του ΣΕΒ
Αύξηση 4% στον κατώτατο μισθό προτείνει ο ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι το ποσοστό αυτό «αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και μπορεί να ενισχύσει το σύνολο της οικονομίας»

Αύξηση από 40 έως 50 ευρώ περιλαμβάνει το κυβερνητικό σενάριο για το νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1η Απριλίου και θα διαμορφωθεί -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- στα 820 έως 830 ευρώ, από 780 που είναι σήμερα.

Τις θέσεις εργοδοτών και εργαζομένων χωρίζει η «άβυσσος των 12 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν προτείνει λελογισμένες αυξήσεις πέριξ του 4-5%, ενώ στον αντίποδα η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση 16,4% (128 ευρώ) και διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν αυξήσεις από 3,5% (ΕΣΕΕ) έως 5% (ΣΕΤΕ), δηλαδή νέο κατώτατο μισθό 807,3 ευρώ έως 819 ευρώ. Οι εργοδότες επιμένουν ότι η αύξηση θα πρέπει να κινηθεί χαμηλά με γνώμονα το ύψος του πληθωρισμού του 2023, που ήταν γύρω στο 3,5% και να συνδυαστεί με μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Αύξηση 4% στον κατώτατο μισθό προτείνει ο ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι το ποσοστό αυτό «αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και μπορεί να ενισχύσει το σύνολο της οικονομίας». Επιπλέον ζητά μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας τουλάχιστον κατά 2,6% το 2025-2027.

«Πρόκειται για δύο δομικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας – σημειώνει ο Σύνδεσμος – τα οποία επιβαρύνουν τόσο τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα των εργαζομένων όσο και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Τις θέσεις του αυτές ανέπτυξε το προεδρείο του Συνδέσμου στην υπουργό Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, την οποία συνάντησε στο πλαίσιο των επαφών της υπουργού με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας επανέλαβαν την θέση τους ότι η πλήρης αξιοποίηση των ωφελειών από την όποια μισθολογική μεταβολή, είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με προσαρμογές στα υψηλά επίπεδα της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει πέντε ακόμη παρεμβάσεις καθοριστικής σημασίας για την εργασία:

  • Μείωση φορολογίας μισθωτής εργασίας, η οποία θα έχει άμεσα θετικές συνέπειες στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
  • Εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας (εισφορές).
  • Στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με τη λήψη στοχευμένων μέτρων.
  • Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης / υποδηλωμένης εργασίας.
  • Περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων μέσα από παραγωγικές επενδύσεις και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Κατώτατος μισθός: Από 4% έως 16,5% οι προτάσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων για την αύξηση του Απριλίου

Πάνω από 800 ευρώ θα διαμορφωθεί ο μεικτός κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σημείωσε ότι μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και από 1ης Απριλίου θα ισχύει ο νέος αυξημένος μισθός.

«Εμάς μας νοιάζει να μπορέσουμε να αυξήσουμε το εισόδημα του νοικοκυριού. Από το 2019 αυξήσαμε κατά 20% τον κατώτατο μισθό και ορίσαμε τις συνθήκες ώστε να ανέβει ο μέσος μισθός στην αγορά, κάτι που δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση. Υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις που μένουν εκτός από τέτοιες ρυθμίσεις. Για κάθε αύξηση μιας μονάδας του κατώτατου μισθού έχουμε μια αύξηση της τάξης του 0,4% στο σύνολο των μισθών στην χώρα μας», είπε η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Στον προθάλαμο της εξόδου στις αγορές για τη διάθεση του 27% από το ΤΧΣ – Προς πολλαπλή υπερκάλυψη και μικρό discount

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων για AI

Αγρότες: Ανοίγει η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ - Τι προτείνει η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider