Κλειδί για τη μείωση φορολογικών συντελεστών η πάταξη της φοροδιαφυγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλειδί για τη μείωση φορολογικών συντελεστών η πάταξη της φοροδιαφυγής
Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νέο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου θα συναντήσει τους Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Παπαθανάση, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά.

Τους νέους «μπλε φακέλους», οι οποίοι περιέχουν στόχους, δράσεις, ορόσημα, εκκρεμότητες της προηγούμενης τετραετίας, θα παραλάβουν σήμερα το πρωί οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ στις 5 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο πέρασε όλος ο κουμπαράς του κράτους. Πρόκειται για μια επίσκεψη με έντονο συμβολισμό καθώς δείχνει την έμφαση του Μαξίμου στην οικονομία.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των επιβαρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του νέου οικονομικού επιτελείου και αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Παπαθανάση, Χάρη Θεοχάρη, Θάνο Πετραλιά ο οποίος θα δώσει εντολή «ούτε μέρα για χάσιμο».

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός για τη φορολογική πολιτική Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο, για περαιτέρω μείωση της φορολογίας εφόσον παταχθεί η φοροδιαφυγή. «Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία. Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με πολλαπλά εργαλεία που διαθέτει η φορολογική διοίκηση και «τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όπου αυτό είναι εφικτό και πάντοτε κρατώντας τη δημοσιονομική ισορροπία».

Βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών είναι να κλείσουν παράθυρα φοροδιαφυγής μέσα από την ανάπτυξη εργαλείων, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Επί τάπητος τα πρώτα μέτρα

Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να ανάγεται σε βασική προτεραιότητα, στο νέο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν σκέψεις για παρεμβάσεις.

Σε αυτές θα περιλαμβάνονται η επανεξέταση του μέτρου της φορολοταρίας, βελτιώσεις στο ΜyData, αναμόρφωση των κινήτρων φορολογικής συμμόρφωσης αλλά και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Παράλληλα θα επανεξεταστούν και οι εκπτώσεις που παρέχονται από το φορολογητέο εισόδημα για ηλεκτρονικές αποδείξεις από κλάδους με ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Επίσης προχωρά το σχέδιο της επιβράβευσης για τους φορολογούμενους που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi».

Ψηλά στο φορολογικό πρόγραμμα θα βρεθούν η επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ρυθμίσεις που εξετάζονται δεν αφορούν τη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές. Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως ακριβώς γίνεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Αλλαγές θα υπάρξουν στον έλεγχο των δαπανών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Οι έξι στόχοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Το διπλό στοίχημα του 2023 για το ΕΣΠΑ – Αγώνας δρόμου για παλαιά και νέα προγράμματα

Θεοχάρης: «Δεν έχουμε ούτε μέρα για χάσιμο» - Οι 4 άξονες δράσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider