Στο νέο ΥΠΟΙΚ όλες οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες από το υπ. Ανάπτυξης - Τι προβλέπει το ΦΕΚ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο νέο ΥΠΟΙΚ όλες οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες από το υπ. Ανάπτυξης - Τι προβλέπει το ΦΕΚ
Με μαζική μεταφορά όλων των αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Ανάπτυξης εμπλουτίζεται το νέο υπουργείο Οικονομικών. Παραμένουν ωστόσο ο Αναπτυξιακός Νόμος και οι στρατηγικές επενδύσεις. Ποιες νέες γραμματείες συστήνονται.

Μαζική μεταφορά όλων των αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Ανάπτυξης στο νέο υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται στο σχετικό ΦΕΚ. Συγκεκριμένα, πέρα από το ΕΣΠΑ και το ΣΔΙΤ μεταφέρεται και η εποπτεία οργανισμών όπως το ΚΕΠ, η ΜΟΔ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς και ό,τι αφορά στη διοίκηση της αναπτυξιακής μετάβασης. Το κομμάτι του Αναπτυξιακού Νόμου, όπως και οι στρατηγικές επενδύσεις, παραμένουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, όπως ορίζει το ΦΕΚ, από το Υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέρονται στο Υπουργείο Οικονομικών, πλέον Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού:

  • η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, εξαιρουμένων του Τμήματος Δ΄ Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Προγραμμάτων Ανάπτυξης Υπουργείου και του Τμήματος Ε΄ Παρακολούθησης και Ελέγχου Προγραμμάτων Ανάπτυξης Υπουργείου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
  • οι Ειδικές Υπηρεσίες που υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής (ΕΤΠΑ-ΤΣ) και στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) των περ. (α), (β) και (γ) αντιστοίχως,
  • η Μονάδα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ
  • το Τμήμα Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών και Αναπτυξιακών Τραπεζών
  • (ε) η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
  • (στ) η εποπτεία ή/και υποστήριξη, σύμφωνα με τις ειδικότερες κατά περίπτωση διατάξεις: (στα) των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (i) Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και (ii) Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) των υποπερ. (γα) και (γβ), αντιστοίχως, της περ. (γ) της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 5/2022, (στβ) των ανωνύμων εταιρειών: (i) Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (ΜΟΔ), (ii) Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. (ΕΑΤ, πρώην ΕΤΕΑΝ), (iii) Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) των υποπερ. (δα), (δβ) και (δγ), αντιστοίχως, της περ. (δ) της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 5/2022, (iv) Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε. (ΕΛ.Ε.Δ.Α.Μ., ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.) του άρθρου 15 του ν. 4872/2021 και
  • (ζ) τα συλλογικά όργανα των υποπερ. (ιε) και (ιστ) της περ. 5, καθώς και της περ. 6 του άρθρου 7 του π.δ. 5/2022

Συστήνονται νέες γραμματείες - Ποιες καταργούνται

Το ΦΕΚ επίσης προβλέπει για την νέα μορφή του Υπουργείου Οικονομικών τη σύσταση νέων γραμματειών αλλά και την κατάργηση υφισταμένων. Προβλέπεται η σύσταση Γενικής Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα, με αρμοδιότητες τις (α) υπαγόμενες στην πρώην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες, (β) τη Διεύθυνση Εκκαθαρίσεων και Ειδικών Οικονομικών Θεμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (γ) τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.

Ακόμα, συστήνεται Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.

Όπως αναφέρεται, στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται: (α) η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, και (β) η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής.

Επισημαίνεται ακόμα πως η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, ενώ η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής.

Τέλος κατάργηση προβλέπεται για την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, την Ειδική Γραμματεία
Δημοσιονομικών Ελέγχων
καθώς και για τις αντίστοιχες θέσεις Ειδικών Γραμματέων. Οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Δημοσιονομικών Ελέγχων, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider