Τηλεργασία: Μόνο το 10% των εργαζομένων σε αναστολή, μπορεί να εργάζεται εξ αποστάσεως

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τηλεργασία: Μόνο το 10% των εργαζομένων σε αναστολή, μπορεί να εργάζεται εξ αποστάσεως
Μόνο το 10% των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή από μια επιχείρηση, μπορούν να τηλεργάζονται με αμοιβή, για πρόσκαιρες ανάγκες. Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

«Φρένο» στο πλήθος των εργαζομένων που μπορούν να μπαίνουν σε αναστολή αλλά να τηλεργάζονται ταυτόχρονα, βάζει το υπουργείο Εργασίας.

Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιό του, το υπουργείο έρχεται να επισημάνει πως μόνο ένας στους δέκα, δηλαδή το 10% των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή από μια επιχείρηση, μπορούν να τηλεργάζονται με αμοιβή για «πρόσκαιρες ανάγκες».

«Δυστυχώς, οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες ως στόχο έχουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αφήνουν περιθώρια εργασιακής αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης », επισημαίνει ο Δημήτρης Περπατάρης, δικηγόρος εργατικού δικαίου.

«Υφίσταται ο κίνδυνος να μιλάμε για νέα μορφή «αδήλωτης» εργασίας, όπου εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, θα υποχρεώνονται σε τηλεργασία, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται η καταβολή της ανάλογης αμοιβής για την παροχή εργασίας, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ καταβάλλεται στους δικαιούχους ως αντιστάθμισμα της απώλειας του μισθού τους και μόνο», αναφέρει.

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος

Η αναστολή με ταυτόχρονη τηλεργασία προβλέφθηκε στην ΚΥΑ για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα (ΦΕΚ Β' 1078/28-03-2020). Εκεί προβλέφθηκε κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά από τα μέτρα για τον κορωνοιό (βάσει ΚΑΔ), να συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μόνο για "πρόσκαιρες ανάγκες" της επιχείρησης.

Στην νέα εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε προβλέπεται πως μόνο το 10% των εργαζομένων σε αναστολή μπορούν να τηλεργάζονται με επιπλέον αμοιβή. Όπως αναφέρεται «η κατ’ εξαίρεση συμφωνία για παροχή εργασίας με τηλεργασία για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης, από εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνο σε ποσοστό 10%, κατ’ ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή».

Αυτό σημαίνει πως μόνο 1 στους 10 εργαζόμενους σε αναστολή μπορεί να τηλεργάζεται. Εφόσον η επιχείρηση θέτει, για παράδειγμα, σε αναστολή 20 εργαζόμενους μπορεί να δικαιολογήσει πρόσκαιρη τηλεργασία μόνο για τους 2 από αυτούς.

Με τη σημερινή εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι δεν είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ οι δικηγόροι με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία.

Οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατη ΚΥΑ:

- Οι εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους εφόσον αυτοί τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800 ευρώ για 45 ημέρες) επιπλέον ποσό, μέχρι του ποσού των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους, εξ ελευθεριότητας. Για την επιπλέον αυτή αμοιβή δεν απαιτείται τηλεργασία και ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει γενικώς την εργασία του. Ωστόσο για το επιπλέον αυτό ποσό, υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό, οι οποίες αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Κατ‘ εξαίρεση οι επιχειρήσεις, που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, μπορούν να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον κ.Περπατάρη, «η ρύθμιση της υπ’ αριθμ. 12998/232 Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την ταυτόχρονη εφαρμογή της αναστολής της σύμβασης εργασίας με την τηλεργασία για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης, δεν καθιστά ανέφικτο το σενάριο για μία επιχείρηση που έχει αναστείλει τη σύμβαση εργασίας ενός εργαζομένου να τον «εξαναγκάσει» σε εργασία εξ αποστάσεως και μάλιστα χωρίς να καταβάλλει την ανάλογη αμοιβή».

Κρίσιμα ερωτήματα, εν προκειμένω, είναι:

- το πώς ορίζονται οι πρόσκαιρες ανάγκες, πώς αυτές εξυπηρετούνται και εντός ποιου χρονικού διαστήματος δύναται να καλυφθούν και

- το υπάρχον σύστημα μπορεί να ελέγξει και μάλιστα επαρκώς την τυχόν πραγματοποίηση τηλεργασίας, σε περίπτωση που αυτή δεν δηλωθεί από τον εργοδότη κι ως εκ τούτου να ελεγχθεί ότι παρασχέθηκε μη αμειβόμενη τηλεργασία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider