Aπαστράπτουσα θέση στη παγκόσμια μπαρ σκηνή κατέχει η Ελλάδα, καθώς 3 αθηναϊκά μπαρ συγκαταλέγονται μεταξύ των 50 καλύτερων του κόσμου για το 2025, στον διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό The World’s 50 Best Bars. Συνολικά, ανάμεσα στα 100 κορυφαία μπαρ του κόσμου, η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει τέσσερα μαγαζιά (62ο το Barro Negro) που αποτελούν πόλο έλξης για νυχτερινές εξόδους όσων θέλουν να γευτούν εξαιρετικά κοκτέιλ, διασκεδάζοντας σε μια φιλόξενη ατμόσφαιρα με ωραία μουσική.
The World's 50 Best Bars: Το Line στην 8η θέση
Σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται μια πρώην γκαλερί τέχνης που, με το ύψος της οροφής και τη μεσογειακή-βιομηχανική αισθητική της, θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί μηχανουργείο, αλλά και ένα από τα πιο πρωτοποριακά μπαρ στον κόσμο. Αυτό είναι το Line, το πιο φιλόδοξο πρότζεκτ της Αθήνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Δημιουργημένο από τον Δημήτρη Νταφόπουλο μαζί με τους βασιλιάδες της νύχτας της Αθήνας, τον Βασίλη Κυρίτση και τον Νίκο Μπακούλη, των οποίων το πρώτο μπαρ The Clumsies έχει συμπεριληφθεί τακτικά στην κατάταξη του The World’s 50 Best Bars, το Line είναι ένα κοκτέιλ μπαρ με συνείδηση. Στο επίκεντρο βρίσκεται η κυκλική οικονομία - το μπαρ παράγει τα δικά του φρούτα για τα κρασιά που σερβίρει, μαζί με τις μπύρες και τα ψωμιά με προζύμι που ζυμώνει επί τόπου, καταρτώντας μια λίστα με κλασικά κοκτέιλ.
Τα κρασιά από φρούτα (που ονομάζονται Why-ins) ξεχωρίζουν στον κατάλογο καθώς παρασκευάζονται από την ομάδα, σε συνεργασία με τον καταξιωμένο Έλληνα οινοποιό Θάνο Γεωργιλά, και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα κλασικά Why-ins εμπνέονται από την παραδοσιακή παραγωγή κρασιού από σταφύλια, χρησιμοποιώντας μόνο φρούτα, μαγιά και... μεράκι.
Τα Fancy Why-ins εμπνέονται περισσότερο από τις ρίζες της ομάδας Line ως bartender – καθώς εμπλουτίζονται με αρωματισμένα αποστάγματα ή φρέσκα φρούτα. Η λίστα με τα κοκτέιλ δεν σταματά να γοητεύει. Ούτε ο Κυρίτσης και ο Μπακούλης έχουν χάσει τη βαθιά κατανόηση της γεύσης και στο Line, δεν χρειάζεται να ψάξετε άλλο από την Delusional Margarita. Μια παραλλαγή της κλασικής μαργαρίτας που συνδυάζει reposado tequila με μουστάρδα, κέτσαπ, νερό πατάτας και μπαχαρικά, που είναι απόλυτα νόστιμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορυφαίο brand με κονιάκ φιλοδοξεί να γίνει η νέα Hermes - Το πλάνο
The World's 50 Best Bars: 26ο το Baba au Rum
Υπάρχει μια αναμφισβήτητη γοητεία στο Baba au Rum, ένα μπαρ που, μετά από περισσότερα από 15 χρόνια, έχει γίνει ένα αθηναϊκό σημείο συνάντησης. Το μπαρ, υπό την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη Θάνου Προυναρούς, έχει μια σαφή, ανεπιτήδευτη φιλοσοφία: ελάτε για τα εξαιρετικά ποτά και μείνετε για τη ζεστή παρέα. Για το Προυναρούς, είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος για να πιείτε ένα ποτό. είναι ένας πολιτιστικός κόμβος όπου οι άνθρωποι συνδέονται και ανταλλάσσουν ιδέες.
Αυτή η προσέγγιση του έχει χαρίσει ένα αφοσιωμένο κοινό και μια συνεπή παρουσία στην παγκόσμια σκηνή, σηματοδοτώντας την 11η συνεχόμενη χρονιά του στη λίστα του The World’s 50 Best Bars - μια απόδειξη της διαχρονικής του ποιότητας. Ο σεβασμός του Baba au Rum για τα ποτά ζαχαροκάλαμου είναι προφανής με το μπαρ στο πίσω μέρος του να διαθέτει περισσότερα από διαφορετικά 400 ρούμι. Το μπαρ τιμά την παράδοση Tiki και τα κλασικά κοκτέιλ ρούμι αποτελούν απόδειξη της καινοτομίας.
Πχ, το Supremus n°58 είναι μια ευρηματική εκδοχή του Ti Punch, με ένα μείγμα από ρούμι, Falernum (γλυκό λικέρ), τσάι και καλοκαιρινά φρούτα. Η ομάδα αξιοποιεί επίσης την εμπειρία της με εξωτικά συστατικά για να δημιουργήσει υπέροχα κοκτέιλ με άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Το Beatnik Paloma, ζωντανεύει από μία μίξη τεκίλας, μεσκάλ, παντζαριού και μαύρου κάρδαμου ενώ ο μοντερνιστικά εμπνευσμένος σχεδιασμός του και η προσεκτικά επιμελημένη μουσική δημιουργούν μια εκλεπτυσμένη αλλά και φιλόξενη ατμόσφαιρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η βότκα άλλαξε τη ζωή του - Το «ταξίδι» προς τα 4,5 δισ. δολάρια
The World's 50 Best Bars: #47 το The Bar in Front of the Bar
Υπάρχει κάτι το μοναδικά αθηναϊκό στο The Bar in Front of the Bar, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της πόλης όπου οι άνθρωποι συνηθίζουν να περνούν πολύ χρόνο πίνοντας έξω, καθισμένοι στα πεζοδρόμια με μουσική από δυνατά να παίζει ηχοσυστήματα. Δημιουργία των Αλέξανδρου Τσελέπη, Κωνσταντίνου Θεοδωρακόπουλου και Συμεών Παπανικολάου, το The Bar in Front of the Bar ήταν αρχικά ένα ιδιόμορφο pop-up που κάλυπτε τις εργασίες που γίνονταν σε ένα πιο παραδοσιακό μπαρ πίσω του.
Το Rumble in the Jungle, το μπαρ πίσω από το μπαρ, είναι πλέον ανοιχτό και λειτουργεί από την ίδια ομάδα. Το Bar in Front of the Bar παραμένει το πρώτο level μιας μοναδικής και πολυεπίπεδης ιδέας. Είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό του και μια μεγάλη, συνεχώς μεταβαλλόμενη ψηφιακή πινακίδα που μεταφέρει χιουμοριστικά μηνύματα στους περαστικούς. Η φράση «Εξυπηρετούμε και ανθρώπους» είναι ίσως η πιο διάσημη.
Τα κοκτέιλ είναι καλά μελετημένα και ακολουθούν τη φιλοσοφία της μηδενικής σπατάλης και της συνεχούς ανανέωσης. Τα οκτώ signature ποτά αλλάζουν καθημερινά και παρασκευάζονται από την αρχή χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα της διαδικασίας προετοιμασίας του Rumble in the Jungle. Η έμφαση δίνεται σε κλασικές γεύσεις και φρέσκα, εποχιακά υλικά. Ένα ζωντανό μπαρ σε μια από τις πιο ζωντανές πόλεις κοκτέιλ στον κόσμο, το The Bar in Front of the Bar προσφέρει κάτι νέο σε κάθε επίσκεψη.