Κρυπτονομίσματα: Τα 10 crypto που υπεραποδίδουν το 2024 - Εκτός από Bitcoin και Ether

Τα δέκα κρυπτονομίσματα με χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. δολ. που επιδίδονται σε ισχυρό ράλι φέτος. Στην «κορυφή» token με εκτίναξη 2.300%!
Κρυπτονομίσματα: Τα 10 crypto που υπεραποδίδουν το 2024 - Εκτός από Bitcoin και Ether

Το Bitcoin χτύπησε το ιστορικό ρεκόρ των 72.500 δολαρίων το 2024, με το ράλι για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο από την αρχή του 2024 να αγγίζει σχεδόν στο 70%. Ο βασικός λόγος πίσω από το ράλι της ναυαρχίδας των crypto βρίσκεται στη ζήτηση για τα νέα ETFs στη spot αγορά των ΗΠΑ σε συνδυασμό με το επερχόμενο halving.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφέρει η bull market του 2024 για το Bitcoin: Οι λόγοι - Τα ρεκόρ

Ο λόγοι για το ράλι

Από την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στις 10 Ιανουαρίου, σχεδόν 7,9 δισ. δολάρια σε κεφάλαια έχουν εισρεύσει στα νέα ETFs που συνδέονται με το Bitcoin. Μέχρι σήμερα, μόνο το fund της BlackRock έχει λάβει εισροές άνω των 9,2 δισ. δολαρίων, ενώ της Fidelity έχει λάβει σχεδόν 5,3 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από επενδυτές που εξέρχονται από το fund του Grayscale, το οποίο κυριαρχούσε στο παρελθόν στην αγορά των ρυθμιζόμενων επενδύσεων για το Bitcoin. Οι εκροές από το Grayscale ανήλθαν σχεδόν σε 10 δισ. δολάρια, με τις συνολικές καθαρές ροές στα ETF Bitcoin να διαμορφώνονται στα 8,6 δισ. δολάρια.

Εικόνα

Παράλληλα, η πρώτη απόφαση - ορόσημο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ένα Ethereum ETF στη spot, που υποβλήθηκε από τη VanEck, αναμένεται έως τις 23 Μαΐου, ενώ συνολικά επτά ETF πάνω στο Ethereum εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή. Από την άλλη, στις 4 Μαρτίου, η SEC καθυστέρησε μια απόφαση για το BlackRock Ethereum ETF, ενώ όσον αφορά τα ETF που βασίζονται σε futures, τόσο για το Bitcoin όσο και για το Ethereum έχουν ήδη λάβει έγκριση. Τον Οκτώβριο του 2021, το πρώτο συμβόλαιο future σε ETF Bitcoin εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, ενώ αξίζει να επισημάνουμε πως ένα future ETF Bitcoin κάνει «tracking», δηλαδή ακολουθεί την απόδοση των futures του Bitcoin και όχι την τιμή spot του κρυπτονομίσματος.

Εικόνα

Επιπλέον, η ProShares έχει κάνει γνωστά τα σχέδιά της στο να εκκινήσει πέντε επιπλέον ETF κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα προσφέρει διπλάσια ημερήσια έκθεση σε έναν δείκτη παρακολούθησης Bitcoin. Σκοπεύει επίσης να εισάγει inverse ETF Bitcoin που θα προσφέρουν αποδόσεις αντιστρόφως ανάλογες με την κίνηση του δείκτη, καταβάλλοντας έως και το διπλάσιο της κίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σημαίνει για το bitcoin η δημιουργία spot ETF; - Το παράδειγμα του χρυσού

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων κινείται σταδιακά προς τη μεγαλύτερη «θεσμοποίησή» του καθώς οι παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί παίκτες εισέρχονται στην αγορά. Τα futures ETF διεύρυναν την πρόσβαση στο χώρο για πιστοποιημένους brokers και funds και οι επερχόμενες εγκρίσεις σε ETF της spot θα μπορούσαν να καταστήσουν το χώρο των κρυπτονομισμάτων ακόμη πιο mainstream επιτρέποντας την άμεση έκθεση σε αυτά τα «οχήματα». Αυτή η μετατόπιση συνοδεύεται και με την αυξανόμενη παρουσία κορυφαίων επενδυτών όπως funds και εταιρείες που υιοθετούν το Bitcoin στους ισολογισμούς τους. Συνολικά, το εξελισσόμενο τοπίο των ETF και οι είσοδος θεσμικών βοηθούν τα crypto να ωριμάσουν σε μια πιο καθιερωμένη κατηγορία assets.

Εικόνα

Ένας ακόμη λόγος για αισιοδοξία αναφορικά με το Bitcoin είναι το επερχόμενο halving, το τέταρτο κατά σειρά στην ιστορία του κρυπτονομίσματος. Περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, υφίστανται το λεγόμενο halving όπου ο αριθμός των νέων bitcoin που απονέμεται στους miners για την επαλήθευση των συναλλαγών μειώνεται στο μισό. Οι miners χρησιμοποιούν πολύ ισχυρό και εξειδικευμένο hardware για να επικυρώνουν τις συναλλαγές στο δίκτυο Bitcoin και να τις καταγράφουν μόνιμα στο blockchain. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως mining, ανταμείβεται με νέα Bitcoins. Ωστόσο με κάθε halving, η ανταμοιβή για το mining μειώνεται ώστε να διατηρηθεί η σπανιότητα και να ελεγχθεί ο ρυθμός πληθωρισμού του κρυπτονομίσματος με την πάροδο του χρόνου.

Εικόνα

Το τελευταίο halving πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020, μειώνοντας την ανταμοιβή του miner από 12,5 σε 6,25 bitcoin ανά block. Ως αποτέλεσμα, οι miners είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται σημαντικά μέσα σε μια νύχτα, ενώ αρκετοί, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, αναγκάστηκαν τερματίσουν τις συγκεκριμένες λειτουργίες καθώς ήταν ασύμφορες για τους ίδιους. Το τέταρτο λοιπόν halving θα μειώσει ξανά στο μισό την ανταμοιβή τους από το τρέχον 6,25 στα 3,125 Bitcoins. Οι αναλυτές δίνουν μεγάλο βάρος στην πορεία του κρυπτονομίσματος, λίγο πριν και μετά το συγκεκριμένο γεγονός. Όπως σημειώνουν, τις 30 ημέρες πριν από το halving του Νοεμβρίου του 2012, η τιμή του Bitcoin ενισχύθηκε κατά 5%, ενώ άνοδο 13% καταγράφηκε ενόψει της εκδήλωσης του συγκεκριμένου γεγονότος τον Ιούλιο του 2016. Πιο πρόσφατα, σημειώθηκε άνοδος της τιμής του Bitcoin κατά 27% τον μήνα πριν από το halving τον Μάιο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το halving αναμένεται να δώσει ώθηση στο bitcoin - Αλλά τι είναι;

Το τοπ 10

Βεβαίως, δεν είναι μόνο τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα όπως το BTC και το ETH που έχουν εκτιναχθεί μέχρι στιγμής φέτος. Λιγότερο γνωστά tokens σημειώνουν τεράστια κέρδη μετά το βάναυσο bear market του 2022. Παρακάτω, ακολουθούν τα 10 κρυπτονομίσματα με τις καλύτερες ετήσιες επιδόσεις εντός του 2024 με χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια:

10) Conflux

Ονομασία: CFX
Ετήσια άνοδος: 150,2%
Κεφαλαιοποίηση: 1,9 δισ. δολ.

9) Pyth Network

Ονομασία: PYTH
Ετήσια άνοδος: 175,2%
Κεφαλαιοποίηση: 1,3 δισ. δολ.

8) Shiba

Ονομασία: SHIB
Ετήσια άνοδος: 187,6%
Κεφαλαιοποίηση: 18,1 δισ. δολ.

7) JasmyCoin

Ονομασία: JASMY
Ετήσια άνοδος: 222,7%
Κεφαλαιοποίηση: 1 δισ. δολ.

6) SingularityNET

Ονομασία: ΑGIX
Ετήσια άνοδος: 318%
Κεφαλαιοποίηση: 1,7 δισ. δολ.

5) Arweave

Ονομασία: AR
Ετήσια άνοδος: 328,9%
Κεφαλαιοποίηση: 2,7 δισ. δολ.

4) FetchAI

Ονομασία: FET
Ετήσια άνοδος: 374,2%
Κεφαλαιοποίηση: 2,7 δισ. δολ.

3) Ρepe

Ονομασία: PEPE
Ετήσια άνοδος: 500,4%
​​​​​​​Κεφαλαιοποίηση: 3,3 δισ. δολ.

2) Floki

Ονομασία: FLOKI
Ετήσια άνοδος: 589,6%
​​​​​​​Κεφαλαιοποίηση: 2,3 δισ. δολ.

1) dogwifhat

Ονομασία: WIF
Ετήσια άνοδος: 2.2786%
​​​​​​​Κεφαλαιοποίηση: 3,6 δισ. δολ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ