Prophetic (Halo): Θα δουλεύουμε ακόμη και στον ύπνο μας - Η νέα... δυστοπική τεχνολογία

Αξιοποιεί το ανεκμετάλλευτο δυναμικό των διαυγών ονείρων για την αύξηση της παραγωγικότητας. Το «στέμμα» που κοστίζει 2.000 δολάρια και υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο.
Prophetic (Halo): Θα δουλεύουμε ακόμη και στον ύπνο μας - Η νέα... δυστοπική τεχνολογία

Οι άνθρωποι αφιερώνουν το 1/3 της ζωής τους στον ύπνο. Τι θα γινόταν όμως αν οι εργαζόμενοι μπορούσαν να δουλέψουν… στα όνειρά τους; Η νεοσύστατη startup που ακούει στο όνομα Prophetic και ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος, θέλει να βοηθήσει τους μισθωτούς να κάνουν ακριβώς αυτό.

Χρησιμοποιώντας ένα headpiece, σαν ένα καινοτόμο κάλυμμα κεφαλής ή... στέμμα που ονομάζεται "Halo", η νεοφυής επιχείρηση ισχυρίζεται πως θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει στους χρήστες της να ελέγχουν τα όνειρά τους. Ουσιαστικά, αξιοποιεί το ανεκμετάλλευτο δυναμικό των διαυγών ονείρων για την αύξηση της παραγωγικότητας. Τα διαυγή όνειρα περιλαμβάνουν την επίγνωση των ονείρων κατά τη διάρκεια του κύκλου του ύπνου και την ικανότητα του ατόμου να επηρεάζει ή να ελέγχει την αφήγηση των ονείρων. Περίπου το 70% των ατόμων βιώνουν αυτό το φαινόμενο τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους.

Εικόνα

Στόχος είναι να δοθεί στους ανθρώπους ο πλήρης έλεγχος των ονείρων τους, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο παραγωγικά. «Ένας CEO θα μπορούσε να κάνει practice για μια επερχόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ή ένας αθλητής θα μπορούσε να επεξεργαστεί τακτικές. Στην πραγματικότητα, ο μοναδικός περιοριστικός παράγοντας είναι η φαντασία σας», υπογράμμισε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Prophetic, Έρικ Γουόλμπεργκ μιλώντας στο Fortune.

Η συσκευή έχει σχεδιαστεί ως κορώνα που φοριέται από τους χρήστες, ώστε να αποκτούν τον έλεγχο των ονείρων τους. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, το Halo χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό υπερήχων και μοντέλων μηχανικής μάθησης, αξιοποιώντας δεδομένα EEG και fMRI για να ανιχνεύσει τον ύπνο REM των χρηστών για να προκαλέσει και να σταθεροποιήσει τα διαυγή όνειρα.

Η Prophetic περιγράφει το Halo ως μια «μη επεμβατική συσκευή νευροδιέγερσης». Η συσκευή αυτή έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί διαυγή όνειρα, κατά τα οποία ο χρήστης αντιλαμβάνεται ότι κοιμάται και είναι σε θέση να ελέγχει την εμπειρία. Το headband απελευθερώνει ηχητικά κύματα στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τα διαυγή όνειρα. Έπειτα, οι ακτίνες ενεργοποιούν τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την επίγνωση και τη λήψη αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «στόχαστρο» Pornhub, XVideos και Stripchat στο στόχαστρο της ΕΕ

Στόχος της είναι η χρήση εστιασμένων σημάτων υπερήχων για την ενεργοποίηση της ονειρικής κατάστασης, η οποία, θα μπορούσε στη συνέχεια να επιτρέψει στους εργαζόμενους να εξασκηθούν σε επιδείξεις ή να επιλύσουν δημιουργικά προβλήματα σε δύσκολες εργασίες. «Στα διαυγή όνειρα, απελευθερώνεστε από τους συμβατικούς νόμους της φυσικής: βαρύτητα, διατήρηση της ενέργειας, διατήρηση της μάζας. Υπάρχει λόγος που προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει ιστορικά στην επιστήμη, τα μαθηματικά και την τέχνη αποδίδουν στα διαυγή τους όνειρα τις πιο καίριες ανακαλύψεις τους» επισημαίνει η επιχείρηση.

Η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του headband και φέρεται να συνεργάζεται με έναν από τους σχεδιαστές της συσκευής Neuralink του Έλον Μασκ. Ο Γουόλμπεργκ ίδρυσε την Prophetic τον Μάρτιο μαζί με τον Γουέσλι Λιούις Μπέρι ενλω η Prophetic έχει συγκεντρώσει 1,1 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για να αναπτύξει το φιλόδοξο δημιούργημά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνουν ουρές για να εμφυτεύσουν στον εγκέφαλο ένα τσιπ της Neuralink

«Θέλουμε τον πλήρη έλεγχο»

Με άλλες τεχνολογίες που προκαλούν διαυγή όνειρα, οι άνθρωποι μπόρεσαν να εισέλθουν σε κατάσταση διαυγούς ονείρου, αλλά υπήρχαν διάφορα προβλήματα και επιπλοκές. Το να μπορείς να ελέγξεις ένα όνειρο είναι ακόμα πιο δύσκολο και κάτι με το οποίο παλεύουν πολλοί έμπειροι επιστήμονες, επομένως «το να αποκτήσουμε τον έλεγχο του ονείρου είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Ο έλεγχος είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε», εξήγησε ο CEO της Prophet.

Τα Halos θα κοστίζουν περίπου 1.500 έως 2.000 δολάρια το καθένα, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν προ-κράτηση με προκαταβολή 100 δολαρίων, ενώ από τις πρώτες εβδομάδες που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα οι αιτήσεις είναι αμέτρητες και η λίστα αναμονής... τεράστια, ενώ τα έσοδα της επιχείρησης πολλαπλασιάζονται αισθητά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ