2 τρισ. δολάρια οι απώλειες των δισεκατομμυριούχων το 2022 - Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε τα περισσότερα

Το 2022 μαλλον δεν ήταν καλό για την ελίτ των κροίσων. Όπως υπολογίζεται, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν περίπου 2 τρισ. δολάρια πέρυσι. Οι αιτίες; Ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ευρώπη και τα σκαμπανεβάσματα στο χρηματιστήριο, έφεραν αλλαγές στις περιουσίες τους αλλά και στη λίστα του Forbes.
2 τρισ. δολάρια οι απώλειες των δισεκατομμυριούχων το 2022 - Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε τα περισσότερα

Από τον Έλον Μασκ μέχρι τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν συλλογικά 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes. Οι απώλειες των δισεκατομμυριούχων τους τελευταίους 12 μήνες οφείλονται στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, στον πόλεμο στην Ευρώπη και στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ποιος, όμως, απ’ αυτούς επηρεάστηκε περισσότερο;

Διαβάστε ακόμα: Μπερνάρ Αρνό - Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αγόρασε το κτήμα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Μιλάνο

Η απάντηση είναι σύντομη: οι 300 περίπου δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας στον κόσμο. Ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta έχουν δει αρκετά δισεκατομμύρια να εξαφανίζονται από την καθαρή τους περιουσία.

Τεχνολογία: ο μεγάλος χαμένος του 2022

Συλλογικά, οι μεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου έχασαν περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με το Forbes. Γιατί; Η απότομη άνοδος των επενδύσεων στις μετοχές τεχνολογίας και τις αποτιμήσεις των startup που σημειώθηκε μετά την έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού, άρχισε τώρα να ξεφουσκώνει απότομα. Οι εταιρείες πλέον μειώνουν το κόστος, απολύουν εργαζομένους και καθυστερούν τις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) για να παραμείνουν στη ζωή.

Εικόνα
Ο συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχασε πέρυσι περισσότερο από το ήμισυ της περιουσίας του (Πηγή: Getty Images) 

Οι μετοχές της Amazon έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 50%, γεγονός που έχει αφαιρέσει πάνω από 80 δισ. δολάρια από την καθαρή θέση του Τζεφ Μπέζος. Η μετοχή της Microsoft υποχώρησε κατά 27% και τον Δεκέμβριο, πλήττοντας τις τσέπες του συνιδρυτή της, Μπιλ Γκέιτς, και του πρώην CEO της, Στιβ Μπάλμερ.

Ο συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχασε επίσης περισσότερο από το ήμισυ της περιουσίας του πέρυσι, αφότου η εταιρεία του μετονομάστηκε σε Meta. Ενώ ο επιχειρηματίας είχε αξία 142 δις. δολαρίων το 2021, τώρα κατατάσσεται μόλις στην 24η θέση στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg με περιουσιακά στοιχεία συνολικά 48,8 δισ. δολάρια.

Η συντριβή του Έλον Μασκ

Αυτός, όμως που έχασε τα περισσότερα το 2022 ήταν ο Έλον Μασκ, μετά την καταστροφική απόκτηση του Twitter. Η καθαρή περιουσία του δισεκατομμυριούχου προέρχεται κυρίως από την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής πυραύλων SpaceX.

Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH αντικατέστησε τον Μασκ στη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Εικόνα
Έλον Μασκ: ο μεγάλος χαμένος του 2022 (Πηγή: Getty Images)

Ενδεικτικό της δυσπιστίας της αγοράς στο πρόσωπο του Μασκ είναι το εξής: όταν το Bloomberg ανέφερε ότι ο Μασκ μπορεί να καλύψει μέρος του χρέους του Twitter με ένα προσωπικό δάνειο, οι μετοχές της Tesla άνοιξαν στις διαπραγματεύσεις της επόμενης μέρας κατά 1% κάτω. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές δεν υποδέχτηκαν την είδηση με επευφημίες.

Η καθαρή περιουσία του Μασκ βρίσκεται τώρα στα 130 δις. δολάρια, από 280 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Αμερικανοί, Κινέζοι και Ρώσοι στη δίνη της απώλειας

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Forbes, μόνο οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι, έχουν χάσει συνολικά φέτος περίπου 660 δισ. δολάρια. Δυστυχώς για αυτούς, επιχειρηματίες όπως ο συνιδρυτής της Nike, Φιλ Νάιτ (απώλεια 18,3 δις. δολαρίων) και ο πρώην επικεφαλής της Estee Lauder, Λέοναρντ Λόντερ (μείον 9,8 δις. δολάρια) κατατάσσονται μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ που είχαν το «χειρότερο» 2022.

Εικόνα
Aπώλειες 13,1 δισ. δολαρίων «έγραψε» το 2022 η περιουσία του Κινέζου Τζακ Μα, ιδρυτή της Alibaba (Πηγή: Shutterstock)

Οι προκλήσεις του Covid-19 και η πτώση της καταναλωτικής ζήτησης προκάλεσαν επίσης μείωση της περιουσίας των Κινέζων δισεκατομμυριούχων κατά 620 δισ. δολάρια. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι της χώρας περιλαμβάνουν τον μεγιστάνα Τζακ Μα, ιδιοκτήτη της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, με απώλειες 13,1 δισ. δολαρίων. Τέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διεθνείς κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες είχε ως αποτέλεσμα την εξαΰλωση 150 δισ. δολαρίων από τις περιουσίες τους.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι του 2022

Αν και το 2022 ήταν ιδιαίτερα ταπεινωτικό για μερικούς από τους εξαιρετικά πλούσιους, έφερε στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων και κάποια νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένων του αθλητικού επιχειρηματία Τοντ Μπόελι και του σχεδιαστή Τομ Φορντ.

Εικόνα
Ο σχεδιαστής Τομ Φορντ είναι ένα από τα νέα μέλη της ελίτ των δισεκατομμυριούχων (Πηγή: Getty Images)

Ο τελευταίος έκλεισε συμφωνία 2,8 δις. δολαρίων με την Estee Lauder τον Νοέμβριο, η οποία φαίνεται ότι ήταν το επιστέγασμα της 17χρονης συνεργασίας των δύο στον τομέα των αρωμάτων και των προϊόντων ομορφιάς.

Εικόνα
Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκόταμ Αντάνι (στο κέντρο) είναι σήμερα ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (Πηγή: Getty Images)

Ποιος είχε την καλύτερη χρονιά; Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκόταμ Αντάνι, απαντάει το Forbes, αφού η εταιρεία του, Adani Group, εκτινάχθηκε σε αξία και πρόσθεσε 55,1 δισ. δολάρια στην καθαρή του περιουσία τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο Αντάνι είναι σήμερα ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μετά τον Αρνό και τον Μασκ, με περιουσία 133,9 δις. δολάρια.