Τομ Φορντ: Μπαίνει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων μετά την εξαγορά του οίκο μόδας του από την Estée Lauder

Ο Τομ Φορντ μόλις πούλησε την επωνυμία μόδας του στην Estée Lauder αντί 2,8 δισ. δολαρίων. Αυτό πιθανότατα τον κάνει δισεκατομμυριούχο καθώς υπολογίζεται ότι ο σχεδιαστής θα βγει από τη συμφωνία με 1,1 δισ. δολάρια στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Τομ Φορντ: Μπαίνει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων μετά την εξαγορά του οίκο μόδας του από την Estée Lauder

Η Estée Lauder ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την ομώνυμη εταιρεία μόδας του Τομ Φορντ, κάτι που πιθανότατα κάνει τον σχεδιαστή δισεκατομμυριούχο. Η εταιρεία καλλυντικών, η οποία κατέχει πολλές άλλες μάρκες όπως η MAC και η Clinique, ανέφερε ότι αγόρασε τον οίκο μόδας σε μια συμφωνία ύψους 2,8 δισ. δολαρίων που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα: Balenciaga - Tο πρώτο brand πολυτελείας που εγκαταλείπει το Twitter μετά την εξαγορά του από τον Έλον Μασκ

Ως μέρος της συμφωνίας, η Estée Lauder Companies, Inc. εξαγοράζει τόσο το brand Tom Ford για 2,3 δισ. δολάρια όσο και τη Marcolin (κατέχει την άδεια για τα γυαλιά Tom Ford) για 250 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes ο σχεδιαστής θα βγει από αυτή τη συμφωνία με περίπου 1,1 δισ. δολάρια στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Η Estée Laude είναι πλέον ο μοναδικός ιδιοκτήτης της μάρκας Tom Ford και όλης της πνευματικής ιδιοκτησίας της, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου. Η εταιρεία είχε ήδη μια συμφωνία με την Tom Ford Beauty, αλλά τώρα θα διατηρήσει την άδεια μετά τη λήξη της, το 2030, και δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνει δικαιώματα.

Η Tom Ford Beauty πέτυχε σχεδόν 25% καθαρή αύξηση πωλήσεων στο τέλος του οικονομικού έτους της Estée Lauder, τον Ιούνιο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Estée Lauder αναμένει ότι η επωνυμία θα αποκομίσει από τις πωλήσεις περίπου 1 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά στη διοίκηση του οίκου μόδας, ο 61χρονος Φορντ θα συνεχίσει να είναι ο δημιουργικός επικεφαλής του brand μέχρι το 2023. Ο πρόεδρος της Tom Ford International, Nτομένικο Ντε Σόλε, θα παραμείνει επίσης ως σύμβουλος μέχρι το 2023.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος με αυτή την εξαγορά, καθώς ο όμιλος Estée Lauder είναι το ιδανικό σπίτι για τo brand», δήλωσε ο Τομ Φορντ. «Ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της εταιρείας και είμαι ενθουσιασμένος που τους βλέπω να γίνονται οι διαχειριστές σε αυτό το επόμενο κεφάλαιο της μάρκας Tom Ford».

Ο Φορντ έγινε δημιουργικός διευθυντής της Gucci το 1994 και στη συνέχεια δημιουργικός διευθυντής του Yves Saint Laurent, όταν η Gucci απέκτησε τον οίκο μόδας, το 2000.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημιουργικός διευθυντής της Gucci, η εταιρεία σημείωσε αύξηση πωλήσεων 1.200%, σχεδόν 3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes.

Ο Φορντ και ο επιχειρηματικός του συνεργάτης, Ντε Σόλε, συνέβαλλαν επίσης ώστε η Gucci να αποκτήσει τους οίκους Balenciaga και Bottega Veneta.

Ο Φορντ αποχώρησε από την Gucci και ξεκίνησε τη δική του εταιρεία το 2005, χρονιά που ο ιταλικός όμιλος αποκτήθηκε από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο μόδας Φρανσουά Πινό.

Το Forbes σημειώνει πως με την εξαγορά της επωνυμίας μόδας του από την Estée Lauder, ο Φορντ είναι πλέον δισεκατομμυριούχος. Υπολογίζεται ότι θα λάβει περίπου 1,1 δισ. δολάρια σε μετρητά από την πώληση, μετά από φόρους, αφού κατέχει περίπου το 64% της εταιρείας από το 2013, σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση.

Η καθαρή περιουσία του Φορντ περιλαμβάνει επίσης από δύο ακίνητα -στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη- συνολικής αξίας 65 εκατ. δολαρίων, και υπολογίζεται πλέον σε 1,2 δισ. δολάρια.

Ο πολυτάλαντος σχεδιαστής ξεκίνησε επίσης μια κινηματογραφική εταιρεία, τη Fade to Black, το 2005, και έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες: το «A Single Man» (2009) όπου ο πρωταγωνιστής, Κόλιν Φερθ, βρέθηκε υποψήφιος για το βραβείο Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, και το «Nocturnal Animals» (2015) με πρωταγωνιστές τον Τζέικ Τζίλενχολ και την Έιμι Άνταμς.