SpaceX: Ο Ντένις Τίτο, ο πρώτος διαστημικός τουρίστας στον κόσμο, και η σύζυγός του, θα ταξιδέψουν γύρω από τη Σελήνη

Τον πρώτο διαστημικό τουρίστα στον κόσμο, Ντένις Τίτο, και τη σύζυγό του, Ακίκο, σχεδιάζει να στείλει στο διάστημα η Space X του Έλον Μασκ. Το ζευγάρι θα πετάξει με το διαστημόπλοιο Starship γύρω από το φεγγάρι, με άλλους 10 επιβάτες σε ένα ταξίδι περίπου μιας εβδομάδας.
SpaceX: Ο Ντένις Τίτο, ο πρώτος διαστημικός τουρίστας στον κόσμο, και η σύζυγός του, θα ταξιδέψουν γύρω από τη Σελήνη

Η SpaceX του Έλον Μασκ σχεδιάζει να ανακοινώσει δύο νέους διαστημικούς τουρίστες, οι οποίοι πρόκειται να πετάξουν με τον πύραυλο «Starship»: τον Ντένις Τίτο, τον πρώτο πολίτη στον κόσμο που πέταξε στο διάστημα το 2001, και τη σύζυγό του, Ακίκο.

Διαβάστε ακόμα: Διαστημικός τουρισμός - Η κινεζική startup CAS Space απειλεί το μονοπώλιο Μασκ - Μπέζος - Μπράνσον στο διάστημα

Το ζευγάρι φέρεται να πλήρωσε ένα άγνωστο ποσό για να πετάξει με το «Starship» γύρω από τη Σελήνη, μόλις ο πύραυλος ολοκληρωθεί. Οι Τίτο θα ταξιδέψουν με άλλους 10 επιβάτες, σε ένα ταξίδι περίπου μιας εβδομάδας. Το ταξίδι δεν περιλαμβάνει προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια ενώ δεν έχει γίνει σαφές από την πλευρά της εταιρείας εάν οι υπόλοιποι επιβάτες έχουν ήδη επιλεγεί.

Εικόνα
Ο Ντένις Τίτο κατά την επιστροφή του στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 2001 (Πηγή: Associated Press)

Για τη έναρξη της αποστολής δεν έχει επίσης γνωστοποιηθεί ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Έχει προγραμματιστεί να είναι η τέταρτη αποστολή επιβατών του «Starship», η οποία θα πραγματοποιηθεί αφότου η SpaceX χρησιμοποιήσει το όχημα για να προσγειώσει αστροναύτες στη Σελήνη για λογαριασμό της NASA και αφού έχουν προηγηθεί ταξίδια άλλων πελατών που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια για διαστημικές βόλτες με το σκάφος.

Ο λόγος της αοριστίας όσον αφορά στο χρονικό πλαίσιο της αποστολής είναι το γεγονός ότι το «Starship» δεν έχει ταξιδέψει ακόμη στο διάστημα. Η SpaceX θα στείλει μια έκδοση του οχήματος χωρίς πλήρωμα σε τροχιά, κάτι που ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ ανέφερε ότι θα μπορούσε να συμβεί τον Νοέμβριο.

Για το ταξίδι του «Starship» γύρω από το φεγγάρι η Space X θα πρέπει επίσης να λύσει το γρίφο του ανεφοδιασμού του με καύσιμα ενώ το σκάφος θα βρίσκεται στο διάστημα. Απαιτείται επίσης η εγγυημένη λειτουργία των απαραίτητων συστημάτων υποστήριξης ζωής και των υπόλοιπων προϋποθέσεων ασφαλείας του πληρώματός του.

«Ξέρω ότι αυτός ο πύραυλος θα δοκιμαστεί εξονυχιστικά. θα υπάρξουν εκατοντάδες πτήσεις πριν πετάξουμε», είπε ο Τίτο σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Δεν πρόκειται να πετάξουμε του χρόνου. Θα είμαστε, ωστόσο, σε αναμονή».

Ντένις Τίτο: Ο πρώτος διαστημικός τουρίστας

Έπειτα από μια σύντομη θητεία ως επιστήμονας στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, ο Τίτο συνίδρυσε την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Wilshire Associates το 1972. Ήταν ο πρώτος πολίτης που επισκέφτηκε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), πληρώνοντας 20 εκατ. δολάρια για να αγοράσει μια θέση στο ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ» για μία εβδομαδιαία διαμονή. Ο Τίτο είχε δηλώσει τότε ότι η NASA δεν ήταν ευχαριστημένη με το ταξίδι του.

Τα σχέδια του Τίτο για τη νέα του διαστημική περιπέτεια προέκυψαν όταν επισκέφτηκε τη SpaceX τον Ιούνιο του 2021, για μια προγραμματισμένη συνάντηση με το προσωπικό της εταιρείας. Ρωτήθηκε αν ήθελε να πάει ξανά στο διάστημα, είτε για να επισκεφτεί τον διαστημικό σταθμό είτε για ένα γρήγορο ταξίδι σε τροχιά.

«Όχι, θέλω να πάω στο φεγγάρι», θυμάται ο Τίτο να λέει. «Και μετά κοίταξα την Akiko τη στιγμή που το είπα αυτό, και μου είπε “κι εγώ”. Και κάπως έτσι ξεκίνησε».

Ο Ντένις Τίτο είναι 82 ετών, κάτι που θα μπορούσε να τον κάνει το γηραιότερο άτομο που μπήκε σε τροχιά και στο βαθύ διάστημα. Αναγνώρισε ότι έχει επικεντρωθεί στο να παραμείνει σε φόρμα περιμένοντας την ανάπτυξη του «Starship». Αυτός και η σύζυγός του, η οποία είναι 57 ετών, είναι και οι δύο πιλότοι, ενώ ο Ντένις ισχυρίζεται ότι κατέχει τέσσερα αμερικανικά ρεκόρ άρσης βαρών για την ηλικία του.

«Ο, τι είναι να γίνει, θα γίνει. Θα πάρει συγκεκριμένο χρόνο, αλλά θα είναι έτοιμο και θα είναι ασφαλές όταν είναι έτοιμο», δήλωσε ο Τίτο.

Το άλμα του διαστημικού τουρισμού

Από την πρώτη πτήση του Τίτο στον Διαστημικό Σταθμό, ο διαστημικός τουρισμός έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Η NASA έχει ανοίξει πλέον τον ISS σε περισσότερες εμπορικές χρήσεις. Σχεδόν δώδεκα τουρίστες έχουν πετάξει εκεί με τη βοήθεια μιας εταιρείας που ονομάζεται Space Adventures. Το πρώτο εξ ολοκλήρου πολιτικό πλήρωμα επισκέφτηκε τον διαστημικό σταθμό τον Απρίλιο, σε μια αποστολή που διοργάνωσε η εταιρεία Axiom.

Εικόνα
Ο Nτένις Τίτο στο «Σογιούζ» το 2001 (Πηγή: Associated Press)

Φυσικά οι πλούσιοι πελάτες μπορούν επίσης να πάρουν μια σύντομη γεύση του διαστήματος αγοράζοντας εισιτήρια σε υποτροχιακά οχήματα από εταιρείες όπως η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, που μεταφέρουν ήδη επιβάτες στην άκρη του διαστήματος και πίσω.

Η SpaceX έχει επίσης εισέλθει στην αγορά του διαστημικού τουρισμού. Το 2021, ένα αποκλειστικά πολιτικό πλήρωμα, με χορηγό τον δισεκατομμυριούχο Τζάρεντ Άιζακμαν, πέταξε σε τροχιά για τρεις ημέρες με ένα SpaceX Crew Dragon, μια αποστολή που με το όνομα Inspiration4.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ