
Πάνω κάτω η διαύγεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ενώ λειτουργούσε κανονικότατα, ξαφνικά την Παρασκευή έπεσε. Την Κυριακή ανέβηκε ξανά αλλά πήγαινε και να συνεχίζει να πηγαίνει με τον αραμπά. Πριν «πέσει» άλλαζαν τα έτη: Στην αρχή υπήρχε το 2024, μετά χάθηκε και πήρε τη θέση του το 2022, αλλά μετά ξαναεμφανίστηκε το 2024 και έφυγε το 2022. Ο λόγος για την online πλατφόρμα, στην οποία με «εντολή» της ΕΕ υποχρεούται ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει διαθέσιμα όλα τα ονόματα/επωνυμίες των πάνω από 600.000 δικαιούχων. Τα στοιχεία τηρούνται για 2 έτη και ανάλογη υποχρέωση έχουν όλα τα κράτη. Μπορείτε να δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων.
Η στέγαση στο επίκεντρο
Το Σπίτι μου 2 και οι επιπλέον παρεμβάσεις που «ψήνονται» για να τονωθεί και η ζήτηση αλλά και η προσφορά κατοικίας είναι στο επίκεντρο των προτάσεων που συγκεντρώνονται εν όψει της ΔΕΘ. Αλλά και οι τράπεζες προκειμένου να τονώσουν τη ζήτηση σε στεγαστικά δάνεια εκτιμάται πως θα προβούν όλες στην έκδοση νέων προγραμμάτων με μια κάποια επιδότηση του επιτοκίου. Το πρόβλημα βέβαια κανένας δεν πιστεύει ότι είναι το επιτόκιο αλλά τα χαμηλά εισοδήματα. Γι' αυτό και αναζητούνται λύσεις στήριξης.
Το μέλλον της Attica Bank
H γενική συνέλευση της Attica Bank στις 10 Ιουλίου γίνεται υπό την επωδό: Το μέλλον της τράπεζας αλλάζει και θα ήταν τιμή μας να είστε όλοι εκεί. Και πράγματι η τράπεζα, μεταξύ άλλων, κάνει όλο και πιο ισχυρή την παρουσία της στη λιανική και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως υποσχέθηκε στοιχείο που της προσδίδει μια ξεχωριστή και ουσιαστική πελατειακή βάση.
O χρυσός τραβάει την ανηφόρα
Για όσους πάντως αναρωτιούνται πότε τελειώνει αυτή η άνοδος του χρυσού η απάντηση είναι ξεκάθαρα ποτέ. Από το 1980, η νομισματική βάση των ΗΠΑ αυξήθηκε από $156 δισ. σε πάνω από $5,7 τρισ. -αύξηση 3.533%. Το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης αυξήθηκε από $845 δισ., σε πάνω από $36 τρισ., δηλαδή +4.160%. Το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ από 35% το 1980 έχει εκτοξευθεί στο 124% σήμερα», σημειώνει η GoldSwitzerland. Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναφέρουν πως επιθυμούν και του χρόνου να προσθέσουν στα αποθεματικά τους και άλλο χρυσό.
Κινητικότητα και παρασκήνιο
Κοντά στα υψηλά της βρέθηκε η μετοχή του ΟΛΠ, ενώ δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τον ΟΛΘ όπου υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μια υποχώρηση του ενδιαφέροντος. Έχουμε όμως την αίσθηση ότι γενικά στα λιμάνια υπάρχει μια κινητικότητα και μπόλικο πολιτικό και γεωπολιτικό παρασκήνιο. Ένα παρασκήνιο που μπορεί να φέρει εξελίξεις ακόμα και μετοχικές.
Show επιτοπίως
Στην Ικτίνος την Παρασκευή είχαμε μεγάλες συναλλαγές και άνοδο της τάξεως του 10% και αποτελεί ένα ενδιαφέρον ερώτημα πόθεν και γιατί ξύπνησε η μετοχή. Γιατί αν δεν κάνουμε λάθος τα μεγέθη της αλλά και η ειδησεογραφία δεν τη δικαιολογούν. Υποθέτουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πήγε για επιτόπιο έλεγχο, όπως έκανε σε άλλη περίπτωση, γιατί ως γνωστόν οι συναλλαγές περνούν από το Αποθετήριο και τα επιτόπια είναι για εντυπωσιασμό.
Με βάρκα την... ελπίδα
Μένουμε στις ενδιαφέρουσες συμπεριφορές όπου βλέπουμε τη Frigoglass να έχει φτάσει στα 55 λεπτά και μάλιστα μετά από πτώση την περασμένη Παρασκευή κατά 5%. Θα μας πείτε ότι έκανε συγχώνευση με άλλες δύο εταιρείες που αποτιμήθηκαν. Τα εμείς θα ρωτήσουμε μια εισέτι φορά. Τα μεγέθη των εταιρειών τα γνωρίζουν οι επενδυτές ή η λογική πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα ζει και βασιλεύει με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;
Υδρογονάνθρακες: Κρούση και από BP & Eni
Καταρχήν ενδιαφέρον και από τις BP και Eni έχει προκύψει για τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την παραχώρηση των τριών θαλάσσιων «οικοπέδων» νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός προκλήθηκε έπειτα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την αμερικανική Chevron, ενώ έχει «ανοίξει» η προθεσμία υποβολής προσφορών, με καταληκτική ημερομηνία την 10η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές κρούσεις αφορούν προς ώρας την απόκτηση των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων – χωρίς ωστόσο καμία από δύο εταιρείες να έχει ακόμη δρομολογήσει τις διαδικασίες για να αποκτήσει πρόσβαση στο data room. Όπως σημειώνουν πάντως παράγοντες του κλάδου, ακόμη και η απόκτηση των δεδομένων δεν σημαίνει πως οι δύο εταιρείες είναι διατεθειμένες να «κονταροχτυπηθούν» με τη Chevron στον διαγωνισμό, διεκδικώντας κάποιο (ή κάποια) από τα προς παραχώρηση «οικόπεδα».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μία πρώτη εικόνα για την πρόθεση συμμετοχής τους στον διαγωνισμό θα προκύψει στις αρχές Αυγούστου, και πιο συγκεκριμένα αν μέχρι τότε έχουν αποκτήσει τα δεδομένα. Κι αυτό γιατί αν μία εταιρεία όντως «βλέπει» το ενδεχόμενο να καταθέσει προσφορά, θα πρέπει να αγοράσει έγκαιρα τις μετρήσεις και να τις αναλύσει, ώστε να λάβει οριστικές αποφάσεις.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.