Την κορυφή της λίστας The World's 50 Best Restaurants κατέκτησε το εστιατόριο Maido, στη Λίμα του Περού. Το κομψό εστιατόριο με επικεφαλής τον σεφ Μιτσουχάρου Τσουμούρα, γνωστό και ως «Mίτσα» παίρνει το όνομά του από μια ιαπωνική φράση που χρησιμοποιείται στις χειραψίες κατά τη διάρκεια υποδοχής ενός προσώπου: maido. Είναι το πρώτο πράγμα που θα ακούσουν οι θαμώνες από την ομάδα του «Mίτσα» όταν μπαίνουν στον χώρο.
Οι γονείς του σεφ-εστιάτορα προσγειώθηκαν στο Περού από την Ιαπωνία το 1889 με τον ίδιο να γεννιέται στη Λίμα. Αφού ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα μαγειρικής τέχνης στις ΗΠΑ, ταξίδεψε στην Οσάκα για να ειδικευτεί στο Nikkei, τον συνδυασμό περουβιανών και ιαπωνικών γεύσεων και επιρροών. Το 2009, άνοιξε το Maido, γεύσεις από Τόκιο και Λίμα «παντρεύονται» για ένα ονειρό αποτέλεσμα στον ουρανίσκο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις το 2025 - Η θέση της Αθήνας
Περίπου 15 χρόνια αργότερα, το μενού μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί, αλλά η φιλοσοφία παραμένει η ίδια: σερβίρει πιάτα με τα καλύτερα τοπικά υλικά που αλλάζουν κάθε εποχή. Το μενού περιλαμβάνει περισσότερα από 10 πιάτα όπως το The Triple, έναν συνδυασμό αβοκάντο, αυγών, ντομάτας και chashu (χοιρινή μπριζόλα), caracoles al sillao (σάλτσα σόγιας), θαλάσσια σαλιγκάρια, με αφρό κίτρινης πιπεριάς τσίλι και γλυκόξινη σως.
Επίσης, οι γευσιγνώστες μπορούν να δοκιμάσουν ράμεν με καλαμάρι και τσορίθο Αμαζονίου, ζυμαρικά πάπιας, νίγκιρι και άλλα. Διατίθεται επίσης μενού α λα καρτ, γεμάτο με εποχιακά προϊόντα και ένα ψάρι ημέρας. Το μενού δίνει προτεραιότητα στα θαλασσινά, με πιάτα όπως ωμές αχιβάδες σε γάλα ponzu με λάδι τρούφας και τόνο νίγκιρι με κρόκους αυγών με σάλτσα σόγιας και καβουρδισμένη κινόα.

Η εμπειρία στο Maido ξεκινά από περίπου 331 δολάρια. Το 2024, το εστιατόριο γιόρτασε τα 15 χρόνια του με το ειδικό για την περίσταση μενού «Maido Experience» που ένωσε με μία νοητή γραμμή γεύσεων το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με έντονες πινελιές παράδοσης από τον απέραντο περουβιανό δάσος του Αμαζονίου, με πιάτα όπως το ορεκτικό, με γέμιση από λιπαρό μάγουλο χοιρινού και καρδιά φοινίκων, σε ζύμη ή φύλλο, ή σνακ από ζαμπόν φτιαγμένο από ψάρι paiche και γιούκα με φασόλια από την εξοχή.
Εκτός από το γεγονός ότι το Maido κέρδισε τον τίτλο του Καλύτερου Εστιατορίου της Λατινικής Αμερικής τέσσερις φορές από τότε που εντάχθηκε στη λίστα το 2013, καθώς και τον τίτλο του Καλύτερου Εστιατορίου στη Νότια Αμερική για το 2024, ενώ ο αγαπητός «Mίτσα» ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του ως ο νικητής του Βραβείου Estrella Damm Chefs’ Choice Award 2024.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το καλύτερο μπέρμπον ουίσκι στον κόσμο για το 2025 - Πόσο κοστίζει
Για τον ίδιο, η διάκριση δεν είναι τίποτα. «Είναι βραβείο για το Περού, για τα περουβιανά εστιατόρια, για τη Λατινική Αμερική, και αυτό είναι επίσης για ολόκληρο τον κλάδο» ενώ απέτισε φόρο τιμής στην επιρροή των διοργανωτών στην γαστρονομική κοινότητα. «Έχουμε χτίσει μαζί πολλές όμορφες σχέσεις και αυτό θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις βιομηχανίες στον κόσμο. Υπάρχει ανταγωνισμός, είναι σαν ένας αγώνας ποδοσφαίρου, αλλά όταν τελειώσεις, σφίγγεις τα χέρια, πίνεις μια μπύρα» ανέφερε.