BACKSTORY

Πιο στενή συνεργασία Alpha και Unicredit – Τα νέα για το γήπεδο του ΠΑΟ – Το τίμημα για το Πόρτο Καρράς

18-04-2024 | 07:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο στενή συνεργασία Alpha και Unicredit – Τα νέα για το γήπεδο του ΠΑΟ – Το τίμημα για το Πόρτο Καρράς

Πιο στενή η συνεργασία Alpha – UniCredit

Ισχυρό μήνυμα ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit όχι μόνο προχωρά, αλλά και έχει διαμορφωθεί πρόσφορο έδαφος ώστε να διευρυνθεί σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, έστειλαν οι CEOs των δύο τραπεζικών ομίλων, Βασίλης Ψάλτης και Andrea Orcel στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στο πρακτορείο Bloomberg.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της UniCredit, «σε ό,τι αφορά στη συμβουλευτική τραπεζική ή στις αγορές κεφαλαίων, οι δύο Όμιλοι θα είναι ολοένα και περισσότερο ευθυγραμμισμένοι με βάση κοινή στοχοθεσία, διευρύνοντας το μέγεθος των κεφαλαίων που μπορούμε να συνεπενδύσουμε».

Η συνέντευξη δόθηκε στο Μιλάνο, στην έδρα της UniCredit, όπου ο Andrea Orcel και τα στελέχη του υποδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα τον Βασίλη Ψάλτη και περισσότερα από 20 υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank, για να καταγράψουν την πρόοδο και τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της πολυεπίπεδης σύμπραξής τους. Μία σύμπραξη που χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές ως πρότυπο εναλλακτικού τρόπου προώθησης της τραπεζικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη και η οποία δίνει νέες δυνατότητες στους πελάτες και των δύο ομίλων.

Τέταρτη πράξη RRF και τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε χθες το τέταρτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας για δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ από το RRF.

Το τέταρτο αίτημα πληρωμής της χώρας μας έγινε εφικτό γιατί έχουν ήδη υπογραφεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες, δάνεια συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που σχετίζονται με τομείς όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας και η καινοτομία. Ο επόμενος στόχος πάνω από 8 δισ. ευρώ συνολικά πριν το τέλος του χρόνου. Αυτά είναι και τα δάνεια που θα στηρίξουν την πιστωτική επέκταση των τραπεζών διότι τα υπόλοιπα δύσκολα... με αυτό το ύψος των επιτοκίων.

Δύσκολη η αμφισβήτηση

Κατανοώ πως η αμφισβήτηση των κριτηρίων για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αποτελεί μια εξόχως δύσκολη υπόθεση. Υπάρχει όμως ως δυνατότητα. Ωστόσο μιλάμε για έλεγχο και κόντρα έλεγχο και πάλι έλεγχο...

Η αμφισβήτηση γίνεται ψηφιακά και προβλέπει δικαιολογητικά και ασφαλώς θα τύχουν ενδελεχούς ελέγχου και τα δικαιολογητικά και η διαβίωση του φορολογούμενου.

Επένδυση στη νιοστή

Οι τράπεζες επενδύουν και επανεπενδύουν στην ψηφιακή θωράκισή τους κάτι που μειώνει τις απάτες στο διαδίκτυο. Ευχάριστο! Όμως η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί μιας και οι χάκερς βρίσκονται σαφώς πιο μπροστά από όλους τους θεσμούς. Και αν βρεθούν πίσω, ξαναπάνε μπροστά.

Επιδόσεις και πάγια

Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία της Jumbo και οι επιδόσεις της το 2023. Ο βασικός μέτοχος έχει κάνει την επιλογή να μοιράζει τα διαθέσιμα τα οποία σημειώνουν υποχώρηση και επιμένει στην οργανική ανάπτυξη αντί των εξαγορών και χωρίς δανεισμό. Όμως παρατηρώντας τις οικονομικές καταστάσεις αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι τα πάγια στοιχεία του ενεργητικού τα οποία έχουν ανέλθει σε μεγάλα ύψη και συγκεκριμένα στα 800 εκ ευρώ. και για αυτά δεν φαίνεται να γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση. Και όταν λέμε συζήτηση εννοούμε πόση πραγματικά είναι η αξία τους γιατι στην ουσία αν κάποιος το μελετήσει προσομοιάζει σε μεικτή εταιρία εμπορικής δραστηριότητας και real estate.

Στοιχηματίζουν

Στο top 10 των μετοχών με άνοδο βρέθηκε χθες η μετοχή της Intralot στην οποία τις προηγούμενες ημέρες έγιναν τοποθετήσεις από τον βασικό μέτοχο. Η αγορά πάντως φαίνεται να στοιχηματίζει περισσότερο σε μια πιθανή πώληση της εταιρείας (υπάρχει ήδη ενδιαφέρον) μέχρι το τέλος του έτους και λιγότερο στις δουλειές που χτυπά. Αν έλθουν και τα δύο με το δεύτερο να προηγείται χρονικά του πρώτου γίνεται αντιληπτή και η προοπτική της μετοχής αλλά και οι αγορές από το βασικό μέτοχο.

Γήπεδο ΠΑΟ: Κονδύλια για τα χωματουργικά

Την ένταξη της πράξης «Χωματουργικές εργασίες για την απομάκρυνση πάσης φύσεως υλικών στο υπό κατασκευή γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού (έχει ανάδοχο κατασκευής τις ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Intrakat) στην περιοχή Βοτανικού – Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων», στο «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ.)», αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 6,86 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προτεινόμενης πράξης θα εκτελεστούν χωματουργικές εργασίες, με τις οποίες θα απομακρυνθούν τα πάσης φύσεως υλικά τα οποία βρίσκονται στο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο. Σημειώνεται ότι ο χώρος αυτός είχε εκσκαφτεί το 2009, στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 16/2009 Οικοδομικής Άδειας, όμως έκτοτε εναποτέθηκαν πάσης φύσεως υλικά. Επίσης, αφορά σε εργασίες διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία θα προκύψουν κατά τις προαναφερθείσες χωματουργικές εργασίες.

ΜΕΤΚΑ: Ενισχύεται το «ιδιωτικό» χαρτοφυλάκιο μέσω ΟΛΘ

Όπως πρόσφατα είχε «φωτογραφίσει» το insider.gr, το σχήμα ΜΕΤΚΑ – ΤΕΚΑΛ (όμιλος Mytilineos μαζί με τον εξειδικευμένο στα λιμενικά έργα εταίρο του), ήταν και το φαβορί για την ανάληψη του έργου «6ος Προβλήτας, Επέκταση Λιμενικής Υποδομής» που προωθείται από τον ΟΛΘ. Ο οποίος, χτες, με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 2023, επιβεβαίωσε ότι η κοινοπραξία ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος. Ετσι, η ΜΕΤΚΑ ενισχύει το «ιδιωτικό» χαρτοφυλάκιο έργων με τον διαγωνισμό αυτόν που με την παλιά του «βερσιόν» ήταν ύψους 130 εκατ. ευρώ (ακυρώθηκε ο παλιός και έγινε εκ νέου). Αν «κλειδώσει», ως φαίνεται, και το Riviera Galleria στο ελληνικό, θα βάλει άλλα τόσο στο ανεκτέλεστο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

«Βγαίνει» η έκθεση για το τίμημα του Πόρτο Καρράς;

Λέτε να συμβεί και αυτό; Η Τεχνική Ολυμπιακή χτες, σε συνέχεια… 18 προηγούμενων ανακοινώσεών της (από τέτοια εποχή το 2020 έως τα τέλη 2023) ενημέρωσε ότι, «μετά από σειρά αιτημάτων προς τον τρίτο ανεξάρτητο σύμβουλο KPMG Advisors Single Member S.A. για επιβεβαίωση της ημερομηνίας εκδόσεως της Εκθέσεώς του σχετικά με το τελικό πόρισμα (final completion statement) για το τελικό τίμημα της αγοραπωλησίας του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, η KPMG ενημέρωσε πως η εργασία της είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης και εκτιμά ότι θα στείλει την Έκθεσή της το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα». Να το δούμε λοιπόν και αυτό…

Νέος διαγωνισμός «πολιτικής προστασίας» με άρωμα... ΤΑΙΠΕΔ

Δεν τον λες και μικρό σε μέγεθος διαγωνισμό. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια με τίτλο «Προμήθεια ειδικών μέσων περιπολίας και απομάκρυνσης πολιτών», που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το ΠΔΕ, μέσω δανείου από την ΕΤΕπ προς το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικού προϋπολογισμού 31,4 εκατ. ευρώ. Κάτι μου λέει ότι η διαδικασία θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ και τη μονάδα PPF, που έχει αναλάβει να ωριμάσει και υλοποιήσει πλήθος διαγωνισμών (και) του εν λόγω υπουργείου.

Με ελαφρά συγκίνηση η αποχώρηση Τσαμάζ

Με διάθεση αυτοκριτικής και ελαφρά συγκίνηση περιέγραψε προ ημερών ο επικεφαλής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος την πορεία του ιδίου στον ΟΤΕ, η οποία ήταν συνυφασμένη με την πορεία αναδιοργάνωσης του Ομίλου. Τα προβλήματα ήταν πολλά και η οικονομική κρίση δεν άργησε να χτυπήσει την πόρτα πολλαπλασιάζοντας τις προκλήσεις ανέφερε σε γενικές γραμμές ο κ. Τσαμάζ, επισημαίνοντας ότι μια σειρά στρατηγικών κινήσεων με όραμα κατάφεραν να φέρουν μικρές και μεγάλες νίκες μετατρέποντας τον ΟΤΕ σε μια εταιρεία νοικοκυρεμένη και οδηγώντας τον στο peak των επιδόσεών του. Κι αυτή ακριβώς η στιγμή κρίθηκε ιδανική για την αποχώρησή του, όπως επεσήμανε.

Συνοδεία προς την έξοδο

Αυτό που δεν ανέφερε ωστόσο είναι το επόμενο βήμα της καριέρας του καθώς και το ποιοι θα τον συνοδέψουν στην έξοδο. Όπως αναφέρουν οι φήμες την αποχώρηση του κ. Τσαμάζ ενδέχεται να μιμηθούν και άλλα c level στελέχη του Οργανισμού που μέχρι και σήμερα αποτελούσαν τους στενούς του συνεργάτες στην πορεία του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού του Ομίλου. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες δε, οι αποχωρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο κύματα, ένα στο τέλος Μαΐου και ένα στο τέλος Ιουνίου.

Πολλά τα σενάρια

Όσο για το επόμενο βήμα, πέρα από το σενάριο για ανάληψη υψηλόβαθμης θέσης σε ενεργειακό όμιλο, στο ΔΣ του οποίου προσχώρησε πρόσφατα ο κ. Τσαμάζ ακούγεται κι ένα ακόμα που θέλει τον επικεφαλής του ΟΤΕ να κεφαλαιοποιεί την εμπειρία του από το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Πληρωμών που δημιούργησε ΟΤΕ σε μια από τις 4 συστημικές τράπεζες. Σενάρια που βέβαια, δεν επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα και οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται.

To Park Rise του Ελληνικού

Όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της Lamda, αναφορικά με το οικιστικό έργο Park Rise (κτίριο ύψους 50μ σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group - BIG), έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στην αγορά συνολικά 65 διαμερίσματα. Περαιτέρω, το Δεκέμβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2023 ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό επιλεγμένων διαμερισμάτων από τα οικιστικά έργα: (α) Pavilion Terraces, (β) Promenade Heights, (γ) Atrium Gardens και (δ) Trinity Gardens. Από το σύνολο των 459 διαμερισμάτων που προβλέπονται για όλα τα ανωτέρω οικιστικά έργα στο Little Athens, κατά την Α’ Φάση του έργου στο Ελληνικό, έχουν διατεθεί στο αγοραστικό κοινό 243 διαμερίσματα, περίπου 53% του συνόλου. Μέχρι την 31.03.2024 είχαν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 140 διαμερίσματα (58% των διαμερισμάτων που έχουν διατεθεί στην αγορά), συνολικού ποσού περίπου 19 εκατ.. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το Β’ Τρίμηνο 2024 (κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:54

Ερντογάν: Ο Νετανιάχου θα μνημονεύεται όπως ο Χίτλερ και ο Μιλόσεβιτς

15:54

Προϋπολογισμός: Φόροι και ΠΔΕ στήριξαν τα έσοδα το τετράμηνο

15:40

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε καταιγίδες σε Τέξας, Αρκάνσας, Οκλαχόμα και Κεντάκι

15:24

Κασσελάκης: Ποια είναι η καλύτερη στιγμή, επιτέλους, να αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος;

15:14

Ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει για την ειδική άδεια με αποδοχές - Μήνυμα Μιχαηλίδου

15:14

Στη Μαδρίτη ο Ζελένσκι για υπογραφή αμυντικής συμφωνίας - Περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,1 δισ.

15:11

ΠΟΕΔΗΝ: Αναγκαίες οι ΜΕΘ Παίδων στην περιφέρεια – Μεγάλη η επικινδυνότητα των διακομιδών

15:07

Τελικός Conference League: Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ στην «ΟPAP Arena»

14:58

Στουρνάρας: Τα τελευταία χρόνια η ελληνική ναυτιλία αντιμετωπίζει μία σειρά προκλήσεων

14:54

Το ναρκωτικό που απειλεί ολόκληρη χώρα

14:52

Βόρεια Κορέα: Kαταδικάζει τη συζήτηση για αποπυρηνικοποίηση στη σύνοδο κορυφής Ν.Κορέας-Ιαπωνίας-Κίνας

14:50

Mytilineos: Επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ για ΑΠΕ στην Ιταλία σε 4 χρόνια

14:43

Λαμία: Από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο με τα χαλασμένα σχολικά γεύματα

14:35

Άμεση κατάπαυση πυρός ζητά ο Μακρόν - Εκφράζει αποτροπιασμό για τις επιθέσεις στη Ράφα

14:31

Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ωραιοποιεί ένα μέρος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που σφάζει ανθρώπους

14:12

Κάλεσμα Όλι Ρεν (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο: «Ήρθε η ώρα»

14:03

Ερντογάν για Ράφα: Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λογοδοτήσουν οι βάρβαροι

13:55

ΠΑΣΟΚ: Το τηλεοπτικό σποτ για τις Ευρωεκλογές - «Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

13:47

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη, πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

13:46

Alpha Bank: Στηρίζει τη Θεσσαλία με δράσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα

13:45

Η Ferrari αναδείχτηκε κορυφαίος εργοδότης στην Ιταλία

13:44

Γερμανία: Στάσιμο το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο

13:36

Αλεξοπούλου: Έως το τέλος Ιουνίου σε κυκλοφορία το σύνολο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στην Αττική

13:33

Ποινική δίωξη στον Τούρκο εμπρηστή για φωτιές στο όρος Αιγάλεω

13:20

Οι πρωτόγνωρα ίσως σημαντικές Ευρωεκλογές

13:02

Η EFG International της οικογένειας Λάτση στα «ραντάρ» της Julius Baer

13:00

Η άλλη όψη της ανόδου του τουρισμού

12:59

Ικανοποίηση του Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας για την πορεία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ - Νέο ραντεβού στις 11 Ιουνίου

12:57

Σκρέκας: Στις 6/6 αρχίζει το «Ερευνώ- Καινοτομώ» - Η δράση των 300 εκατ. ευρώ

12:47

Ισραήλ: «Πολύ σοβαρό» το πλήγμα στη Ράφα, διεξάγουμε έρευνα - «Τρομακτικές οι επιθέσεις» λέει η UNRWA