Αν και γνωστός για την ικανότητά του να «αναβιώνει» προβληματικές επιχειρήσεις, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ, τα έχει βρει σκούρα το τελευταίο χρονικό διάστημα: η τελευταία και πιο γνωστή επένδυσή του, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατρακύλησε στην 15η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ έχοντας χάσει το Europa League από την Τότεναμ με παράλληλη σημαντική απώλεια εσόδων, ενώ και η είσοδός του στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι... ρόδινη.
Τον Σεπτέμβριο, η Ineos Automotive έθεσε εκτός λειτουργίας το μοναδικό της εργοστάσιο για 4 μήνες μετά την πτώχευση του προμηθευτή καθισμάτων της. Στη συνέχεια, ανακάλεσε περισσότερα από 7.000 Grenadier στις ΗΠΑ, αφού ορισμένες από τις πόρτες άνοιγαν εν κινήσει. Τώρα, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκλησή της έως σήμερα: τους δασμούς 25% του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της.

Οι δασμοί αποτελούν ιδιαίτερη απειλή για την Ineos Automotive, που εδώ και εννέα χρόνια προσπαθεί να επιτύχει ένα βασικό ορόσημο: να σημειώσει τα πρώτα της κέρδη. «Σίγουρα, ο εμπορικός πόλεμος επέφερε πλήγμα και θα καθυστερήσει τον στόχο μας», ανέφερε σε συνέντευξή της η 47χρονη Διευθύνουσα Σύμβουλος, Λιν Κάλντερ. Πάντως, ο Ράτκλιφ εξακολουθεί να είναι «απόλυτα, 100%» αφοσιωμένος στα αυτοκίνητα, τόνισε. «Είμαστε πεισματάρηδες σαν μουλάρια. Δεν μας κατατροπώνεις εύκολα» πρόσθεσε η CEO.
Έχοντας συσσωρεύσει ζημίες 1,08 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, η επιχείρηση αποδεικνύεται ένα δαπανηρό στοίχημα για τον Ράτκλιφ. Ο επιχειρηματίας - ο οποίος χαρακτηρίζει την «απώλεια χρημάτων» ως μία από τις μεγαλύτερες αντιπάθειές του - βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα: να επωμιστεί ζημίες για χρόνια ή να τα παρατήσει, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή αυτοκινήτων, Ματίας Σμιτ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήταν επιτυχημένος δισεκατομμυριούχος μέχρι που... αγόρασε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
«Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι βάναυση. Πρέπει να είσαι στο παιχνίδι για μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποδώσουν αυτές οι επενδύσεις» εξήγησε. Ο Ράτκλιφ λάνσαρε το Grenadier αφού η Jaguar Land Rover έπαψε να κατασκευάζει το παραδοσιακό Defende. «Είμαστε μια πολύ νέα νεοσύστατη επιχείρηση που εισέρχεται σε νέες αγορές. Σε σύγκριση με άλλες, πάμε καλά. Αναμένουμε να γίνουμε κερδοφόροι φέτος, σε προσαρμοσμένη βάση. Πέρσι ήμασταν κοντά πέρυσι» τόνισε εκπρόσωπος του μεγιστάνα των χημικών.
Όλες οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να διαχειριστούν την αδύναμη ζήτηση, με τους καταναλωτές να διατηρούν αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες εν μέσω επίμονα υψηλών επιτοκίων και αργής οικονομικής ανάπτυξης. Η πτώση των πωλήσεων στην Κίνα, μια βασική αγορά για πολλές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου, έχει επίσης αυξήσει την πίεση. Σημαντικοί παίκτες, όπως η Volkswagen, περικόπτουν θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουν την ύφεση της ζήτησης.

«Η ζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που αναμενόταν πριν από λίγα χρόνια, όταν ο Ράτκλιφ έστηνε για πρώτη φορά την επιχείρησή του. Είμαστε ακόμα 15% κάτω από την κορύφωση του 2019 και κανείς δεν πιστεύει ότι θα επιστρέψουμε ξανά σε αυτό το επίπεδο» υπογράμμισε ο Μάικλ Ντιν, αναλυτής αυτοκινήτων στο Bloomberg.
Η επιχείρηση του Ράτκλιφ είναι ολοταχώς προς την κατασκευή 30.000 οχημάτων όμως δεν έχει το μέγεθος για να επιβιώσει από τους δασμούς Τραμπ και αναγκάστηκε να αυξήσει την τιμή του Grenadier Station Wagon κατά 5%, με τιμή εκκίνησης τα 79.000 δολάρια, και του pickup Grenadier Quartermaster κατά 10%, στα 93.000. Καθώς το τελευταίο υπόκειται ήδη σε ξεχωριστό δασμό 25% των ΗΠΑ για ελαφρά οχήματα, ο οποίος ισχύει εδώ και δεκαετίες, τώρα αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η Ineos κατηγορεί την ΕΕ για τους δασμούς, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες απέτυχαν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά. Ο Ράτκλιφ ήταν υποστηρικτής του Brexit και είχε επικρίνει το ευρωπαϊκό, γραφειοκρατικό καθεστώς ενόψει του δημοψηφίσματος. Πέρυσι, ωστόσο, δήλωσε ότι η απόσχιση της Βρετανίας από τους «27» δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε ο κόσμος.