Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Γιατί τρίβεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη; Εθνική μειοψηφία στην Άμυνα ο ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Γιατί τρίβεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη; Εθνική μειοψηφία στην Άμυνα ο ΣΥΡΙΖΑ
«Όταν χάσατε στις Ευρωεκλογές με 10 μονάδες προκηρύξατε εκλογές. Κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα για τον Ποινικό Κώδικα και επιλέξαμε να αποχωρήσουμε από τη Βουλή και μας δικαίωσε. Ο ίδιος ο κ. Κοντονής είπε την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα ακραίο παράδειγμα διαπλοκής».

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά υπερήφανη. Σε δύσκολες συνθήκες ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις (…) Έχουμε εγγράψει στον προϋπολογισμό μας σημαντικές αμυντικές δαπάνες (…) Ήρθαμε και κάναμε ουσιαστικά συμφωνίες σε επίπεδο κράτους. Δεν υπήρχαν μεσάζοντες στις συμφωνίες μας κι αυτό ενόχλησε πολλούς. Σήμερα η χώρας μας είναι σε θέση να προβάλλει ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο (…)».

«Δεν είχε το Πολεμικό Ναυτικό να επισκευάσει, όχι να κατασκευάσει στα ναυπηγεία του. Αυτή είναι η κατάσταση που παραλάβαμε. Έχω υποχρέωση να θωρακίσω την άμυνα της χώρας και για την εποχή που δεν θα είμαι πρωθυπουργός. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα έλεγε ότι αναμφίβολα η άμυνα της χώρας είναι ισχυρότερη. Εσείς δεν ήσασταν μέρος της προσπάθειας, ήσασταν εθνική μειοψηφία. Η Ελλάδα έχει αγοράσει Rafale, προχωρά η αναβάθμιση των Viper, έχουμε ήδη εκφράσει την διάθεσή μας να παραλάβουμε F-35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028. Εμείς ψηφίσαμε σωστά την αναβάθμιση των Viper, εσείς δεν ψηφίσατε όταν ήρθε η σειρά σας» πρόσθεσε.

«Κάνατε κήρυγμα περί πατριωτισμού. Πράγματι είναι δύσκολο και υποκειμενικό να βαθμολογηθεί ο πατριωτισμός. Επί της αρχής όλοι ορκιστήκαμε πίστη στο Σύνταγμα. Θα ήταν άδικο να φωτογραφήσει κάποιος κάποιον αν δεν έχει στοιχεία για να κατηγορήσει κάποιον. Σε εσάς μιλούν τα γεγονότα. Δεν είπα ποτέ πως υπάρχουν κάποιοι λιγότερο πατριώτες. Εσείς τα λέγατε πριν 10 χρόνια "αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Ελληνες" που μας κατηγορούσατε ότι είμαστε γερμανοτσολιάδες. Είμαστε εδώ για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη. Γιατί δεν ψηφίσατε τις δύο συμφωνίες με ΗΠΑ - Γαλλία που θωρακίζουν τη χώρα και την αναβαθμίζουν; Γιατί δεν στηρίξατε τα εξοπλιστικά; Αναφέρομαι ενδεικτικά στα Ραφάλ. Δεν υπάρχει κάποιο μέτρο για να μετρήσουμε τον πατριωτισμό. Για εσάς η άμυνα δεν ήταν προτεραιότητα. Εσείς λέγατε πως η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτά λέγατε και επιχειρείτε να τα διορθώσετε. Η κυβέρνησή μας είναι περήφανη γιατί ενίσχυσε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε σε επικίνδυνη περιοχή και πρέπει να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία στην πράξη» επεσήμανε.

«Πριν από 4 χρόνια όταν παραδώσατε την εξουσία ποια ήταν η κατάσταση; Η τουρκική αεροπορία ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα 6 από 100 F-35. Εσείς είχατε συμφωνήσει αλλά δεν νομοθετήσατε τα Viper. Πού είμαστε σήμερα; Η Ελλάδα έχει 24 Ραφάλ, θα παραλάβει ακόμα 12, προχωρά την αναβάθμιση των Viper και δεσμευτήκαμε γραπτώς να προσθέσουμε και μία μοίρα F-35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028. Και η Τουρκία είναι έξω από το πρόγραμμα των F-35 και με δυσκολίες στην αναβάθμιση των αεροσκαφών. Είναι ή δεν είναι σήμερα κ. Τσίπρα ισχυρότερη η Ελλάδα από το 2019; Η κριτική που σας ασκούμε είναι ότι εσείς δεν ήσασταν ποτέ μέρος της προσπάθειας. Ήσασταν μειοψηφία. Δεν συμφωνείτε με αυτές τις επιλογές. Εγώ ως πρωθυπουργός έχω την υποχρέωση να θωρακίσω της Ενοπλες Δυνάμεις και για την εποχή που μπορεί να μην είμαι. Πρόκειται για μακροχρόνια προγράμματα» ανέφερε.

«Εμείς αναβαθμίσαμε τα δύο Ναυπηγεία. Θυμόμαστε πως μας παραδόθηκαν. Πλέον το Πολεμικό Ναυτικό έχει επιλογές. Οταν πήραμε την απόφαση για ναυπήγηση των Belharra στη Γαλλία, ήταν μία συνειδητή απόφαση γιατί δεν μπορούσαμε στην Ελλάδα. Για την ΕΑΒ, δεν ξέρω αν την είχατε επισκεφτεί επί των ημερών σας, εξεπλάγην ευχάριστα γιατί είδα μία επιχείρηση που μπορεί να αναβαθμίσει τα F-16 Viper. Μας παραδώσατε μία ΕΑΒ διαλυμένη στα όρια της χρεοκοπίας. Προσλάβαμε πάνω από 600 στελέχη. Σήμερα η ΕΑΒ είναι μία επιχείρηση που λειτουργεί. Ψάχνουμε στρατηγικό επενδυτή για την τεχνογνωσία. Δώσατε 500 εκατ. για αναβάθμιση αεροσκαφών που έχουν μεγαλύτερη ηλικία από εμένα που είμαι 55 ετών. Πήγατε να αναβαθμίσετε αεροσκάφη 50 ετών. Μπράβο! Μπράβο! Σχεδόν δάκρυσα από το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συγκινήθηκα. Αν μας κατηγορείτε επειδή τον Φεβρουάριο υλοποιούμε δέσμευση πέντε μηνών, θυμηθείτε τι τάξατε στη Θεσσαλονίκη και στο τέλος βάλατε 50 φόρους. Τα περισσότερα από τα θέματα που διαβάσατε λύνονται στο νομοσχέδιο» δήλωσε.

Αναφορικά με το 2019, διερωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας «τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη;» λέγοντας πως: «όταν χάσατε στις Ευρωεκλογές με 10 μονάδες προκηρύξατε εκλογές. Κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα για τον Ποινικό Κώδικα και επιλέξαμε να αποχωρήσουμε από τη Βουλή και μας δικαίωσε. Ο ίδιος ο κ. Κοντονής είπε την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα ακραίο παράδειγμα διαπλοκής».

Η δευτερολογία του Έλληνα πρωθυπουργού

Τριτολογία Μητσοτάκη

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στην αναφορά τού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διεξαγωγή debate.

«Τι είναι αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα εδώ κ. Τσίπρα; Τι είναι αυτό; Debate δεν είναι; Έχουμε κάνει, εάν δεν κάνω λάθος, παραπάνω από 80 τέτοιες συζητήσεις. Προφανώς δεν αισθάνεστε τόσο άνετα στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας και επιδιώκετε τηλεοπτική αναμέτρηση. Δε σας αρέσει η Βουλή; Δυσκολεύεστε σε αυτό το πλαίσιο αντιπαράθεσης; Η απάντηση λοιπόν είναι: κάθε πράγμα στην ώρα του. Από τις δικές μας, εξάλλου, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στη Βουλή τόσα χρόνια τώρα -και όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης αλλά και τώρα που αντιστράφηκαν οι ρόλοι- κάποιοι πολίτες φαντάζομαι ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους», ανέφερε.

Απαντώντας επίσης σε αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Στην Κύπρο αυτός που βγήκε πρώτος, όλες οι δημοσκοπήσεις πρώτο τον έδειχναν. Αυτός που εμφανιζόταν δεύτερος, βγήκε τρίτος. Προσέξτε μην την πατήσετε κι εσείς έτσι στο τέλος με τις δημοσκοπήσεις. Έτσι δεν είναι; Αν και, κ. Σκανδαλίδη, σας βλέπω να πρέπει να αγωνιστείτε λίγο ακόμα. Εκεί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις, δεν έπεσαν έξω στον πρώτο».

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα ανέφερε πως και να ισχύσει μια μέρα, οι διατάξεις του ισχύουν πρακτικά στο διηνεκές. «Ο ίδιος ο κ. Κοντονής, ο οποίος σας λέει ότι ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση διαπλοκής. Από αυτόν να ζητήσετε λοιπόν τα ρέστα. Ο δικός σας υπουργός Δικαιοσύνης τα έλεγε. Εγώ θα επαναλαμβάνω στο ακέραιο αυτά τα οποία είπα. Δεν πρόκειται να σας ζητήσω καμία συγγνώμη, διότι ήταν πράγματι μία ακραία πράξη διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα μία εβδομάδα αφότου είχατε εξαγγείλει τη διάλυση της Βουλής».

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ψηφοφορία για τις φρεγάτες Belharra. «Μας είπατε ότι ψηφίσατε τις Belharra. Έτσι δεν μας είπατε; Ψηφίσατε τις Belharra, ε; Τις ψηφίσατε; Λοιπόν: Νόμος 4891/22 για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας- Ψηφοφορία: Νέα Δημοκρατία "Ναι", Κίνημα Αλλαγής "Ναι", ΚΚΕ "Όχι", Ελληνική Λύση "Ναι", ΜέΡΑ25 "Όχι", ΣΥΡΙΖΑ "Παρών". Και εδώ ψέματα. Μέχρι και εδώ λέτε ψέματα. "Παρών" ψηφίσατε. Εκτός αν είναι, τι είναι αυτό, μουαγιέν είναι; "Ναι" στις Belharra, "όχι" στα Rafale και ψηφίζουμε "παρών" τελικά; "Παρών" ψηφίσατε. Μαζί ήρθαν. Λοιπόν, το έχετε ξεχάσει, μαζί ήρθαν», ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στο θέμα του αποκλεισμού κομμάτων των οποίων ο πραγματικός αρχηγός ουσιαστικά έχει καταδικαστεί. «Κουβέντα δεν είπατε για αυτό σήμερα. Αναμένουμε ακόμα την τοποθέτησή σας για το θέμα και ευελπιστώ, κ. Τσίπρα, ότι στη μία και μοναδική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχετε, ότι θα κάνετε το σωστό: θα ψηφίσετε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και μετά μπορείτε να απέχετε άνετα και να βλέπετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ψηφίζει μία σειρά από μέτρα όσο χρειαστεί, μέχρι να διαλυθεί η Βουλή. Και εσείς να παρατηρείτε τα θετικά μέτρα τα οποία θα ψηφίζουμε για την κοινωνία από τον εξώστη και θα σας κρίνουν οι πολίτες», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη και ήδη παράσχει βοήθεια στην Τουρκία για τα θύματα των σεισμών

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Οι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τον πόλεμο της Ρωσίας αλλά και την εργαλειοποίηση των μεταναστών

Επιμένει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο έκτακτο από ΕΜΥ - Χιόνια και την Τετάρτη στην Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider