Σόιμπλε: Δεν θεωρεί την Μέρκελ μία από τους «μεγάλους Γερμανούς καγκελάριους» - Τι λέει για Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σόιμπλε: Δεν θεωρεί την Μέρκελ μία από τους «μεγάλους Γερμανούς καγκελάριους» - Τι λέει για Ρωσία
«Έπρεπε να είχα ακούσει τον τότε Πολωνό πρόεδρο» που είχε πει «πρώτα η Γεωργία, μετά η Ουκρανία, μετά η Μολδαβία, μετά οι χώρες της Βαλτικής και μετά η Πολωνία». 

Εκτός της ομάδας των λεγόμενων μεγάλων καγκελάριων της Γερμανίας αφήνει την Άνγκελα Μέρκελ ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Handelsblatt.

Ερωτηθείς για το ποιους θεωρεί τους μεγάλους καγκελάριους της χώρας του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατονόμασε τον Κόνραντ Άντεναουερ, τον Βίλυ Μπράντ και τον Χέλμουτ Κόλ. Με το δημοσιογράφο να επιμένει και να ρωτάει αν η λίστα είναι πλήρης, ο Σόιμπλε συνέχισε πως προς το παρόν είναι πλήρης και πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κριθεί το κατά πόσο η κα. Μέρκελ θα μπορέσει να περιληφθεί σε αυτούς.

Ωστόσο πρόσθεσε πως βρίσκει «αξιοσημείωτο» το γεγονός πως η Μέρκελ «σε σχέση με την Ρωσία, δεν λέει πως κάναμε λάθη». Ο Σόιμπλε θεωρεί πως θα έπρεπε να γνωρίζει η Μέρκελ πως ο Πούτιν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος «είχε δημόσια δηλώσει πως η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή» και πως ο ίδιος επιθυμούσε να το ανατρέψει.

Σε αντίθεση, ο Σόιμπλε φάνηκε να παραδέχεται τα λάθη που έγιναν κατά τη δική του θητεία ως υπουργός Εσωτερικών σε σχέση με την Ρωσία. Ερωτηθείς κατά πόσο είναι θυμωμένος με τον εαυτό του για το ζήτημα αυτό, απάντησε καταφατικά, λέγοντας «φυσικά. Δεν θέλαμε να το δούμε. Αυτό ισχύει για τον καθένα».

Δήλωσε δε, πως «θα έπρεπε να είχα εξετάσει, το τι έπραττε η Ρωσία στην Τσετσενία. Ή να είχα ακούσει τον τότε Πολωνό πρόεδρο, Λεχ Καζίνσκι», που είχε προειδοποιήσει πως «πρώτα θα έρθει η Γεωργία, μετά η Ουκρανία, μετά η Μολδαβία, μετά οι χώρες της Βαλτικής και μετά η Πολωνία. Και είχε δίκιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σόιμπλε: Δεν μετανιώνω για τη σκληρότητά μου

Σόιμπλε: Η Δύση να μην υποχωρήσει, ο Πούτιν «στο τέλος θα υπολογίσει με τη λογική»

gazzetta
gazzetta reader insider insider