Κουμουτσάκος: Επιζήμιο το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουμουτσάκος: Επιζήμιο το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών
«Η ιστορία άνοιξε τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο “ναι” και αυτούς που με συναίσθηση θα πουν το πατριωτικό “όχι'”».

«Αυτή είναι η μεγάλη σας εθνική ήττα. Και αυτή είναι η μεγάλη σας επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία που εμείς δεν θα ψηφίσουμε ποτέ», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην επιστροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση πράγματι, διότι ειδικά σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, η ιστορία άνοιξε τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο “ναι” και αυτούς που με συναίσθηση θα πουν το πατριωτικό “όχι'”» υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ .

Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς καμία συναίνεση και κρατώντας στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις κατά τη διαπραγμάτευση, υπέγραψε ό,τι δεν δέχθηκαν διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν κάλυπταν τις εθνικές επιδιώξεις που ήταν:

  • Να μην μονοπωλήσει οποιοσδήποτε άλλος την ταυτότητα και το σύνολο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.
  • Να μη μπορεί οποιοδήποτε άλλο μέρος να εμφανιστεί σαν νόμιμος, νομιμοποιημένος ή νομιμοφανής διεκδικητής της πολιτιστικής και/ή της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας που αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
  • Να μην διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος ή δημιουργίας «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στο χθεσινό «μεγαλειώδες» συλλαλητήριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προσπάθησε να λοιδορήσει και να απαξιώσει το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων, ταυτίζοντάς τους με τρόπο απαράδεκτο, με ακροδεξιά, ή ακόμα και με φασιστικά στοιχεία». «Λοιδωρήσατε το αίσθημα των Ελλήνων. Πυροβολήσατε τα πόδια σας, ταυτίζοντάς το με ακραία στοιχεία. Με διχασμένο και ασθενές το εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση υπέσκαψε την ίδια διαπραγματευτική της θέση. Αν δεν έχουν τη στήριξη των λαών, οι λύσεις είναι αδύναμες, σαθρές, δεν θα αντέξουν στο χρόνο» τόνισε.

«Παραχωρήσατε όλα όσα σωρευτικά και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά τα διεκδικούσαν. Αν ήταν να κάνουμε τέτοια συμφωνία, θα την είχαμε κάνει το 2008 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Τι την οδήγησε να συγκρουστεί τότε με την πανίσχυρη Αμερική; Το γεγονός ότι δεν έκρινε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων κάλυπταν τους τρεις βασικούς διαχρονικούς εθνικούς στόχους. Και τολμάτε εσείς, τώρα που έχετε συμφωνήσει σε όλα, να μας εγκαλείτε; Αυτό το επιχείρημα σας είναι έωλο και επικίνδυνο», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ακόμα, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια πέτυχαν όλα όσα επί σειρά ετών διεκδικούσαν, δηλαδή της αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας, ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, τη χρήση του όρου nationality αντί του όρου citizenship, την αναγνώριση της γλώσσας ως «μακεδονικής», την αναγνώριση από την Ελλάδα και ελευθερία χρήσης των ακρωνύμιων MK και MKD («Makedonija») αντί ΝΜ ή ΝΜΚ (North Macedonia) και την αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας μέσω της επαναλαμβανόμενης αναφοράς αυτής στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Σε αυτά τα «προνόμια» που προκύπτουν για την πΓΔΜ από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κουμουτσάκος προσέθεσε ότι η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε μετά την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χωρίς να έχει κυρωθεί η συμφωνία και από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και τη δέσμευση της Ελλάδας να μην αντιταχθεί, όχι μόνο στην υποψηφιότητα, αλλά και στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε διεθνείς οργανισμούς, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση, δηλαδή ακόμα και αν τα Σκόπια δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider