Πληθωρισμός Απριλίου: Επιβράδυνση στο 3,2% στην Ελλάδα – Άνοδος τιμών 4,9% στα τρόφιμα, 3,7% στις υπηρεσίες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός Απριλίου: Επιβράδυνση στο 3,2% στην Ελλάδα – Άνοδος τιμών 4,9% στα τρόφιμα, 3,7% στις υπηρεσίες
Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα από 3,4% που ήταν το Μάρτιο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Υψηλές παραμένουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα.

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα από 3,4% που ήταν το Μάρτιο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,4%.

Σημειώνεται πως από τα επί μέρους στοιχεία δείχνουν πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανέβασε στροφές τον Απρίλιο στο 4,9% από 4,8% ένα μήνα πριν. Επιβράδυνση υπήρχε στις υπηρεσίες παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα στο 3,7% από 4% που ήταν ένα μήνα πριν . Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών είναι 1,8%, ενώ οι τιμές της ενέργειας είναι μειωμένες κατά 1,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

O δομικός πληθωρισμός (Γενικός Δείκτης χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Απρίλιο από 3,4% που ήταν τον Μάρτιο έναντι 2,7% στην Ευρωζώνη. Χαμηλότερα μόνο από την Κροατία, το Βέλγιο και την Φινλανδία.

O εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Ελλάδας εμφάνισε για έναν ακόμη μήνα σε ετήσια βάση την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη μετά από το Βέλγιο (4,9%), την Κροατία (4,7%), την Αυστρία (3,4%) και την Ισπανία (3,4%). Στον αντίποδα οι χαμηλότεροι ρυθμοί παρατηρήθηκαν στην Λιθουανία (0,4%) ετησίως, την Φινλανδία (0,6%) και την Ιταλία (1%).

Σε σχέση με ένα μήνα πριν ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 1%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο κλάδος των υπηρεσιών είναι αυτός που παρουσιάζει την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τιμών (3,7% τον Απρίλιο από 4% τον Μάρτιο) και ακολουθεί η κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (2,8% σε σχέση με 2,6% τον Μάρτιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9% από 1,1%) και την ενέργεια (-0,6% σε σχέση με -1,8% τον Μάρτιο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στάσιμο το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο στην Ελλάδα – Βελτίωση στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Πλαφόν για 3 χρόνια στις προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές με POS έως 10 ευρώ – Οι 15 ΚΑΔ της «Μικρής Λιανικής»

Υπερταμείο: Το σχέδιο για να μπει φρένο στα ελλείμματα του ΟΑΣΑ – Νέα εποχή με μετρήσιμους στόχους και KPIs

gazzetta
gazzetta reader insider insider