Στην Επιτροπή της Βουλής εν μέσω εντάσεων η Συμφωνία των Πρεσπών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Επιτροπή της Βουλής εν μέσω εντάσεων η Συμφωνία των Πρεσπών

Ξεκίνησε η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η συγκεκριμένη Επιτροπή έγινε τις τελευταίες μέρες «μήλον της έριδος» μεταξύ των κομμάτων, μετά τις αλλαγές στους συσχετισμούς που σηματοδότησαν, οι διάφορες ανεξαρτητοποιήσεις με αφορμή την επίμαχη Συμφωνία.

Με εντάσεις και ενστάσεις ξεκίνησε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Δένδιας, ζήτησε να μοιραστεί στους βουλευτές «Ολόκληρο το Σύνταγμα της πΓΔΜ, ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά αλλά και τον ίδιο» που άλλωστε είναι και ο υπουργός που χειρίστηκε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε «παράνομη» την σύνθεση της Επιτροπής. «Σήμερα διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος και κινδυνεύουν κι άλλα κόμματα γιατί γίνονται μεταγραφές για να περάσει η συμφωνία». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων «η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να υπάρχει επιστολή προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, εκείνοι να καθορίσουν τους εκπροσώπους τους και αν δεν το πράξουν να γίνει κλήρωση».Ο πρώην υπουργός Άμυνας μάλιστα, ανέφερε ακόμα πως με την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έπρεπε να χάσει έναν βουλευτή στην Επιτροπή.

Συνεχίζοντας ο Πάνος Καμμένος, συμπλήρωσε: «Από τη στιγμή που θα λήξουν τα περί σύνθεσης της Επιτροπής υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, γιατί το κείμενο που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της συμβάσεως όπως έχει υποχρέωση να καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής ο υπεύθυνος υπουργός. Ερχόμαστε να κυρώσουμε ένα σχέδιο συντάγματος με 4 τροποποιήσεις». Εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο Νίκος Ξυδάκης, απάντησε στην απαίτηση Δένδια για παρουσίαση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά τονίζοντας πως «η επιστολή είναι προσωπική, δεν είναι πολιτική για να δοθεί εδώ. Το κράτος έχει συνέχεια, υπουργός είναι ο κ. Κατρούγκαλος, δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές δεν αρμόζει στο ιστορικό καθήκον. Ας μην κάνουμε δικολαβία σ' αυτήν την κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή. Να εκφραστούν πολιτικό επιχειρήματα και να αναληφθούν πολιτικές ευθύνες».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ σημείωσε: «Τοποθετούμαστε χωρίς θεατρινισμούς. Τα πολιτικά ζητήματα, λύνονται πολιτικά. Κάθε φορά λέτε για αντισυνταγματικότητες. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟϊκούς. Όποιος διαφωνεί με το κόμμα που εκλέχτηκε παραδίδει την έδρα του και ξαναπάει στον λαό να τον κρίνει. Όλα αυτά είναι μια μεγάλη υποκρισία. Δεν είναι κοινοβουλευτική ομάδα οι ανεξάρτητοι. Κατά τη γνώμη μας έχει δευτερεύουσα σημασία η απόφαση της επιτροπής. Μετά θα πάει στην Ολομέλεια. Ζητήσατε να κληθεί ο κ. Κοτζιάς για διευκρινίσεις. Δεν είναι θέμα Κοτζιά, την υπέγραψε και την υπερασπίζεται η κυβέρνηση τη Συμφωνία. Οι ευθύνες είναι της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider