ΗΠΑ και Κίνα μειώνουν τους δασμούς για 90 μέρες - Tι προβλέπει η συμφωνία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΗΠΑ και Κίνα μειώνουν τους δασμούς για 90 μέρες - Tι προβλέπει η συμφωνία
Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν τη Δευτέρα να αναστείλουν τους περισσότερους δασμούς, σε μια κίνηση που δείχνει μια αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν τη Δευτέρα να αναστείλουν τους περισσότερους δασμούς, σε μια κίνηση που δείχνει μια αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Μιλώντας έπειτα από συνομιλίες με κινέζους αξιωματούχους στη Γενεύη, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δασμοί 145% των ΗΠΑ στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές θα μειωθούν στο 30% έως τις 14 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή που συνδέεται με τη φαιντανύλη, ενώ οι κινεζικοί δασμοί 125% στα αμερικανικά προϊόντα θα μειωθούν στο 10%.

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη και παραγωγική συζήτηση σχετικά με τα βήματα προόδου όσον αφορά τη φαιντανύλη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ. «Αμφότερες οι χώρες αντιπροσώπευσαν πολύ καλά το εθνικό συμφέρον τους», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Έχουμε και οι δύο συμφέρον σε ένα ισορροπημένο εμπόριο, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή» τόνισε.

Από την πλευρά της, η Κίνα εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για τις «σημαντικές προόδους» που πραγματοποιήθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν στη σημαντική μείωση των τελωνειακών δασμών.

«Η απόφαση αυτή (...) είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και προς το κοινό συμφέρον του κόσμου», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Πεκίνο «για να διορθώσει σε βάθος αυτή την κακή πρακτική που έγκειται στην επιβολή μονομερών αυξήσεων τελωνειακών δασμών».

Η κοινή δήλωση των επικεφαλής των δύο χωρών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη, αναφέρει ότι «τα μέρη θα θεσπίσουν έναν μηχανισμό για τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις», όπως αναφέρει το Bloomberg.

Μείωση δασμών, αλλά άνισα και όχι στο 0%

Βάσει της συμφωνίας, oι ΗΠΑ συμφώνησαν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τρία εκτελεστικά διατάγματα, τα οποία προέβλεπαν συνολικά την επιβολή δασμών 115% στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον δέχθηκε να μειώσει τους δασμούς της «Ημέρας Απελευθέρωσης» από το 34% στο 10% για 90 ημέρες και να ακυρώσει τους δασμούς που επέβαλε στη συνέχεια, μετά την απάντηση του Πεκίνου.

Από την πλευρά της η Κίνα ακυρώνει όλους τους δασμούς που έχει επιβάλει στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα μετά τις 2 Απριλίου, διατηρώντας το τρέχον ποσοστό του 10%.

Παρά ταύτα το Πεκίνο παραμένει αντιμέτωπο με αμερικανικούς δασμούς ύψους 30%, ενώ διαφορετικού ύψους δασμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν για διάφορα εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα – από ηλεκτρικά οχήματα ως το αλουμίνιο και τον χάλυβα.

Αναστολή άλλων περιοριστικών μέτρων

Η Κίνα δεσμεύθηκε επίσης να αναστείλει άλλα αντίμετρα που επέβαλε στις ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει αυτό. Στο πλαίσιο των αντιποίνων που υιοθέτησε, το Πεκίνο πρόσθεσε τις σπάνιες γαίες τον κατάλογο των προϊόντων των οποίων ελέγχει τις εξαγωγές, ξεκίνησε έλεγχο αντιντάμπινγκ κατά της εταιρείας χημικών προϊόντων DuPont στην Κίνα και έβαλε στον μαύρο κατάλογο κάποιες αμερικανικές εταιρείες άμυνας και τεχνολογίας.

Η φρασεολογία της συμφωνίας υπονοεί ότι αυτές οι εταιρείες θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις στις οποίες έχει απαγορευθεί να συναλλάσσονται και να επενδύουν στην Κίνα. Παράλληλα θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ.

Η συμφωνία αναφέρει ότι θα ανασταλούν όλα τα αντίμετρα που υιοθετήθηκαν μετά τις 2 Απριλίου και κατά συνέπεια η απόφαση δεν θα αφορά δεκάδες εταιρείες που μπήκαν στον κινεζικό μαύρο κατάλογο τον Μάρτιο, ενώ δεν θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ που ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές εις βάρος της Google τον Φεβρουάριο.

Ερωτήματα για τις σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες, καθώς η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές τους αφορά όλες τις χώρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν περιλαμβάνονται στη χθεσινή συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε άμεσα σε ερώτημα για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε τα ερωτήματα στο κείμενο της συμφωνίας.

Άνοδος στα futures

Η ανακοίνωση αποτελεί ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση ενός δασμολογικού πολέμου που έχει οδηγήσει σε άμεση πτώση του εμπορίου σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι δύο χώρες είχαν νωρίτερα αναφέρει «ουσιαστική πρόοδο» στις συνομιλίες τους, με τον Λευκό Οίκο να μιλά για μία «εμπορική συμφωνία» σε μια αρχική δήλωση την Κυριακή, αλλά εξακολουθεί να μην είναι σαφές ποιος είναι ένας αποδεκτός στόχος και για τις δύο πλευρές ή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιτευχθεί αυτός. Η Κίνα απαίτησε προηγουμένως από τις ΗΠΑ να άρουν όλους τους δασμούς που έχουν επιβάλει φέτος, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με τον στόχο των ΗΠΑ για μείωση ή τερματισμό του εμπορικού ελλείμματος.

Ενώ οι αγορές χαιρέτισαν τις πρόσφατες αναφορές προόδου, η ιστορία δείχνει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιτευχθεί μια λεπτομερής συμφωνία, εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Το 2018, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να θέσουν τη διαμάχη τους σε «αναμονή» μετά από έναν γύρο διαπραγματεύσεων, αλλά οι ΗΠΑ σύντομα αποχώρησαν από τη συμφωνία, οδηγώντας σε περισσότερους από 18 μήνες περαιτέρω δασμών και συνομιλιών πριν από την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας «Phase One» τον Ιανουάριο του 2020.

Μετά την είδηση τα αμερικανικά futures σημειώνουν σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, ο S&P 500 κερδίζει 3%, ο Nasdaq 100 ενισχύεται 3.5% ενώ ο Dow ανεβαίνει 2%.

Επίσης, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άλμα περίπου 3%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με ράλι σχεδόν 3%. Την ίδια ώρα ο χρυσός διολισθαίνει περίπου 3,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider