Κατώτατος μισθός: Στο Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση Μιχαηλίδου για την αύξηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Στο Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση Μιχαηλίδου για την αύξηση
Σήμερα θα κατατεθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024, επηρεάζοντας 550.000 περίπου εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα θα κατατεθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024, επηρεάζοντας 550.000 περίπου εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Η εισήγησή της είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ. «Κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού, ειδικά τώρα ενόψει του καλοκαιριού και της θερινής και τουριστικής περιόδου, που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το "κύμα" της ακρίβειας. Από την άλλη πλευρά, επιδιώκουμε η οικονομία της χώρας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς» σχολίασε η κ. Μιχαηλίδου και υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει θετικά και 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, αλλά και τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Όπως έγραψε το insider.gr, την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά το υπουργικό και σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, δεν αποκλείεται να είναι της τάξης των 50 ευρώ (καθαρά), γεγονός που σημαίνει πως ο κατώτατος θα «κλειδώσει» στα 840 ευρώ μεικτά (718 ευρώ καθαρά), από τα 667 ευρώ που είναι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση δεν προβλέπεται να είναι μικρότερη από 5,5% με 6% (50 ευρώ μεικτά), δηλαδή ο νέος μισθός να κυμανθεί από 822 έως 830 ευρώ (μεικτά). Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριαστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών λόγω της ακρίβειας, ενώ το γεγονός πως δεν θα δοθεί κάποια έκτακτη παροχή το Πάσχα ίσως οδηγήσει σε μια πιο γενναία αύξηση, εν όψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επισήμως προσωρινός ανάδοχος για τη mega σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ

Χατζηδάκης - Παπαθανάσης με Φερέιρα: Το 100% θα φθάσει η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

ΕΥΔΑΠ: Οι επενδύσεις 2 δισ. ευρώ – Τα ΚΕΛ, η Ψυττάλεια του μέλλοντος, τα τιμολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider