Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει έκδοση ομολόγων έως και 10 δισ. μετά την επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει έκδοση ομολόγων έως και 10 δισ. μετά την επενδυτική βαθμίδα
Η Ελλάδα καταρτίζει σχέδια για να εκδόσει ομόλογα έως και 10 δισ. στη διάρκεια του ερχόμενου έτους, μετά την ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγή με γνώση των εξελίξεων.

Η Ελλάδα καταρτίζει σχέδια για να εκδόσει ομόλογα έως και 10 δισ. στη διάρκεια του ερχόμενου έτους, μετά την ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγή με γνώση των εξελίξεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της καθώς το σχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό κατάρτιση, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση χρέους ύψους 8 έως 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2024 με στόχο την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η έκδοση χρέους θα μειώσει την εξάρτηση της Ελλάδας από τη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων του δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Αθήνα κυβέρνηση εξετάζει ακόμα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης, ενώ το μέσο απευθύνθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για σχόλιο επί του ζητήματος.

Υπενθυμίζεται πως η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τόσο από την Fitch Ratings όσο και από την S&P Global Ratings στα τέλη του τρέχοντος έτους άνοιξαν την πόρτα σε μια δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ομόλογα της χώρας, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους. Με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, το αμερικανικό μέσο αναφέρεται στα περαιτέρω σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας -το οποίο στις αρχές του 2024 υπολογίζεται πως θα ανέρχεται περίπου στα 30 δισ. ευρώ- που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης για να καθησυχάσει τις αγορές ότι η χώρα είχε αρκετά χρήματα για το χρέος εάν δεν μπορούσε να βρει χρηματοδότηση από τις αγορές, επικαλούμενο την ίδια πηγή.

Σημειώνεται πως η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπερνά τις επιδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών από τον Μάιο, ενώ το spread έναντι του ισπανικού 10 ετούυς βρίσκεται κάτω από τις 20 μονάδες βάσης, μία σαφής ένδειξη ότι οι επενδυτές θεωρούν την Ελλάδα ως χώρα που δεν βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης.

Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του καθαρού χρέους και το 2024. Η Ελλάδα είχε προαναγγείλει ότι θα μειώσει το χρέος ως αναλογία επί του ΑΕΠ στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος, ενώ το χρέος το 2020 ανερχόταν στο 207% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάλυση Economist: Κορυφαία οικονομία το 2023 η ελληνική - «Απίθανος θρίαμβος»

Πρόωρη αποπληρωμή 2πλής δόσης «ακριβών» δανείων 5,29 δισ. ευρώ - Ηχηρό σήμα στις αγορές

Bloomberg: Μετά από 3 χρόνια πτώσης, το γεν ετοιμάζεται για ράλι το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider