Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Κώστας Κετσιετζής
Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Αναζητείται ορατότητα για τριετίες, υποχρεωτική ασφάλιση και χρηματοδοτήσεις. Μένουν να καθοριστούν σημαντικές λεπτομέρειες σχεδόν για το σύνολο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και ειδικά για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων, το ξεπάγωμα των τριετιών και τις ρυθμίσεις για τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Τις εξειδικεύσεις των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένουν οι φορείς της αγοράς. Και αυτό διότι όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες στο insider.gr μένουν να καθοριστούν σημαντικές λεπτομέρειες σχεδόν για το σύνολο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και ειδικά για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων, το ξεπάγωμα των τριετιών και τις για τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα οι φορείς αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για την υποχρεωτική ασφάλιση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών. Μεταξύ άλλων πρέπει να καθοριστεί η περίμετρος του μέτρου, δηλαδή ποια όρια θα μπουν στο μέγεθος των επιχειρήσεων που θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν, αλλά και ποιες καλύψεις θα πρέπει να έχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως η υποχρέωση ασφάλισης θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε αυτές με μικρότερους κύκλους εργασιών και αριθμό εργαζομένων. Ένα ακόμη ερώτημα είναι το αν θα υπάρξουν κίνητρα μαζί με την υποχρεωτικότητα, όπως η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ των ασφαλισμένων κατοικιών.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημείωσε πως η έναρξη της δημόσιας συζήτησης για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση «γιατί, όπως έχει φανεί ήδη, το κράτος δεν μπορεί μόνο του να σηκώσει το βάρος των αποζημιώσεων σε πληγέντες. Και επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον όλο και συχνότερα, πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην εξαρτάται ο πολίτης μόνο από την κρατική αρωγή μετά από έναν σεισμό, μία φωτιά ή μία πλημμύρα».

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η υποχρεωτική ασφάλιση, δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί αν δεν υποστηριχθούν οι πολίτες με σοβαρά φορολογικά και άλλα κίνητρα. Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ πέρα από την έκπτωση 10% στο ΕΝΦΙΑ που ισχύει μόνο για τις κατοικίες, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιζομένων ιδιοκτητών. «Αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι η ασφαλιστική αγορά λειτουργεί με απόλυτη φορολογική διαφάνεια και συμμόρφωση, και αποδίδει στο Δημόσιο τόσο μεγάλα φορολογικά έσοδα ώστε να είναι δημοσιονομικά ευχερής και συμφέρουσα η ουσιαστική επιδότηση των ασφαλιζομένων ιδιωτών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ σημειώνοντας ακόμη η κρατική αρωγή θα πρέπει να καλύπτει προς τους ασφαλισμένους πολίτες το 2% - 4% που ως απαλλασσόμενο, δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Αιφνιδιασμός από το ξεπάγωμα των τριετιών

Σε αντίθεση με την υποχρεωτική ασφάλιση που μπήκε στο προσκήνιο μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η ανακοίνωση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών από 1η Ιανουαρίου 2024 ήρθε τελείως αιφνιδιαστικά. Και αυτό διότι η επιστροφή των επιδομάτων προϋπηρεσίας προγραμματιζόταν για όταν η ανεργία υποχωρούσε σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτι το οποίο δεν αναμένεται πριν το 2024.

Για να προλάβουν τις όποιες αντιδράσεις από το επιπλέον κόστος που φέρνει για τις επιχειρήσεις η επιστροφή των επιδομάτων προϋπηρεσίας από το υπουργείο Εργασίας έσπευσαν να διευκρινίσουν πως αυτά δεν θα δοθούν αναδρομικά, ενώ όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς τους, το διάστημα 2012 -2023, ως οικειοθελή παροχή, οι οποίες υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να δώσει κανένα επίδομα προϋπηρεσίας.

Ενίσχυση της χρηματοδότησης

Θετικά αντιμετωπίζεται η ειδική αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, την στήριξη του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα και στις πρωτοβουλίες για να δοθεί η δυνατότητα παροχής δανείων σε μη τραπεζικούς φορείς. Και αυτό ειδικά από τη στιγμή που οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ και όσες μικρές επιχειρήσεις έχουν έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν έως και 2,5% υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις μεγαλύτερες.

Στη δήλωσή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει ακόμη όμως πως «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όμως παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν ακούσαμε κάτι για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Στη δήλωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΕΕΑ αναφέρει ακόμη πως «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όμως παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η ακρίβεια, οι συσσωρευμένες οφειλές, οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη ρευστότητας, τα επιπλέον μισθολογικά βάρη που φέρνει το ξεπάγωμα των τριετιών, είναι παράγοντες που κλονίζουν το επιχειρείν. Και επειδή καμία οικονομία δεν αναπτύχθηκε χωρίς την συμμετοχή των επιχειρήσεων, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυση τους. Όσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που και εμείς ζητάμε, θα περιμένουμε να δούμε τον τελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή είναι ότι θέλουμε να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη».

Β. Κορκίδης: Μεταρρυθμιστικές αλλαγές και αντιπλημμυρικές παροχές

Από την μεριά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνει πως η προσπάθεια του πρωθυπουργού ήταν εμφανής, στο να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα περισσότερων μόνιμων μεταρρυθμίσεων, δομικών αλλαγών και λιγότερο, πρόσκαιρων παροχών, με εξαίρεση βεβαίως το αντιπλημμυρικό καλάθι της Θεσσαλίας και το αντιπυρικό καλάθι του Έβρου» Στο κρίσιμο πεδίο της ακρίβειας, διατύπωσε ανησυχίες για τις επίμονες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, το μήνυμα του πρωθυπουργού στο οικονομικό πεδίο ήταν να ανακτηθεί ο πλούτος της χώρας από επενδυτική ανάπτυξη, ενώ έκανε σαφές πως δεν θα γίνουν αλλαγές στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων, αλλά παρεμβάσεις με 10 μέτρα στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Η ομιλία Μητσοτάκη, χωρίς διάθεση παροχολογίας, πιστεύω πως εστίασε σε μια προσπάθεια πολιτικής αφύπνισης, οικονομικής εγρήγορσης και κοινωνικής ενθάρρυνσης για την επόμενη μέρα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξειδικεύσεις», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Ποια μεγάλα αντιπλημμυρικά/αρδευτικά ύψους 2 δισ. ευρώ είναι στα «σκαριά»