JP Morgan για Βρετανία: Τα επιτόκια μπορεί να φθάσουν στο 7% - Κίνδυνος «απότομης προσγείωσης»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan για Βρετανία: Τα επιτόκια μπορεί να φθάσουν στο 7% - Κίνδυνος «απότομης προσγείωσης»
Για το σενάριο η ΒοΕ να χρειαστεί να ωθήσει τα επιτόκια έως και τα επίπεδα του 7% προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, πυροδοτώντας «απότομη προσγείωση» για τη βρετανική οικονομία, προειδοποιεί η JP Morgan.

Για το σενάριο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να χρειαστεί να ωθήσει τα επιτόκια έως και τα επίπεδα του 7% προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, πυροδοτώντας «απότομη προσγείωση» για τη βρετανική οικονομία, προειδοποιεί η JP Morgan.

Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος της JP Morgan Allan Monks, επικαλούμενος μετρήσεις που παραπέμπουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων της τάξης του 2% (από τα τρέχοντα επίπεδα του 5%), σημείωσε ότι μία «απότομη προσγείωση» για τη βρετανική οικονομία «θεωρείται εξαιρετικά πιθανή», ενώ προειδοποίησε και για «πιθανή ανοδική πορεία των επιτοκίων».

Πάντως, όπως είπε, η βασική του πρόβλεψη είναι για μία πιο ήπια αύξηση των επιτοκίων με το peak τους να διαμορφώνεται στο 5,75% τον Νοέμβριο.

Αυτά, μετά από μια σειρά δυσοίωνων προγνωστικών για τη βρετανική οικονομία, μετά τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, τα οποία ενίσχυσαν τα «στοιχήματα» για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.

Οι επενδυτές «βλέπουν» τα επιτόκια να φθάνουν στο 6,25% μέχρι το τέλος του 2023, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών.

Σύμφωνα με τον Monks, η υψηλότερη αύξηση των ονομαστικών μισθών αντισταθμίζει μέρος του πλήγματος των πιο ακριβών στεγαστικών δανείων, ακόμα και μετά από τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να σημαίνει ότι η BoE θα πρέπει να ωθήσει το βασικό της επιτόκιο στο 7% για να αυξήσει τους τόκους των στεγαστικών δανείων στα επίπεδα που επικρατούσαν τη δεκαετία πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 - 2009.

Εν τω μεταξύ, και τα στοιχεία που αφορούν στις επιχειρηματικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αλλά και τις προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό, «δείχνουν» τα επιτόκια κοντά ή ακόμα και πάνω από το 7%.

Πρόκειται για ένα ακόμα «καμπανάκι» που ενισχύσει τις ανησυχίες ότι η BoE δεν θα καταφέρει με ευκολία να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απαισιόδοξες οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για το μέλλον - Οι χειρότερες εκτιμήσεις από το 2008

Γερμανία: Σε χαμηλό 5 ετών οι συμφωνίες για εμπορικά ακίνητα - Πτώση 50% σε έξι μήνες

Η Citigroup υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider