Ρεύμα: Μείωση κατανάλωσης και τον Ιανουάριο – Τα ποσοστά των προμηθευτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Μείωση κατανάλωσης και τον Ιανουάριο – Τα ποσοστά των προμηθευτών
Στο 13,78% η πτώση της ζήτησης συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022, με συνέπεια να συνεχίζεται η μείωση για 7ο συνεχόμενο μήνα. Περίπου στο 60% το μερίδιο της «καθαρής» ηλεκτροπαραγωγής, με τις ΑΠΕ να συμμετέχουν με 48,4% και τα υδροηλεκτρικά με 11,1%. Μείωση 3% στο ποσοστό της ΔΕΗ, πάνω από 10% το μερίδιο της Mytilineos.

Συμπληρώνεται ένα 7μηνο πλέον διαδοχικών αρνητικών αρνητικών προσήμων στην εγχώρια κατανάλωση ρεύματος, καθώς σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον Ιανουάριο, και το 2023 έκανε «ποδαρικό» με πτώση της ζήτησης, σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι υποχώρηση της κατανάλωσης καταγράφηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο Ιούλιο, ενώ συνεχίζεται όλους τους υπόλοιπους μήνες που μεσολάβησαν από τότε.

Με βάση το δελτίο του Διαχειριστή, η πτώση της ζήτησης συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022 άγγιξε διψήφιο ποσοστό, διαμορφούμενη στο -13,78%. Έτσι, τον πρώτο μήνα καταναλώθηκαν στο εγχώριο σύστημα 4.203 Γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 4.874 τον πρώτο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σε απόλυτες τιμές, η μεγαλύτερη «βουτιά» καταγράφηκε στο δίκτυο διανομής, με τα νοικοκυριά και τις μικρές- μεσαίες επιχειρήσεις να καταναλώνουν 609 λιγότερες Γιγαβατώρες (-15%). Απώλειες, αλλά σε πολύ μικρά επίπεδα, κατέγραψε και η ζήτηση από τις βιομηχανίες στην υψηλή τάση, οι οποίες κατανάλωσαν 47 λιγότερες Γιγαβατώρες, έναντι του Ιανουαρίου του 2022.

Οι ΑΠΕ τα πρωτεία

Τη συνέχιση μείωσης της ζήτησης είχε «φωτογραφίσει» μερικές ημέρες νωρίτερα και το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιανουάριο, στο οποίο όπως έχει γράψει το Insider.gr, αποτυπωνόταν η βουτιά στον όγκο συναλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά. Με δεδομένο ότι το σύνολο της παραγωγής και κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα «περνά» μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο όγκος συναλλαγών αποτυπώνει και τα επίπεδα της κατανάλωσης.

Η (μειωμένη) ζήτηση του Ιανουαρίου καλύφθηκε σε σημαντικό βαθμό από εισαγωγές, οι οποίες σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ παρουσίασαν αύξηση κατά 36,6% σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2022. Όσον αφορά το εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό που «επιστρατεύθηκε» ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ρεύμα, την πρώτη θέση κατέλαβαν οι ΑΠΕ, με ποσοστό 48,4%.

Αυτό σημαίνει πως περίπου 1 στις 2 κιλοβατώρες προέκυψαν τον προηγούμενο μήνα από «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, με δεδομένο ότι τα υδροηλεκτρικά συμμετείχαν στο μίγμα με 11,1%, σχεδόν το 60% της εγχώρια παραγόμενης ενέργειας (για την ακρίβεια το 59,5%) προήλθε από σταθμούς με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ως συνέπεια, η θερμοηλεκτρική παραγωγή περιορίστηκε στο 40,6%.

Μείωση 3% στο ποσοστό της ΔΕΗ

Όσον αφορά το μερίδιο των προμηθευτών στο συνολικό φορτίο εκπροσώπησης στην εγχώρια λιανική ρεύματος, τον Ιανουάριο η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, το μερίδιό της διαμορφώθηκε 60,08%, από 63,12% τον Δεκέμβριο του 2022.

Από τα «κέρδη» που είχαν οι ιδιώτες προμηθευτές, μεγάλο μέρος απέσπασε η Mytilineos (Protergia), η οποία είδε το ποσοστό της να ενισχύεται στο 10,53% από 7,5%. Ακολούθησαν οι δύο υπόλοιποι καθετοποιημένοι Όμιλοι, δηλαδή η ΗΡΩΝ με 6,83% (από 6,88%) και η Elpedison με 6,02% (από 6%).

Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η NRG με 4,55% (από 4,61%), η Αέριο Αττικής με 2,66% (από 2,44%), η ZeniΘ με 2,17% (από 2,13%), η Watt & Volt με 2,06% (2,1%) και η Volterra με 1,8% (από 1,02%). Οι υπόλοιποι πάροχοι συγκέντρωσαν στο σύνολό τους μερίδιο 2,36%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider