Πατέλης: Παρά τις φουρτούνες και τα κύματα, η οικονομία θα αντέξει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατέλης: Παρά τις φουρτούνες και τα κύματα, η οικονομία θα αντέξει
«Είμαστε εθνικά περήφανη γιατί αυτή είναι μια πρόταση που πρώτα διατυπώθηκε από την Ελλάδα. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε πρόταση που διατύπωσε η ίδια η Ούρσουλα φον Ντερ Λαιεν στην πρόταση που διατύπωσε προς τους ηγέτες».

Την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση του πληθωρισμού, και την ενεργειακή κρίση σχολίασε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Επίσης, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως: «ο κ. Τσίπρας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι εσείς δώσατε 50 δισ. και εγώ έπρεπε να πάρω 37 δισ. Κάπως έτσι το είπε, θα προσθέσω αυτά είναι επιλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο μέσω της περήφανης διαπραγμάτευσης το οποίο τον ανάγκασε μετά να μαζέψει χρήματα, επιλογή του ήταν αυτή η υπερφορολόγηση. Αυτή η κυβέρνηση βάζει ως προτεραιότητα τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και τις μειώσεις φόρων και αυτό εν τελεί επιστρέφει και στην κοινωνία με την στήριξη των ευάλωτων, αυτό είναι διαφορά οικονομικής φιλοσοφίας δηλαδή και να ξαναέρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πάλι τα ίδια θα γίνουν».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας «είχε μεγάλη ορμή στο πρώτο μισό του έτους , καθώς είχαμε στο δεύτερο τρίμηνο 7,8% ανάπτυξη. Έχουμε τις μεγαλύτερες εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια ,αλλά και αύξηση των καταθέσεων . Βέβαια συνεχίζουμε και έχουμε μπροστά μας την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ . Έχουμε μπροστά μας μια φουρτούνα, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική οικονομία θα αντέξει πιο πολύ από τις άλλες».

Επισήμανε ότι για το 2022 θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα είναι μικρότερο από αυτό που αναμενόταν, ενώ για το 2023 τόνισε ότι αναμένεται ένα μικρό πλεόνασμα. «Οι Έλληνες έχουμε περάσει πολλά και στην κρίση είμαστε πολύ ανθεκτικοί, ως λαός. Σε σχέση με άλλες χώρες η οικονομία μας έχει ανθεκτικότητα και μεγάλη ορμή . Δημιουργήθηκαν για παράδειγμα πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε έτσι . Το να βλέπει ένας ξένος επενδυτής ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σοβαρή η οποία παρόλα αυτά που συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να πορευθεί με μια σταθερότητα και προβλεψιμότητα αυτό είναι πολύ σημαντική παρακαταθήκη και για το μέλλον , καθώς δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας για το ότι η χώρα μας είναι σοβαρή» σχολίασε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

«Το χρέος της χώρας απομειώνεται ραγδαία. Είχαμε χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ τερατώδη υπερπλεονασματα και παρόλα αυτά ο λόγος χρέους ΑΕΠ δεν έπεσε. Φέτος θα έχουμε από τις μεγαλύτερες πτώσεις αυτού του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο κόσμο. Του χρόνου ευελπιστούμε και προβλέπουμε ότι το χρέος μας θα πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα από του 2012 .Το δημόσιο μας χρέος έχει σε μεγάλο βαθμό σταθερό επιτόκιο 1,4%. Είναι αρκετά ανθεκτικό στις αυξήσεις επιτοκίων», τόνισε αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος. «Όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί και πάλι δίνουν μια αίσθηση ότι η Ελλάδα έχει περάσει το παρελθόν της και ότι είναι μια σταθερή χώρα. Να θυμηθούμε και την επένδυση της Google η οποία προστέθηκε σε αυτή της Amazon Web Services . Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες στην ΕΕ που έχει καταφέρει να προσελκύσει και τις 3 αυτές εταιρείες σε επενδύσεις cloud», πρόσθεσε ο κ. Πατέλης σχετικά με τις πρόσφατες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εκτιμά πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες, ενώ «η διαβεβαίωση του υπουργείου ενέργειας αλλά και της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξουν blackout. Δεν είναι στο σχεδιασμό μας να υπάρχει κόφτης στο ρεύμα» πρόσθεσε. «Βέβαια υπάρχει και το στοιχείο της αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί και είμαστε αισιόδοξοι ότι η χώρα μας θα περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα» ανέφερε ο κ. Πατέλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΝΔ: Μεγάλη η αποδοχή των ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Τουρκία

Σκυλακάκης: Μεγάλη ικανοποίηση από το επενδυτικό ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης - «Κλειδί» η ταχύτητα απορρόφησης

Παγκρήτια: Το αποτέλεσμα της ΑΜΚ καταδεικνύει την εμπιστοσύνη μετόχων και των επενδυτών στην Τράπεζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider