Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός γίνεται όλο και πιο ευρύς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός γίνεται όλο και πιο ευρύς
Με τις πληθωριστικές τάσεις να αυξάνεται και την ανάπτυξη να κάνει «κοιλιά» ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διευρύνεται ενώ η ανάπτυξη αποδυναμώνεται, καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος.

«Βλέπουμε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο υπάρχει σημαντική επιβράδυνση» υπογράμμισε μιλώντας σε ένα συνέδριο, προειδοποιώντας πως υπάρχει οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται κοντά στο μηδέν.

Ο πληθωρισμός αναμένεται φτάσει στο 9,6% αυτόν τον μήνα, που θα αποτελεί υψηλό, ενώ μία νέα αύξηση των τιμών, ειδικά σε τρόφιμα και καύσιμα, έρχεται με «σπασμένα τα φρένα».

Σημειώνεται πως στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην δεύτερη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων -αυτή τη φορά κατά 75 μονάδες βάσης- αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αυξήσεις στο μέλλον, καθώς εκτιμάται πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το μέγεθος της επόμενης αύξησης, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι μελλοντικές κινήσεις θα «εξαρτώνται από τα δεδομένα», τονίζοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σίμκους (ΕΚΤ): Η ύφεση στην Ευρωζώνη θα μετριάσει τον πληθωρισμό - Αύξηση των επιτοκίων «τουλάχιστον» 0,50% τον Οκτώβριο

Ιταλικά spreads: Άμεσες, αλλά ελεγχόμενες, οι αντιδράσεις στη νίκη Μελόνι - Τι «θέλουν» να δουν οι αγορές

Πώς βλέπουν Goldman Sachs, ING, UBS τη νέα κατάσταση στην Ιταλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider