Μάχη επιβίωσης δίνει ο κλάδος των αρτοποιών στη σκιά της ακρίβειας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη επιβίωσης δίνει ο κλάδος των αρτοποιών στη σκιά της ακρίβειας
Για έναν δύσκολο χειμώνα προετοιμάζεται ο κλάδος. Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Συντεχνίας στο insider.gr. 

Τη δική τους μάχη επιβίωσης μέσα στην τέλεια πληθωριστική καταιγίδα που έχει σχηματιστεί πάνω από την ελληνική οικονομία δίνουν οι αρτοποιοί της χώρας, ένας κλάδος που έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή… κινδύνου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι αρτοποιοί είχαν κρούσει από καιρό «καμπανάκι», ακόμη και πριν το ξέσπασμα του πολέμου στα ουκρανικά εδάφη, προειδοποιώντας πως έρχονται δύσκολες μέρες υπό το βάρος των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όμως, η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, στη σκιά και των φόβων για επισιτιστική κρίση.

«Η εξίσωση δεν βγαίνει, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», δηλώνει στο insider.gr o πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, Παναγιώτης Σαχινίδης, εκφράζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει αυτάρκεια στην πρώτη ύλη για την παραγωγή ψωμιού, το μαλακό σιτάρι.

Διπλάσια η τιμή στην πρώτη ύλη

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο σκληρό σιτάρι η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια, πραγματοποιώντας μάλιστα και εξαγωγές. Η ανησυχία ωστόσο αφορά στο μαλακό σιτάρι, καθώς η χώρα μας προμηθευόταν από τη Ρωσία και τη Ουκρανία κοντά στους 250.000 τόνους. Για να καλύψει τις ανάγκες της η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 900.000 τόνους μαλακού σίτου. «Εισάγουμε το 80% των αναγκών μας σε μαλακό σιτάρι. Η απεξάρτησή μας από τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο είναι αναγκαία», διαμηνύει ο κ. Σαχινίδης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου και το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού.

«Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία αγοράζαμε το σακί (25 κιλά) μαλακό σιτάρι στα 10-12 ευρώ ενώ τώρα έχουμε φτάσει να το αγοράζουμε στα 22-25 ευρώ. Η κατάσταση είναι δραματική», εξηγεί ο πρόεδρος της συντεχνίας αρτοποιών.

Στα ύψη το ενεργειακό κόστος

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, οι αρτοποιοί, όπως και κάθε άλλος κλάδος του εγχώριου επιχειρείν, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος. «Πριν τον πόλεμο πληρώναμε περί τα 1.500 ευρώ για το ρεύμα στα αρτοποιεία μας. Οι λογαριασμοί πλέον έχουν φτάσει στις 3.000 ευρώ. Ίδια η εικόνα και στο φυσικό αέριο. Από τους λογαριασμούς των 500-550 ευρώ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουμε φτάσει πλέον να δίνουμε 2.000-2.500 ευρώ», σημειώνει.

Τα αιτήματα των αρτοποιών στην κυβέρνηση

«Πρέπει να απεξαρτηθούμε και από την ενέργεια», εκτιμά ο κ. Σαχινίδης, επισημαίνοντας πως την Τρίτη βρέθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση και να του μεταφέρει την ανάγκη «λήψης άμεσων μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την απεξάρτηση μας από την ενέργεια», ένα θέμα που θα κρίνει και την επιβίωση του κλάδου των αρτοποιών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της συντεχνίας υπέβαλε στον κ. Παπαθανάση «υπόμνημα με το οποίο αιτούμαστε την αύξηση της επιδότησης σε ποσοστό 70%-80%, είτε από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, είτε από πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», καθώς και τη δανειοδότηση του υπόλοιπου ποσού από την Αναπτυξιακή Τράπεζα με αποπληρωμή σε βάθος τριετίας».

Μια ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, το προεδρείο της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων συναντήθηκε και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά. Στη συζήτηση, τέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου των αρτοποιών, καθώς και μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών οι οποίες θα συντελέσουν στην αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, εξετάστηκαν και συμφωνήθηκαν ενέργειες και βήματα για την εκπόνηση ενός βιώσιμου σχεδίου δράσης για την ανάκαμψη του κλάδου των αρτοποιών και του πρωτογενούς τομέα.

Για την οριστικοποίηση και πρόοδο των δράσεων που αναλαμβάνονται, θα προγραμματιστεί και νέα συνάντηση εργασίας με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση των συμφερόντων των επαγγελματιών, των παραγωγών και των καταναλωτών στη δύσκολη περίοδο της εξωγενούς ενεργειακής και της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης.

Έως και 1,3 ευρώ πωλείται το ψωμί

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη πρέπει με κάθε τρόπο να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρτοποιοί στα μέτωπα της ενέργειας και των πρώτων υλών, προκειμένου ο κλάδος να είναι σε θέση «να διατηρήσει χαμηλά την τιμή του ψωμιού για τον καταναλωτή». Όπως τονίζει, ανατιμήσεις έχουν γίνει, αλλά είναι οι μικρότερες δυνατές γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ψωμί.

Σήμερα η τιμή του ψωμιού έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ - και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τα 1,20 και 1,30 ευρώ η φρατζόλα - όταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία πωλούνταν κατά μέσο όρο στα 0,70-0,80 ευρώ.

Και μπορεί τον Ιούλιο - και για πρώτη φορά μετά από μήνες - ο πληθωρισμός να επιβραδύνθηκε στο 11,6%, από 12,1% τον Ιούνιο, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το πέπλο της ακρίβειας έχει απλωθεί για τα καλά στο σύνολο σχεδόν των ειδών διατροφής. Η προσοχή τώρα στρέφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 9 του μηνός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dimand: Πώς προχωρούν projects 1 δισ. ευρώ – Τα εσωτερικά «stress test» και τα χρονοδιαγράμματα αναπλάσεων

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο: Και όμως ήδη υπάρχουν παραδείγματα προς μίμηση

«Ακριβέ μου» Σεπτέμβρη: Αβεβαιότητα και… ανατιμήσεις που προκαλούν ίλιγγο στα τρόφιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider