Πατέλης: Fake news το μπλοκάρισμα της β' δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατέλης: Fake news το μπλοκάρισμα της β' δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης
Στοχευμένα τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ.

Ήταν fake news ότι μπλοκαρίστηκε η δεύτερη δόση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ξεκαθάρισε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως εξήγησε, η αίτηση για τη β' δόση θα γίνει κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο -γίνεται συνήθως 2 με 2,5 μήνες μετά τα ορόσημα- και αν πάνε τα πράγματα καλά, η εκταμίευση θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Κ. Πατέλης πρόσθεσε ότι το Ελλάδα 2.0, το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωράει πολύ καλά. Πάει πιο γρήγορα και πιο καλά από τις πιο πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Για το 2022, υπολογίζεται ότι θα έχει θετική επίδραση περίπου 1-2 μονάδων στο ΑΕΠ και ακόμη μεγαλύτερη το 2023.

Ξεχωριστά ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι συνεχίζει η καλή πορεία του προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση να στηρίζει τους ευάλωτους χωρίς, όμως, να υπάρξει δημοσιονομική αποσταθεροποίηση.

Ο ίδιος στάθηκε, ειδικότερα, στο κρίσιμο θέμα της ανάπτυξης, λέγοντας πως πρέπει να εφαρμόζονται πολιτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις που οδηγούν προς την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, σημείωσε πως θα είναι στοχευμένα, όχι οριζόντια.

Τι θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για μέτρα

Βάσει αποδόσεων ομολόγων των αγορών, η Ιταλία αποτιμάται πλέον από τις αγορές ως το ίδιο ή και πιο ριψοκίνδυνη από την Ελλάδα. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, οφείλεται αφενός στην πολιτική αστάθεια της Ιταλίας, αφετέρου στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αξιοπιστία της, Η χώρα, μάλιστα, βάζει του χρόνου τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. «Θα είναι μια σφραγίδα ότι είσαι μια χώρα νοικοκυρεμένη που μπορεί μόνη της να προσέχει τα του οίκου της χωρίς εποπτείες ή κάποιο μπαμπούλα από πάνω», είπε ο κ. Πατέλης. Αυτό σε συνδυασμό με τις άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ 20ετίας το τελευταίο 12μηνο, θα φέρουν εν τέλει την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των ευάλωτων. Το ύψος του χώρου αυτού δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί.

Για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Πατέλης σημείωσε πως οι οίκοι θέλουν να δουν πολιτική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Σε μεγάλη πλάνη όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες αστάθειας στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider