Σκυλακάκης: Ζητά από τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς -Δεν θα ακριβύνουν τα εισιτήρια στις αστικές

Newsroom
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Ζητά από τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς -Δεν θα ακριβύνουν τα εισιτήρια στις αστικές
Έκκληση στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς στους εργαζόμενους απηύθυνε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επιπλέον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών στο προβλεπτό μέλλον.

Έκκληση στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς στους εργαζόμενους απηύθυνε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επιπλέον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών στο προβλεπτό μέλλον.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθάμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, να αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό – όπως κάναμε με μια γενναία αύξηση συνολικά 9% από την αρχή του έτους – και δεδομένου ότι υπάρχει πίεση στον αγορά εργασίας διότι δεν βρίσκουν εργατικό δυναμικό, να εξηγήσουμε στις επιχειρήσεις ότι είναι ανάγκη να αυξήσουν τους μισθούς αν θέλουν να έχουν εργαζόμενους, κέρδη και παραγωγή», επισήμανε ερωτηθείς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ακρίβεια και την αύξηση του πληθωρισμού.

«Δεν είναι απλή σύσταση προς τις επιχειρήσεις, είναι διαπίστωση τη πραγματικής ανάγκης και όποιος το κάνει ταχύτερα θα μπορέσει να κρατήσει τους εργαζομένους. Και ξέρουν οι επιχειρήσεις ότι οι εργαζόμενοι είναι υπερπολύτιμοι, ειδικά σε μια περίοδο όπου υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις και εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ρεκόρ εξαγωγών για τους πρώτους μήνες του 2022, έχουμε πολύ μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις, ενώ παράλληλα επιστρέφει ο Τουρισμός. Για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις σε αυτές τις ανάγκες πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους αυξάνοντας τους μισθούς», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Σταθερά τα εισιτήρια -Σημαντικές επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση

Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το Κράτος απορρόφησε τις αυξήσεις στα κόστη των αστικών συγκοινωνιών, όπου δεν έχουν αλλάξει οι τιμές τις εισιτηρίων, και οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν αλλάξει. «Αυτό για τις αστικές συγκοινωνίες μπορούμε να το κρατήσουμε για το προβλεπτό μέλλον. Θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κινείσαι στην πόλη. Δηλαδή όταν έχεις ένα καλό Μετρό, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να κινείσαι στην πόλη. Είναι προφανές διότι θέλουμε να έχουμε όσο περισσότερο γίνεται αυτή την χρήση στα μεγάλα αστικά κέντρα των αστικών συγκοινωνιών», διευκρίνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι παράλληλα γίνονται σημαντικές επενδύσεις και στην ηλεκτροκίνηση όπου είναι σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για να μπουν για πρώτη φορά ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μίλησε και για τις εργασίες στην καινούργια γραμμή 4 του Μετρό. «Όλα αυτά είναι ένας από τους τρόπους για να χρησιμοποιούμε πιο συνετά την ενέργεια. Όπως ένας άλλος τρόπος είναι το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, που με το Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 έχουμε υποδεχθεί και ξεκινούν οι πρώτες 50.000 αιτήσεις από τις συνολικά 87.000 αιτήσεις από νοικοκυριά. Και θα βγει στις επόμενες ημέρες στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για αλλαγή κλιματιστικών που είναι εξαιρετικά επίκαιρο γιατί έχουμε παλιά κλιματιστικά στη χώρα με τεράστιες ηλεκτρικές καταναλώσει. Και τους επόμενους μήνες, τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου θα βγει και “Εξοικονομώ” για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

Μειωμένοι λογαριασμοί ρεύηματος και τον Μάιο και τον Ιούνιο

Ερωτηθείς για τις συστάσεις της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας, διευκρίνισε ότι αφορούν κατά κύριο λόγο την περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κάτι που αν συμβεί «θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε LNG».

«Προφανώς η εξοικονόμηση, όταν είναι πάρα πολύ ακριβή η ενέργεια, είναι κάτι που πρέπει ο καθένας μας να σκέφτεται, γιατί όταν κάτι είναι ακριβό, το χρησιμοποιείς και με μεγαλύτερη προσοχή. Δεν χρειάζεται να απευθύνω σύσταση εγώ. Ο καθένας καταλαβαίνει πως όταν κάτι γίνεται αρκετά πιο ακριβό, όπως το φυσικό αέριο που ήταν 5 φορές φθηνότερο, το χρησιμοποιείς με άλλο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά. «Η αυτοσυγκράτηση δεν είναι ίδια για τον φτωχό και τον πλούσιο και για αυτό παρεμβαίνουμε στους ευάλωτους και στη μεσαία τάξη, με πολύ αποφασιστικά μέτρα ειδικά για το ηλεκτρικό, το οποίο είναι κάτι που δεν μπορείς να προσαρμοστείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος θα δούμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις θα δουν κάποια στιγμή και αναδρομικά που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τους λογαριασμούς τους και από τον Ιούλιο θα ισχύσει το καινούργιο σύστημα. «Που σημαίνει ότι οι πρώτοι μειωμένοι λογαριασμοί με βάση το καινούργιο σύστημα θα έρθουν τέλος Αυγούστου. Αλλά ήδη οι λογαριασμοί που θα βλέπουν τώρα τα νοικοκυριά θα είναι σημαντικά καλύτεροι γιατί και τον Απρίλιο ήταν μεγαλύτερες οι επιδοτήσεις και τον Μάιο –Ιούνιο καλύπτουμε πολύ περισσότερους», ανέφερε.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για δοθεί παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Μαΐου, καθώς ο φόρος είναι μειωμένος συνολικά κατά 340 εκατομμύρια σε σχέση, ενώ οι δόσεις που έχουν αυξηθεί σε 10, είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραμανλής: Τώρα φαίνονται τα αποτελέσματα της σοβαρής δουλειάς που έχουμε κάνει στα έργα

Όλες οι ειδήσεις

10:20

10 συμβουλές για την απόκτηση του πρώτου σου σπιτιού

10:17

Στόλτενμπεργκ: «Πρόκληση» για συμφέροντα και αξίες του ΝΑΤΟ η Κίνα, «άμεση απειλή» η Ρωσία

10:13

Προβλήματα σε πτήσεις σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών στην εναέρια κυκλοφορία στη Γερμανία

10:11

Morgan Stanley: Ύφεση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2022

09:52

FDA: Οι ΗΠΑ χρειάζονται ανανεωμένα εμβόλια για την αντιμετώπιση της Όμικρον

09:47

Το θρυλικό ράντσο του Johnny Cash στην αγορά για 1,79 εκατ. δολάρια

09:43

Βουλή: Στην Ολομέλεια η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη χονδρική

09:28

Β. Κορέα: «Ασιατικό NATO» χτίζουν οι ΗΠΑ κι οι σύμμαχοι τους με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

09:23

Δίκη Λιγνάδη: Σήμερα η αγόρευση του εισαγγελέα

09:16

EFE: Η Ελλάδα με αφετηρία την Αλόννησο διευρύνει το τουριστικό της αφήγημα

09:12

Ψηφιακή Διακυβέρνηση: 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας το όφελος από το gov.gr

09:04

ΗΠΑ: Διάθεση 296.000 δόσεων εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων στις αμερικανικές πολιτείες

08:59

Οικονόμου: Ευρύ φάσμα νέων έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

08:56

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ρωσικού πλήγματος σε πολυκατοικία της Μικολάιφ

08:52

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Σχιστό Κορυδαλλού

08:50

Στο τέλος Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας

08:48

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα - Σε συνύπαρξη με τον ιό και από το φθινόπωρο

08:45

Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια – Στην Ελλάδα 4η δόση για πιο πολλούς άνω των 60 ετών

08:42

Κορονοϊός: Καθοριστική για τις εξελίξεις η τρέχουσα εβδομάδα

08:38

«Χειρόφρενο» σε λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων

08:27

Ζελένσκι: Η Ρωσία να εκδιωχθεί από τις τάξεις του ΟΗΕ

08:23

ΗΠΑ: Καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να είναι «αιχμάλωτη δικτατόρων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών»

08:23

Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα

08:20

Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την ΙΟΝ – Η «γλυκιά» διαδρομή στην ιστορία και η επόμενη μέρα

08:19

ΕΕ: Από το 2035 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα θα είναι κλιματικά ουδέτερα

08:15

Σολτς: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Κίεβο αλλά χωρίς να διακινδυνεύουμε κλιμάκωση

08:05

Παγίδα για την κυκλική οικονομία η ανακύκλωση ρούχων

08:04

Σε «εξαιρετικό κλίμα» οι συζητήσεις Μητσοτάκη με Μπάιντεν, Τζόνσον, Μακρόν - Ικανοποίηση για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

08:01

Το «τέλος» του τέλους επιτηδεύματος

07:57

Ακίνητα - Τουρισμός: «Σπάει τα κοντέρ» η θερινή ζήτηση για πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με +232%