Μέτρα στήριξης με… μέτρο λόγω εσόδων και «εξόδου» από την εποπτεία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέτρα στήριξης με… μέτρο λόγω εσόδων και «εξόδου» από την εποπτεία
Έως την Παρασκευή 4/2 αναμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών τη ροή πληρωμών προς τα κρατικά ταμεία, λόγω και των παρατάσεων που δόθηκαν στους φορολογουμένους σε συγκεκριμένες περιοχές εξ αιτίας της κακοκαιρίας Ελπίδα.

Έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου αναμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών τη ροή πληρωμών προς τα κρατικά ταμεία, λόγω και των παρατάσεων που δόθηκαν στους φορολογουμένους σε συγκεκριμένες περιοχές εξ αιτίας της κακοκαιρίας Ελπίδα. Κάποιες εξ αυτών (όπως ο ΦΠΑ) επιχειρείται να υπολογισθούν ταμειακά στον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως και μόνο λόγω της παράτασης που ισχύει για την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας ο πρώτος μήνας του 2022 θα καταγράφει πιέσεις στο πεδίο των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Μένει να φανεί πόση θα είναι και η επίπτωση λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, αλλά κυρίως λόγω της αναβαλλόμενης κατανάλωσης την εβδομάδα του χιονιά, αλλά και των απωλειών που υπέστησαν ειδικά κλάδοι όπως η εστίαση ή το λιανεμπόριο.

Η κυβέρνηση οριστικοποιεί τα επόμενα βήματα στο πεδίο των μέτρων στήριξης με γνώμονα όχι μόνο την πορεία των εσόδων, αλλά και τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για την ενισχυμένη εποπτεία και την ομαλή έξοδο τον Ιούνιο που επιθυμεί. Ο λόγος για μία απόφαση που προϋποθέτει πέρα από την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και μία εικόνα επιστροφής σε πλεονάσματα το 2023, δηλαδή σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Η απόφαση για το πως θα κινηθεί τον Φεβρουάριο «φωτογραφήθηκε» χθες στο ενεργειακό πεδίο, με την προαναγγελία παράτασης του σχήματος του Ιανουαρίου με κάποιες προσαρμογές τροφοδοτούμενο από τα έσοδα των ρύπων και όχι από τα κρατικά ταμεία. Και τούτο παρά τα μηνύματα για νέο κύμα ανατιμήσεων.

Ανάλογη σχεδιάζεται να είναι και η στάση, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, στο πεδίο των μέτρων για την πανδημία. Καθώς και για την κάλυψη άλλων αναγκών, όπως για τις φυσικές καταστροφές.

Η ανάγκη για μέτρα στήριξης με φειδώ βασίζεται στο σενάριο ομαλοποίησης της κατάστασης στο υγειονομικό πεδίο, με μοχλό στήριξης τη διάθεση των αντιικών φαρμάκων. Αλλά και σε μία σταθεροποίηση της διεθνούς ενεργειακής αγοράς.

Οι εν λόγω παραδοχές τελούν πάντα υπό επανεξέταση, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Με γνώμονα και τις «οδηγίες» που θα δοθούν στις επόμενες υπουργικές συνόδους της ΕΕ.

Επισημαίνοντας πως ο οδικός χάρτης των κινήσεων της Αθήνας έως τον Μάρτιο περιλαμβάνει πολλούς σταθμούς για τα ελληνικά αιτήματα. Με άγνωστους «Χ», πέραν των διεθνών οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων και την στάση των κρατών για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Μία στάση η οποία δεν αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί πριν το Φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλώνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στη βιομηχανία τον Ιανουάριο, μειώνουν τις αγορές οι καταναλωτές - Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις

Ο οδικός χάρτης για «έξοδο» το καλοκαίρι από την ενισχυμένη εποπτεία – Τι θα κρίνει τη διαπραγμάτευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider