Πώς θα διαμορφωθεί το ενεργειακό «πακέτο» ενίσχυσης για τον Φεβρουάριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα διαμορφωθεί το ενεργειακό «πακέτο» ενίσχυσης για τον Φεβρουάριο
Τι θα μοιραστεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Μικρή μείωση της επιδότησης στο ρεύμα για τα νοικοκυριά, στα ίδια επίπεδα η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων αερίου - «Παράθυρο» για αύξηση της έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας - Σχέδιο για αύξηση στο 75% της επιδότησης στο ρεύμα σε επιχειρήσεις

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο, για την προστασία από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα συνεχίσουν να κινούνται και τον επόμενο μήνα σε υψηλά επίπεδα.

Τις επικείμενες ανακοινώσεις προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετέχοντας διαδικτυακά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), με κεντρικό θέμα το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, το «δίχτυ προστασίας» για τον νέο μήνα δεν θα έχει μεγάλη διαφορά με τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν τον Ιανουάριο.

Όπως είναι γνωστό, τα μέτρα προσαρμόζονται κάθε μήνα, ανάλογα με τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών των δύο ενεργειακών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται μία μικρή μείωση της επιδότησης στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, καθώς το κυβερνητικό κλιμάκιο εκτιμά πως τον Φεβρουάριο θα υπάρξει μία μικρή περαιτέρω αποκλιμάκωση του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Επομένως, παρόλο που το ποσό ενίσχυσης θα μειωθεί σχετικά, θα μπορέσει να απορροφήσει περίπου το ίδιο ποσοστό των αυξήσεων με τον μήνα που προηγήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η επιδότηση (που ήταν κλιμακωτή) άγγιζε τα 42 ευρώ για τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, με τις ενδείξεις να συγκλίνουν πως το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοστεί μεταξύ των 35 και των 40 ευρώ.

Πιθανή ενίσχυση της έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε κάθε περίπτωση, και πάλι η επιδότηση θα αφορά αποκλειστικά κύριες κατοικίες. Επίσης, θα έχει και πάλι κλιμακωτή εφαμοργή, ενώ θα καλύπτει έως 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης.

Όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, αν και δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ποσό ενίσχυσης θα παραμείνει στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως η επιδότηση θα κινηθεί και πάλι σε 20 ευρώ ανά θερμική Μεταβατώρα.

Όπως και τον Ιανουάριο, η στήριξη θα αφορά το σύνολο της κατανάλωσης. Επίσης, θα καλύπτει τους οικιακούς καταναλωτές όλων των προμηθευτών.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ενίσχυση της έκπτωσης που θα παράσχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία παρείχε έκπτωση επίσης 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

«Παράθυρο» για ενισχυμένη στήριξη σε επιχειρήσεις

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις και την επιδότηση στο ρεύμα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΕΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η επιδότηση στο ρεύμα, στοχευμένα για επιχειρήσεις που η λειτουργία τους εξαρτάται σημαντικά από το ενεργειακό κόστος. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό από τον Φεβρουάριο είναι, στις λίγες ημέρες μέχρι την ανακοίνωση των μέτρων, να προηγηθεί η έγκριση της σχετικής ελληνικής πρότασης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Το «πράσινο φως» της Κομισιόν είναι απαραίτητο, ώστε η επιδότηση να μην θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Αν η έγκριση εξασφαλιστεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, τότε στους εν λόγω κλάδους η επιδότηση θα ανέλθει στο 75%, από 50% που ήταν για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια τον Ιανουάριο.

Σε αντίθετη περίπτωση, η επιδότηση στα μη οικιακά τιμολόγια θα εφαρμοσθεί οριζόντια και τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι Ιανουάριο ανήλθε σε 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για το σύνολο της κατανάλωσης, καλύπτοντας έτσι το 50% του αυξημένου κόστους. Η ενίσχυση αυτή δόθηκε όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

Ακριβότερη πανευρωπαϊκά στο ρεύμα η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Την ίδια στιγμή, ο Ιανουάριος «έκλεισε» χθες με την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά να χρίζεται η ακριβότερη στην Ε.Ε. Η μέση μηνιαία τιμή στην ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε σε 227,3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ ακολούθησε η Ιταλία (224,5 €/MWh) και η Γαλλία (211,42 €/MWh). Φθηνότερες χονδρεμπορικές αγορές ήταν αυτές της Πολωνίας (143,85 €/MWh), της Γερμανίας (167,83 €/MWh) και της Τσεχίας (179,57 €/MWh).

Σε κάθε περίπτωση, έστω και αν η χώρα μας είχε αρνητικό ρεκόρ τον Ιανουάριο, η «επίδοση» αυτή έσπασε το ανοδικό σερί που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, καθώς από τότε για πρώτη φορά η τιμή είναι μικρότερη από τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, η αποκλιμάκωση έναντι του Δεκεμβρίου (-3,4%) ήταν μικρότερη από τη μείωση της επιδότησης (-15%), καθώς το ποσό ενίσχυσης τον Ιανουάριο καθορίσθηκε στα 42 ευρώ για 300 κιλοβατώρες, από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο. Επομένως, τον προηγούμενο μήνα ήταν μικρότερη και η απορρόφηση των αυξήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider