Ο άγνωστος «Χ» μίας, επιπλέον, 15ης αξιολόγησης για την «έξοδο» από την εποπτεία και η διπλή δόση των 1,5 δισ.

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Ο άγνωστος «Χ» μίας, επιπλέον, 15ης αξιολόγησης για την «έξοδο» από την εποπτεία και η διπλή δόση των 1,5 δισ.
Ο στόχος για λήξη μέσα στο καλοκαίρι με 2πλή δόση και η προσπάθεια «ερμηνείας» των κανόνων της ΕΕ. Η επιστολή με το αίτημα εξόδου από τον Χ. Σταϊκούρα, η θετική πρόθεση των θεσμών και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το διάστημα από τον Ιούνιο έως την «έξοδο». Οι συναντήσεις με τους επικεφαλής της άλλης εβδομάδας,

Ο στόχος της κυβέρνησης, που - σύμφωνα με πληροφορίες - βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στις Βρυξέλλες αλλά και στα κράτη μέλη, είναι η ενισχυμένη εποπτεία να λήξει το καλοκαίρι. Με την έλευση – ως πακέτο - και των 2 «δόσεων» συνολικής αξίας 1,5 δις ευρώ που απομένουν (σ.σ. μία προγραμματισμένη για τον Ιούνιο και μία που εκκρεμεί από την αρχή της εποπτείας).

Το ζήτημα είναι πως υπάρχουν «νομικά» θέματα που πρέπει να λυθούν. Περιλαμβάνουν την απόφαση (σ.σ. καθαρά πολιτική από το Eurogroup) για 2πλή δόση τον Ιούνιο, αλλά και την εύρεση λύσης για μία επιπλέον (15η) αξιολόγηση που πρέπει - βάση κανονισμού της Κομισιόν - να γίνει μετά τον Ιούνιο γιατί η ένταξη της χώρας έγινε Αύγουστο...

Προς το παρόν, η Ελλάδα διανύει την 13η αξιολόγηση. Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 25 και 26 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματιστεί οι τηλεδιασκέψεις «κορυφής», μεταξύ της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM. Είναι ανοικτά ακόμη κάποια θέματα (στις τεχνικές επαφές που συνεχίζονται), σε πεδία όπως οι οφειλές προς ιδιώτες (και κυρίως οι εκκρεμείς συντάξεις), αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, η ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων εκτιμάται πως θα είναι ομαλή. Η συζήτηση όμως γίνεται όλο και πιο ενδελεχής, αφού ο χρόνος «τελειώνει». Δηλαδή διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα προς την 14η αξιολόγηση του Ιουνίου που συνδέεται με τις «δόσεις» και τις αποφάσεις περί «εξόδου».

Η απόφαση για το τι θα γίνει το Καλοκαίρι

Σε αυτήν την 14η αξιολόγηση του Ιουνίου θα αποφασισθεί το πακέτο «δόσεων». Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές υπάρχει «παράθυρο» με βάση την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018 η δόση αυτή να είναι 2πλή. Να αποφασισθεί δηλαδή η αποδέσμευση των παρεμβάσεων στο χρέος που έχει προγραμματισθεί αλλά και αυτή που εκκρεμεί από το «παρελθόν». Διαφορετικά, το επόμενο πακέτο ορίζεται - από την τότε απόφαση - πως μπορεί να έρθει σε 6 μήνες (δηλαδή τον Δεκέμβριο).

Αυτό είναι το ένα εκκρεμές ζήτημα. Για το οποίο φαίνεται να υπάρχει πρόθεση των δανειστών για λήξη τον Ιούνιο.

Υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα. Η απόφαση Eurogroup του Ιουνίου 2018 ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης της χώρας σε ενισχυμένη εποπτεία. Αλλά η εποπτεία άρχισε 2 μήνες μετά, τον Αύγουστο, με απόφαση της Κομισιόν όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ. Ορίζεται από τον ίδιο Κανονισμό της ΕΕ πως η εποπτεία ανανεώνεται ανά 6μηνο. Και στο διάστημα αυτό γίνονται αξιολογήσεις.

Που βρισκόμαστε τώρα; Με την παράταση που θα λάβει τον Φεβρουάριο (για 6 ακόμη μήνες), το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας λήγει τον Αύγουστο. Σχετικό αίτημα - όπως προβλέπεται - κατέθεσε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας προ ημερών, περιγράφοντας σε αυτό και την ελληνική θέση περί λήξης του καθεστώτος. Έτσι, ο χρόνος «εξόδου» ορίζεται για τον Αύγουστο του 2022.

Με βάση λοιπόν την «κανονικότητα» των ανά 3μηνο αξιολογήσεων της χώρας, μετά την παρούσα (13η) αξιολόγηση που θα ολοκληρωθεί με πολιτική επικύρωση στο Eurogroup του Μαρτίου και η επόμενη (14η) που πάει για το Eurogroup του Ιουνίου «θεσμικά», θα πρέπει μετά να γίνει άλλη μία (η 15η). Αφού και μετά τον Ιούνιο, ότι και αν αποφασισθεί, ο χρόνος έως τον Αύγουστο θα «τρέχει».

Ο «τυπικός» χρόνος ολοκλήρωσής της επόμενης αυτής αξιολόγησης είναι (θεωρητικά) τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω καθεστώς έχει ενεργοποιηθεί μόνο 1 φορά ιστορικά, για την Ελλάδα, και έτσι όλη η διαδικασία εξόδου γίνεται για πρώτη φορά.

Το θέμα λοιπόν των αξιολογήσεων που θα πρέπει να λυθεί από τις Κοινοτικές υπηρεσίες περιλαμβάνει σενάρια.. Αν «κλειδώσει» η «έξοδος» τον Αύγουστο και η Ελλάδα πάρει το εκκρεμές πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 1,5 δις ευρώ περίπου τον Ιούνιο (που είναι και το βασικό σενάριο), μπορεί να συνδυαστεί με μία έκθεση αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο ή με μία επιτάχυνση των αξιολογήσεων (15η το καλοκαίρι) ή με μία συγχώνευσή τους.

Πέρα από το «βασικό» σενάριο λήξης όλων (εποπτείας και δόσεων) μέσα στο καλοκαίρι, παραμένει ένα ενδεχόμενο λήψης της τελευταίας δόσης τον Δεκέμβριο (όταν η χώρα θα πρέπει να είναι σε καθεστώς μεταπρογραμματικής παρακολούθησης). Υπάρχει και το (μικρής πιθανότητας με βάση και τη θέση των δανειστών) ενδεχόμενο μίας νέας 6μηνης παράτασης της εποπτείας και των αξιολογήσεων.

Ελλάδα και θεσμοί θέλουν καθαρή έξοδο

Πάντως, η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει πως θέλει να ολοκληρωθεί η έξοδος εντός του 2022. Αλλά και πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος άλλης καθυστέρησης.

Το αίτημα «εξόδου» περιλαμβάνονταν στην επιστολή του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα για την νέα παράταση της ενισχυμένης εποπτείας, ενώ φέρεται πως μεταφέρθηκε και στην κατ ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ κ. Λίντνερ στις Βρυξέλλες, και θα προωθηθεί μέσα από πολλά «κανάλια» το επόμενο διάστημα. Με το πρώτο μέλημα από ελληνικής πλευράς πλέον να είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατό περισσότερο τα «προαπαιτούμενα» που εκκρεμούν, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Άλλωστε, σε επίπεδο ΕΕ συζητείται εκ νέου (και στο τελευταίο Eurogroup), πως θα συντονισθούν καλύτερα (και με αραιότερα πορίσματα) τα διάφορα είδη εποπτείας που έχουν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια και οι εν λόγω αποφάσεις αναμένονται επίσης τους επόμενους μήνες…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποδαρικό στο νέο έτος με την 13η αξιολόγηση - Για 10/1 «κλείδωσαν» τα πρώτα ραντεβού

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Σταϊκούρας: Οι 7 πυλώνες της οικονομικής στρατηγικής της Ελλάδας

23:33

Το κόκκινο κυριάρχησε τελικά στην Wall – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο για τον Dow

23:08

Εβδομαδιαία «βουτιά» 11% στο πετρέλαιο 

22:42

Παπαγαρυφάλλου: «Για την Alpha Bank μετασχηματισμός είναι μία καθοριστική αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας»

22:33

Από τις μεγαλύτερες της δεκαετίας η πετρελαιοκηλίδα του Keystone

22:01

Απόφαση ΠΟΕ κατά ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

21:39

Κέρδη σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα χάρη στα μάκρο ΗΠΑ

20:57

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20

20:44

Attica Bank: Σύγκληση Έκτακτης ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 473,3 εκατ. ευρώ

20:31

Intracom: Οριακές ζημιές στο 9μηνο - Πάνω από 44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

20:29

Υπό ανάκριση φέρεται να βρίσκεται η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες για υποψίες διαφθοράς - Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ

20:26

Μητσοτάκης: Απαιτείται να βρούμε λύση για το πλαφόν στο αέριο - Να κινηθούμε στρατηγικά και ενωμένα

20:15

Γαλλία-κορονοϊός: Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής

20:04

Η Ρωσία επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο - Επιπλέον βοήθεια από Ουάσινγκτον για Κίεβο - Νέα όπλα από Ιράν σε Κρεμλίνο

20:00

Ποιος κρατάει το «μαγικό ραβδί» της αναβάθμισης του δημόσιου χρέους

19:56

Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

19:51

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Αρναούτης 

19:44

Κοντόπουλος: Στόχος μας να καταστήσουμε το ΧΑ ομότιμο εταίρο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα

19:34

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική - Έξι συλλήψεις, 15 προσαγωγές

19:33

Μητσοτάκης: Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα

19:26

Ζαββός: Οι 3 στόχοι για το τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια – Επείγει η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς

19:15

Ιταλία: Έφτασαν τα 3,5 εκατ. τα κρούσματα γρίπης - «Εμβολιάστε τα παιδιά» προτρέπουν οι παιδίατροι

19:04

Επιστροφή στα «πράσινα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:50

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΔΥΠΑ και Huawei

18:36

«Αυλαία» σήμερα στη Νέα Υόρκη για το 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum

18:35

Ο Πούτιν απειλεί με μείωση της παραγωγής πετρελαίου «αν κριθεί απαραίτητο»

18:29

Στο Λονδίνο αύριο ο ΥΠΟΙΚ για το Χριστουγεννιάτικο Gala της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου

18:24

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 156 «υπέρ» έναντι 142 «κατά» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

18:17

ΗΠΑ: Στην «αρένα» των fintech εισέρχεται και η Walmart, μέσω νέας startup

18:15

Revoil: Στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της επιχείρησης