Μετάλλαξη Δέλτα, πληθωρισμός/ανεργία, «αναβάλλουν» τις αποφάσεις της Fed

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετάλλαξη Δέλτα, πληθωρισμός/ανεργία, «αναβάλλουν» τις αποφάσεις της Fed
Τα «νέα» δεν είναι τόσο καλά και «σίγουρα», ώστε ο κ. Πάουελ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Fed, σήμερα το βράδυ. Σεπτέμβρης ή τέλη Αυγούστου (Jackson Hole), ο πιθανότερος χρόνος ανακοινώσεων. Γιατί θα ακολουθήσει η ΕΚΤ.

Σήμερα το βράδυ ο κ. Πάουελ σύμφωνα με τις αρχικές προθέσεις της Fed, επρόκειτο, μετά την συνεδρίαση της Fomc (Fed), να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, όσο αφορά το πως και πότε, θα άρχιζε να πατάει «φρένο» στις αγορές χρέους, πριν αρχίσει – το 2023 – να μικρά βήματα και στην αύξηση των επιτοκίων. Με άλλα λόγια να αντιστρέφει σταδιακά και προσεκτικά την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.

Όλα αυτά όμως φαίνεται πως αναβάλλονται, τουλάχιστον μέχρι το Συμβούλιο του Σεπτέμβρη, ή στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Αυγούστου, όταν στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, o κ. Πάουελ θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για όλα αυτά.

Οι εκπλήξεις βέβαια δεν αποκλείονται, όπως έγινε για παράδειγμα τον Ιούνιο, όταν ο κ. Πάουελ μίλησε πρώτη φορά για πιθανή αύξηση επιτοκίων το 2023, παράλληλα με την αλλαγή στόχου για τον πληθωρισμό, αντίθετα από ότι περίμεναν οι αγορές…

Παρ’ όλα αυτά σήμερα μία τέτοια «έκπληξη» θα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.

Και οι λόγοι είναι πολλοί.

Η μετάλλαξη Δέλτα και οι συνέπειές της στο «άνοιγμα» της οικονομίας έχει θέσει σε αμφισβήτηση την δυνατότητα εκτιμήσεων, όσο αφορά τις ανάγκες στις οποίες πρέπει να προσαρμοσθεί η νομισματική πολιτική.

Η δημοσιονομική πολιτική στην οποία θα βασιζόταν η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, ήτοι το τρίτο «πακέτο στήριξης» που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν της τάξης των 4 τρις δολ. έχει συρρικνωθεί από την Γερουσία στο ένα τρις δολ., αλλάζοντας και τους σχεδιασμούς της οικονομικής πολιτικής.

Η ανεργία αν και έχει μειωθεί σημαντικά έναντι του 2020 παραμένει πολύ πίσω από τους αρχικούς στόχους με περισσότερα από 14 εκ. ανέργους να είναι ακόμα πίσω από το σημείο που ήταν η απασχόληση τον Μάρτιο του 2020 και βέβαια να περιμένουν στις λίστες ανεργίας, ενώ η παραγωγική διαδικασία παραμένει ακόμα σε μεγάλη υστέρηση.

Τα «νέα» από τις εξελίξεις στις τιμές δεν είναι επίσης καθόλου καλά καθώς όχι μόνο ο ονομαστικός αλλά και ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζουν να αυξάνονται με μία δυναμική η οποία αμφισβητεί τον ισχυρισμό της Fed περί παροδικών πληθωριστικών πιέσεων…

Το ακόμα δυσκολότερο μέτωπο, που δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα, αφορά την αποκατάσταση της τροφοδοσίας των βασικών αλυσίδων τροφίμων τόσο στις εξωτερικές όσο και στις εσωτερικές πηγές τροφοδοσίας. Τα νέα εδώ είναι πολύ άσχημα καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι τιμές είναι εκτός προβλέψεων…

Μέσα από το μέτωπο αυτών των ανοικτών ζητημάτων είναι πολύ πιθανότερο η Fed …να περιμένει μέχρι και την αποτύπωση της εικόνας του Σεπτέμβρη στα περισσότερα από αυτά, για να προχωρήσει σε ενα περισσότερο καθαρό χρονοδιάγραμμα κινήσεων, που θα καθορίσουν όχι μόνο την στάση των αγορών, αλλά κυρίως τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του δολαρίου με τα βασικά νομίσματα συναλλαγών.

Με την Fed σε μία τόσο κρίσιμη στάση αναμονής, η EKT, αφού κέρδισε χρόνο και χώρο με την απόφαση να αλλάξει στον στόχο του πληθωρισμού, είναι βέβαιο ότι θα περιμένει κι αυτή πριν εξαγγείλει τις δικές της προθέσεις.

Κλειδί στις αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι η σχέση ευρώ/δολαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, αν και είναι κοινό μυστικό πλέον, ιδιαίτερα μετά τα όσα συνέβησαν το 2008 – 2009, ότι Fed, EKT, ΒοΕ και ΒοJ συνεννοούνται για τον συγχρονισμό των κινήσεών τους, μία κατάσταση αναμονής στην Fed θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες.

Οι εκπλήξεις βέβαια δεν αποκλείονται, αλλά η τρέχουσα κατάσταση είναι τόσο ασταθής – πολύ περισσότερο από το 2008 – που θα είναι δύσκολο να συμβούν σήμερα στις 8:30 μμ, όταν ο κ. Πάουελ θα παρουσιάσει τις αποφάσεις της Fomc… Εκτός και αν η αστάθεια αυτή έχει πλέον ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» και επιβάλει αναπάντεχες παρεμβάσεις. Αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider