Τι κρύβει ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κρύβει ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα
Τι αναφέρει στο insider.gr ο Άντονι Μπουβέ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της ING για το μέλλον των ελληνικών ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και την προοπτική του tapering.

Σταθερότητα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων για τους επόμενους μήνες αναμένει ο Άντονι Μπουβέ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της ING, μετά το «σήμα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση του υψηλού ρυθμού αγορών στο πλαίσιο του PEPP.

Συνολικά, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα που ξεπερνούν τα 25,68 δισ. ευρώ από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος, κατέχοντας περίπου το 39,9% των ομολόγων αναφοράς που είναι σε κυκλοφορία ύψους 64,3 δισ. ευρώ, ενώ υπερκαλύπτει σαφώς και την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ, που μέχρι στιγμής για φέτος έχει αντλήσει 11,5 δισ. ευρώ από τρεις εκδόσεις (30ετές, 10ετές, 5ετές) και την επανέκδοση του 10ετούς.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο Μπουβέ, οι κινήσεις αυτές έχουν δείξει ότι η ζήτηση παραμένει «υγιής», ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα χαμηλών αποδόσεων και spread. Ενδεικτικό είναι πως το spread μεταξύ του ελληνικού 10ετούς και του Bund έχει υποχωρήσει στις 99,8 μ.β, ενώ με το ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σε αρνητικά επίπεδα ήτοι στις -3,1 μ.β.

Ωστόσο, το τοπίο αυτό αναμένεται να αναδιαμορφωθεί από την ΕΚΤ, με φόντο την αναθεώρηση του guidance και τη σταδιακή έναρξη του tapering (πιθανώς προς το τέλος του έτους). Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μπουβέ εκτιμά πως όταν αυξηθούν σε μια περιορισμένη βάση τα επιτόκια και η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τον όγκο αγορών, τότε θα υπάρξουν κάποιες αυξήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Παρ'όλα αυτά, το νέο πλαίσιο θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμο καθώς οι αυξήσεις στα επιτόκια θα είναι περιορισμένες και η Ελλάδα δεν έχει ένα μεγάλο όγκο αναχρηματοδοτούμενου χρέους (περίπου 10 δισ. ετησίως), σύμφωνα με τον ίδιο. Παράλληλα, μια αύξηση των επιτοκίων περνά πολύ αργά στη βιωσιμότητα του χρέους ενώ σε ένα καλό μακροοικονομικό περιβάλλον είναι καλό για τα spreads και το creditworthiness της χώρας.

Από την άλλη έχοντας αυτό ως βάση, το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης θα αρχίσει να διαμορφώνει μια «γέφυρα» συνεχίζοντας τις αγορές με βασικό οδηγό τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Έτσι, ως αντιστάθμισμα του PEPP, αν τελικώς λήξει το Μάρτιο του 2022 και δεν υπάρξει μια μικρή επέκταση, θα λειτουργήσει μια νέα ενισχυμένη έκδοση του βασικού πυλώνα APP που μπορεί να προσεγγίζει σε μέγεθος αγορών τα 40 δισ. ευρώ. Φυσικά αυτό, μπορεί να «σπάσει» σε δύο σκέλη με το πρώτο να μένει ως έχει στα 20 δισ. ευρώ και το δεύτερο να αποτελεί μια συνέχεια του PEPP, ούτως ώστε να λαμβάνουν όλοι μέρος (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) με ένα temporary envelope 20 δισ. ευρώ, αλλιώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμη και ένα νέο πρόγραμμα.

Αν και είχε επισημανθεί στο insider.gr (Το τρίγωνο μεταξύ ΕΚΤ - ελληνικών ομολόγων - investment grade και στο βάθος... «γέφυρα») πως η ΕΚΤ πιθανότατα δε θα αφήσει με μηδενικό flow την Ελλάδα μετά τη λήξη του PEPP στο δρόμο της σταδιακής μετάβασης για το investment grade, ο Μπουβέ διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις στο πλαίσιο αλλαγής κριτηρίων στο APP, ώστε να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα. Ακόμη και έτσι ωστόσο, ο αναλυτής της ING επισημαίνει, πως έμμεσα τα ελληνικά ομόλογα θα επωφεληθούν καθώς θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον επενδυτών από άλλες αγορές κρατικών ομολόγων, κάτι που θα ενισχύσει τη ζήτηση για αυτά.

Παράλληλα, ο Μπουβέ αναμένει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο μεσοδιάστημα, ενώ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά μέσω της ανάπτυξης στη βιωσιμότητά του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider