Eurobank: Επιβράδυνση των εξαγωγών στο πρώτο οκτάμηνο του 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Επιβράδυνση των εξαγωγών στο πρώτο οκτάμηνο του 2019
Κύριος ερμηνευτικός παράγοντας ήταν η μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου Brent κατά -10,7% από αύξηση 40,5% το αντίστοιχο οκτάμηνο του περασμένου έτους.

Επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων στο οκτάμηνο (Ιανουάριος - Αύγουστος 2019) όπως αναφέρει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Συγκεκριμένα η Eurobank αναφέρει πως ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων μειώθηκε στο 1,9% ή 417,4 εκατ. ευρώ από 17,8% ή 3.318,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Πάνω από το ½ της προαναφερθείσας μείωσης προήλθε από την κατηγορία των πετρελαιοειδών. Αναλυτικά, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών υπέστησαν συρρίκνωση -3,1% από ενίσχυση 28,4% το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018.

Κύριος ερμηνευτικός παράγοντας ήταν η μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου Brent κατά -10,7% από αύξηση 40,5% το αντίστοιχο οκτάμηνο του περασμένου έτους.

Ως εκ τούτου, η ισχυρή πτώση του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών εμπορευμάτων προέρχεται σε έναν βαθμό από τη συνιστώσα των τιμών. Εντούτοις υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι και στη συνιστώσα των ποσοτήτων (πραγματικά μεγέθη) σημειώνεται επιβράδυνση. Ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται στην επίδοση της κατηγορίας των εμπο-ρευμάτων εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και πλοίων.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων και της αντίστοιχης πορείας των εισαγωγών, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 1.042,4 εκατ.ευρώ (από -13.545,6 ευρώ στα -14.588,0 εκατ. ευρώ) το 8-μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019.

Η κατηγορία των εμπορευμάτων εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και πλοίων είχε την υψηλότερη συμβολή στο παραπάνω αποτέλεσμα με ενίσχυση του αντίστοιχου ελλείμματος κατά 772,2 εκατ. (από -10.828,2 εκατ. ευρώ στα -11.600,4 εκατ. ευρώ).

Όπως αναφέρει η Eurobank, η επιβράδυνση του πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης σημαντικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδος όπως είναι η ΕΕ-28 και η Ευρωζώνη, συνιστά ένα αρνητικό ρίσκο για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider