Tέλος του 2020 μπαίνει σε εφαρμογή το Σχέδιο του ΤΧΣ – Ποια είναι τα «αγκάθια»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tέλος του 2020 μπαίνει σε εφαρμογή το Σχέδιο του ΤΧΣ – Ποια είναι τα «αγκάθια»
Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, τραπεζιτών και DG Comp προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της τιμολόγησης της κρατικής εγγύησης. Κόστος κάτω του 2% μπορούν να «αντέξουν» οι τράπεζες.

Απομακρύνεται από το «οπτικό» πεδίο των τραπεζών το Σχέδιο του ΤΧΣ για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων (APS), καθώς η έγκρισή του από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) αποδεικνύεται μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι το «πράσινο φως» δεν αναμένεται πριν το τέλος του έτους, τόσο λόγω των Ευρωεκλογών που επιφέρει καθυστερήσεις στην ανάληψη αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά όργανα, όσο και των επιμέρους τεχνικών παραμέτρων του σχεδίου. Σημειώνεται ότι το APS βασίστηκε στο σχέδιο «GACs» που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ιταλία και πρόσφατα μάλιστα ανανεώθηκε η ισχύς του από την DG Comp. Αυτό που προσφέρει ουσιαστικά είναι η καλύτερη τιμολόγηση των ομολόγων της τιτλοποίησης χάρη στην κρατική εγγύηση που επί της ουσίας «πριμοδοτεί» τις πωλήσεις των τίτλων στην αγορά.

Αυτό, όμως, είναι και το αδύναμο σημείο της εφαρμογής του σχεδίου στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η χώρα έχει απωλέσει την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) ανεβάζει σημαντικά το κόστος της κρατικής εγγύησης και καθιστά το APS μη αξιοποιήσιμο από τις εγχώριες τράπεζες. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι το κόστος της κρατικής εγγύησης ανέρχεται στα επίπεδα του 3,5-4% και γίνονται προσπάθειες για μείωση των επιπέδων αυτών μέσω των αδιάκοπων διαβουλεύσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και DG Comp. «Είναι αναγκαίο το κόστος να μειωθεί κάτω από το 2%» εκτιμά στο insider.gr στέλεχος ιταλικής τράπεζας που έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον το APS. «Γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές για μειωθεί το κόστος σε εύλογα επίπεδα, θεωρώ ότι αυτό θα επιτευχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε, μάλιστα, και στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου σε διεθνείς αναλυτές από τη Eurobank. Σε ερώτηση σχετικά με το πώς προχωρά το APS και κατά πόσο θα είναι σε θέση η τράπεζα να αξιοποιήσει τα οφέλη του για την τιτλοποίηση NPEs, η διοίκηση εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τους Θεσμούς, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην τιμολόγηση των κρατικών εγγυήσεων. Αποκάλυψε δε ότι για την πρώτη τιτλοποίηση που συντελείται επί ελληνικού εδάφους (Pillar), έχει ληφθεί αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας (rating) εφάμιλλη με αυτή του ελληνικού Δημοσίου, συνεπώς η αξιοποίηση του APS θα είχε νόημα για την τιτλοποίηση της Eurobank.

Πράγματι, εγχώρια θεσμική πηγή επιβεβαιώνει ε ότι «γίνεται αρκετή συζήτηση στην DG Comp για το θέμα αυτό» και επιβεβαίωσε ότι «οι τράπεζες δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος άνω του 1,8-2%». Αποκάλυψε δε ότι έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να χρησιμοποιηθεί cash collateral προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η τιμολόγηση, το οποίο θα δεσμευτεί από το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Η πρόταση αυτή, όμως, δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος και οι τραπεζίτες ετοιμάζουν διορθωτική πρόταση.

Αυτό που έχει σημασία, ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι το σχέδιο του ΤΧΣ να πάρει το «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές αρχές ως πλαίσιο και οι τράπεζες να μπορούν να το αξιοποιήσουν όταν η τιμολόγηση του θα διαμορφωθεί σε πιο ευνοϊκά επίπεδα -κάτι που θα συμβεί με την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας. Μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και τις ισχυρές ενδείξεις για αλλαγή της πολιτικής σκυτάλης, το ενδεχόμενο αυτό είναι πιο απτό και έως το τέλος του έτους αναμένονται σημαντικές αναβαθμίσεις. «Είναι σημαντικό να υπάρχει το πλαίσιο, ώστε οι τράπεζες να μην έχουν άλλοθι να καθυστερούν την εμπροσθοβαρή απομείωση των NPEs», αναφέρει η ίδια πηγή.

Εκτιμά δε ότι θα δούμε τις πρώτες τιτλοποιήσεις μέσω του APS προς τα τέλη του 2020, αφού κάθε συναλλαγή τιτλοποίησης θα πρέπει να λαμβάνει χωριστές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές της ΕΕ και το δικό του rating από τους οίκους αξιολόγησης -διαδικασία η οποία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Προς το παρόν πάντως, οι τράπεζες έχουν ρίξει το βάρος στις πωλήσεις «κόκκινων» χαρτοφυλακίων -κάτι που έγινε σαφές και στα σχέδια που αποκάλυψε η Alpha Bank εχθές, μαζί με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της, για πωλήσεις NPEs 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider