Τι φέρνει η «επόμενη ημέρα» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι φέρνει η «επόμενη ημέρα» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ξεδιπλώνεται ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μετόχων για τον έλεγχο ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς Ομίλους της χώρας, ξυπνώντας μνήμες του 2018.

Όπως επιβεβαίωσαν το βράδυ της Πέμπτης πηγές του Ομίλου, δικαστικός επιμελητής παρέδωσε επίσημα στη διοίκηση το αίτημα του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest για τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Βασικά θέματα που αιτούνται οι Ολλανδοί να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης είναι η αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία για τους τελευταίους 24 μήνες.

Τι λέει ο Όμιλος

Πηγές του Ομίλου εμμένουν στη χθεσινή τους τοποθέτηση, σχολιάζοντας στο insider.gr πως μόνο με απόφαση δικαστηρίου μπορεί να διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος σε μια εταιρεία, ο οποίος πρέπει να στοιχειοθετείται πχ. από φαινόμενα κακοδιαχείρισης. «Δεν συντρέχει κανένας λόγος για να διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος. Η διοίκηση άλλωστε του Ομίλου έχει βραβευθεί για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια», τονίζουν. «Η διοίκηση του Ομίλου είναι απόλυτα διαφανής», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και γνωστοποιούν πως «η διοίκηση επιφυλάσσεται να ασκήσει οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα αν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Τα ανωτέρω σχόλια επιβεβαιώνουν την έντονη φημολογία του προηγούμενου διαστήματος περί έντονων διεργασιών και επικείμενων μετοχικών ανακατατάξεων, καθώς στήνεται ένα νέο σκηνικό σύγκρουσης σε επίπεδο μετόχων για την ανάληψη του ελέγχου του Ομίλου. Και όλα αυτά ενώ έχουν περάσει μόλις 2,5 χρόνια από την προηγούμενη μάχη… Ήταν Ιούλιος του 2018 όταν οι αδελφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, με την πρωτοβουλία Change4Ellaktor, κέρδιζαν τον έλεγχο του Ομίλου, επικρατώντας της πλευράς Λεωνίδα Μπόμπολα - Δημήτρη Κούτρα.

Το επιθετικό «παιχνίδι» των Ολλανδών

Με την απόφασή τους να ζητήσουν όχι μόνο τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αλλά και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την τελευταία διετία, οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest βγαίνουν στη «σέντρα», με την επόμενη ημέρα να προμηνύεται εξαιρετικά «θερμή».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ολλανδικό fund ελέγχει άμεσα το 5,4% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ έχει συμφωνήσει για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας στον Όμιλο, το οποίο ανέρχεται στο 12,5%. Αν οι Ολλανδοί ασκήσουν το δικαίωμα προαίρεσης που έχουν, τότε το άμεσο ποσοστό τους στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα ξεπεράσει το 17,5%

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, οι Ολλανδοί δεν αποκλείεται να φτάσουν να ελέγχουν – άμεσα ή έμμεσα – ακόμη και το 35% του Ομίλου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ολλανδοί αγοράζουν «φανατικά» μετοχές του Ομίλου το τελευταίο διάστημα – έτσι εξηγείται και το ράλι της μετοχής – ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν τη σύναψη συμμαχιών με σημαντικό αριθμό μετόχων.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι αδελφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης ελέγχουν το 25,5% του Ομίλου.

Το επιθετικό «παιχνίδι» της ολλανδικής πλευράς φαίνεται να ξεκίνησε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του fund Reggeborgh, των αδελφών Καλλιτσάντση και του αμερικανικού fund Farallon.

Η ολλανδική «απόβαση»

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου όταν έγινε γνωστό πως οι Ολλανδοί της Reggeborgh απέκτησαν δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου (ποσοστό 12,5%) στον Όμιλο, μετά από συμφωνία με τον Λεωνίδα Μπόμπολα.

Η ολλανδική εταιρεία μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Η Reggeborgh Invest, με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας, είναι ένα πανίσχυρο fund, το οποίο αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, που ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.

«Πετύχαμε τους στόχους μας»

Στη σκιά των έντονων διεργασιών, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα τη βεβαιότητά του πως η πρωτοβουλία Change4Ellaktor πέτυχε το στόχο της για την πλήρη αναμόρφωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

«Από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση, αναμορφώσαμε πλήρως τον Όμιλο και τις δραστηριότητές του. Αυτά που βρήκαμε ήταν χειρότερα των προσδοκιών μας, αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ο Όμιλος αναδιοργανώθηκε. Το Change4Ellaktor πέτυχε το στόχο του», δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Καλλιτσάντσης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με επενδυτές και αναλυτές για την ενημέρωσή τους για τα οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι για το τρίτο τρίμηνο του 2020, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη ύψους 11,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε σε 23,4% έναντι 12,5% του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι.

Η ρευστότητα του Ομίλου ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 σε 439 εκατ. ευρώ, έναντι 400 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2020 και 463 εκατ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019.

Για το εννεάμηνο του 2020, το προσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου ανήλθε στα 136 εκατ. ευρώ έναντι 151 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider